Χ. Καφαντάρη: Η υιοθεσία της έκθεσης για την ενδοσυντροφική βία από το ΕΚ καλεί να εγκριθούν μέτρα για την εξάλειψή της

Αναδημοσίευση από:https://www.syriza.gr/article/id/115665/CH.-Kafantarh:-H-yiothesia-ths-ektheshs-gia-thn-endosyntrofikh-bia-apo-to-EK-kalei-na-egkrithoyn-metra-gia-thn-eksaleipsh-ths.html

07/10/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η υιοθεσία της έκθεσης για την ενδοσυντροφική βία από το ΕΚ καλεί να εγκριθούν μέτρα για την εξάλειψή της

Η Χαρά  Καφαντάρη βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας και αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, δήλωσε:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε αυτούσια με συντριπτική πλειοψηφία την εμβληματική έκθεση Κουντουρά για τον «Αντίκτυπο της Ενδοσυντροφικής Βίας και των Δικαιωμάτων στις Γυναίκες και τα Παιδιά». Κύρια σημεία της έκθεσης:

  • ΚΑΤΑ της Υποχρεωτικής Συνεπιμέλειας.
  • KΑΤΑ  του  Συνδρόμου Γονικής Αποξένωσης.
  • ΚΑΤΑ της Διαμεσολάβησης,  σε υποθέσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις για ενδοοικογενειακή βία.
  • ΥΠΕΡ  του Δικαιώματος Ακρόασης του Παιδιού, και μάλιστα πρέπει να θεσπιστούν ελάχιστα πρότυπα στην ΕΕ για τον τρόπο διενέργειας αυτής της διαδικασίας.

Η ίδια έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων όπως: Η εξάλειψη της βίας στον κυβερνοχώρο, την εξασφάλιση  της καλύτερης πρόσβασης των θυμάτων σε δομές και υπηρεσίες στήριξης αντιμετώπιση της οικονομικής βίας κλπ.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό η Πολιτεία οφείλει να πάρει ουσιαστικά μέτρα, υλοποιώντας πολιτικές ΠΡΟΛΗΨΗΣ.  Από την εκπαίδευση των νέων και τη συμβολή του εκπαιδευτικού μας συστήματος σε αυτή την κατεύθυνση, μέχρι την ενίσχυση των κοινωνικών δομών στήριξης θυμάτων βίας και την εκπαίδευση των αστυνομικών για αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Τα τμήματα ενδοοικογενειακής της ΕΛΑΣ, που ιδρύθηκαν με το ΠΔ 37/2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργούν υποστελεχωμένα, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και πρέπει να αναβαθμιστούν. Το ένα πιλοτικό γραφείο δεν αρκεί και πρέπει με ταχείς ρυθμούς να ιδρυθούν σε κάθε περιφέρεια, να αποκτήσουν αρμοδιότητες και να στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό. Παράλληλα, πρέπει  να εφαρμοστεί πλήρως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ο νόμος 4604/2019  για την ουσιαστική Ισότητα των φύλων.

Γραφείο Τύπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: