Διαχείριση αποβλήτων – Aπό ποιους; – Για ποιους; – Πώς;

syriza

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σέρρες, 03/06/2013

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 2-6-13, ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Σερρών με θέμα: «Διαχείριση αποβλήτων – από ποιους; – για ποιους; – πώς;».

Στις εισηγήσεις των Χαράς Καφαντάρη (βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ), Γιάννη Γρηγοριάδη (μέλος γραμματείας οικολογίας-περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) και Μηνά Μοναστηρίδη (μέλος ΠΟΕ-ΟΤΑ), καθώς και τις τοποθετήσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχτηκε ότι με την ανάθεση της διαχείρισης των αποβλήτων σε μεγαλοεργολάβους καταλήγουμε σε τεράστια εργοστάσια «επεξεργασίας» αστικών απορριμμάτων, στα οποία η ανακύκλωση θάβεται μαζί με τα σκουπίδια και στην ουσία ευνοείται η μέθοδος καύσης σύμμεικτων αποβλήτων.

Αυτό έχει αρνητικότατες συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και για την κοινωνία, αφού είναι οι δημότες που θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια τέλη καθαριότητας, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο και την υγεία τους.

Τονίστηκε, επίσης, ότι για την ευρωπαϊκή νομοθεσία τα φαραωνικού τύπου εργοστάσια (ΧΥΤΑ ή καύσης) δεν αποτελούν πρώτη προτεραιότητα και ότι προέχουν οι πολιτικές μείωσης του όγκου των αποβλήτων, επανάχρησης υλικών, ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, κομποστοποίησης. Για τις πολιτικές αυτές τίποτε δεν έχει γίνει ως τώρα, διότι η ανάθεση της διαχείρισης απορριμμάτων σε μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα αποτελεί στρατηγική επιλογή της συγκυβέρνησης.

Επισημάνθηκε η πλήρης έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς αυτοδιοίκησης (δημοτικών αρχών) προς τους πολίτες, ενώ οι επίσημες εξαγγελίες για «δημόσια διαβούλευση» κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης προτάσεων και «κοινωνική συναίνεση» -στις όποιες τελικές αποφάσεις- έχουν αποδειχτεί φράσεις κενές περιεχομένου.

Απαραίτητη συνθήκη για την αναστροφή της κατάστασης αυτής είναι η ενεργοποίηση των πολιτών, οι οποίοι με συντονισμένη διαρκή δράση πρέπει να διεκδικήσουν λύσεις που να σέβονται το φυσικό περιβάλλον και να ευνοούν τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι των μεγάλων (κρατικοδίαιτων, ακόμη και τώρα) εργολάβων.

 Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Σερρών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: