Η σπουδή της κυβέρνησης για περικοπές θα υπερισχύσει της ανάγκης για την αποφυγή των φυσικών καταστροφών;

syriza

Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Αθήνα, 25/04/2013

 Σε λίγες μόλις μέρες ξεκινά η Αντιπυρική Περίοδος 2013 και δυστυχώς οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους από τον μήνα Μάρτιο, προτού καλά καλά τελειώσει ο χειμώνας. Αυτό που απασχολεί εμάς βεβαίως είναι ο Βαθμός ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος ως επιχειρησιακός Βραχίονας, κάτι που δεν φαίνεται να έχει ακόμα ανησυχήσει την Κυβέρνηση και το Υπουργείο, που αντ’ αυτού ασχολείται με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για την αναδιοργάνωση του Π.Σ., νομοσχέδιο το οποίο θυσιάζει πολλά στο βωμό των δημοσιονομικών περικοπών.

Με δεδομένη λοιπόν την αύξηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Σώμα εξαιτίας της πολιτικής των μνημονίων, τόσο σε επίπεδο προσωπικού όσο και σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού και μέσων, παραθέτουμε κάποια μόνο από τα προβλήματα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2013:

• Παραμένει άγνωστος ο βαθμός ετοιμότητας του Εθνικού εναέριου στόλου των εικοσιένα (21) Canadair της Π.Α. που διαθέτουμε, ενώ μόνο ως αστείο θα μπορούσε να ακουστεί η κουβέντα για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση τους.

• Σημαντικές είναι οι ελλείψεις της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων, αν και η εκπαίδευση δέκα (10) πιλότων πυροσβεστών των τριών διαθέσιμων PK και των δύο SUPER PUMA ελικοπτέρων βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι αναγκαία η στελέχωση με επιπλέον προσωπικό, ώστε να υπάρξει πλήρης επάνδρωση και 24ωρη λειτουργία της Υπηρεσίας.

• Ο βαθμός διαθεσιμότητας των Υδροφόρων Οχημάτων είναι της τάξης του 70% οχημάτων. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται μειωμένες, τουλάχιστον κατά 40% σε σχέση με το 2012, οι δαπάνες για συντήρηση των γερασμένων και κοστοβόρων οχημάτων.

Ιδιαιτέρως τονίζεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα τα αναγκαία ελαστικά των οχημάτων, υπονομεύοντας έτσι την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την ασφάλεια του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος! Εν ολίγοις, η Υποστήριξη των υποδομών είναι μειωμένη κατά 70% σε σχέση με προηγούμενα έτη.

• Αγνοείται η χρηματοδότηση των έργων και μέτρων πρόληψης (αποψίλωση, καθαρισμοί δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών, κ.λ.π.) από τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, γεγονός που μαζί με την μεταβολή του κλίματος, ενδέχεται να δημιουργήσει στο μεγαλύτερο τμήμα της δασικής μας έκτασης μια πυριτιδαποθήκη.

Όσον αφορά το Προσωπικό, παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις για την ομογενοποίησή του εξακολουθεί να ταλανίζει το Σώμα η τριχοτόμησή του, καθώς οι Πυροσβέστες πενταετούς απασχόλησης έχουν μειωμένες εργασιακές δυνατότητες και περιορισμένο χρόνο απασχόλησης, ενώ εκκρεμεί η πρόσληψη συμβασιούχων, για να υπάρξει έστω ο περσινός βαθμός ετοιμότητας του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Ανύπαρκτοι παραμένουν οι κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας, ενώ δεν καταβάλλονται οδοιπορικά ακόμη και στις μεταθέσεις. Τέλος, οι κατά 40% περικοπές του εισοδήματος και η άγρια λιτότητα οδηγούν τα στελέχη σε κατάσταση εργασιακής αστάθειας και σε καταρράκωση του ηθικού καταρρακωμένο.

Πάρα ταύτα, οι Έλληνες Πυροσβέστες συνεχίζουν να πράττουν το καθήκον τους με αυταπάρνηση, προσήλωση και επαγγελματισμό!

Προτού δούμε καταστροφές, όπως αυτές του 1995, 1998, 2007, 2009 και 2012, πράγμα το οποίο απευχόμαστε, εκφράζουμε την αγωνία για την πρόθεση και την ετοιμότητα της Πολιτείας να λάβει άμεσα τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις για την επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική δασοπροστασία.

Εκφράζουμε την αγωνία μήπως τελικά η σπουδή της κυβέρνησης για περικοπές υπερισχύσει της ανάγκης για την αποφυγή των φυσικών καταστροφών…

Για την Ε.Ε.Κ.Ε.

Χαρά Καφαντάρη

Δημήτρης Τσουκαλάς

Μαρία Διακάκη

Στάθης Παναγούλης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: