Δήλωση της Χαράς Καφαντάρη για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

syriza

22.3.2013

«Επειδή το νερό είναι αναγκαιότητα για την ίδια τη ζωή πρέπει να αρνηθούμε σθεναρά στην μετατροπή του σε εμπόρευμα».

Πόσο  επίκαιρη αποδεικνύεται σήμερα, η παραπάνω τοποθέτηση του εκπροσώπου της Βενεζουέλας  στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2010, τότε που ο Ο ΟΗΕ  ανακήρυξε  την «πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο  νερό  σαν θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».

Επίσης  τον Σεπτέμβριο του 2010 το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Γενεύη, υιοθέτησε το ψήφισμα και επιβεβαίωσε ότι, «το δικαίωμα στο καθαρό πόσιμο νερό και σε ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής, προέρχονται από το δικαίωμα σε ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δικαίωμα της διατήρησης του υψηλότερου επίπεδου φυσικής και πνευματικής υγείας, καθώς και στο δικαίωμα στην ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Όμως, παρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας, καταδικασμένοι στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη αυτά δικαιώματα. Εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν καθημερινά, από ασθένειες που θα μπορούσαν να αποτραπούν.

Τρία χρόνια έχουν περάσει από το ψήφισμα του ΟΗΕ και στην πατρίδα μας δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για την ενσωμάτωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας στην εθνική νομοθεσία. Οι  ελληνικές κυβερνήσεις  των τελευταίων χρόνων  τυφλωμένες  από τις μνημονιακές επιλογές και δεσμεύσεις τους εμπορευματοποιούν ακόμη και την ίδια τη ζωή. Προωθούν την  ιδιωτικοποίηση των φορέων ύδρευσης  (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), με αποτέλεσμα την μετατροπή του  θεμελιώδους  αυτού δικαιώματος σε εμπορικό αγαθό, ολιγωρούν και είναι ανίκανοι να καταρτίσουν τα σχέδια ορθολογικής διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων και του  υδατικού δυναμικού της χώρας, σύροντας τη χώρα, ακόμα μια φορά στη μέγγενη των ευρωπαϊκών προστίμων.

Ωστόσο ένα πλατύ ενωτικό κίνημα αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα για προάσπιση του κοινωνικού αγαθού, του νερού. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βρίσκεται σταθερά δίπλα σε κάθε κίνημα, που αγωνίζεται και αντιστέκεται  στα σχέδια  εμπορευματοποίησης. Μαζί   με τα κινήματα  θα επιβάλουμε  την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων  και την ποιοτική προστασία τους.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: