Η Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΑΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

7/4/2022

Η Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΑΣΩΝ

H Χ. Καφαντάρη, βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο., σήμερα απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα παρουσίασης του Οδηγού Εφαρμογής για τη Γενετική Παρακολούθηση Δασών, η οποία διεξήχθη στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η βιοποικιλότητα είναι ένα από τα πρώτα θύματα της κλιματικής αλλαγής και της κλιματικής κρίσης αλλά παράλληλα μπορεί να γίνει και ασπίδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Τα δάση της χώρας μας κινδυνεύουν, από την κλιματική αλλαγή, από τις ιδιαιτερότητες λόγω του μεσογειακού οικοσυστήματος αλλά και από ανθρωπογενείς παράγοντες, που επηρεάζουν τη γενετική ποικιλότητα των δασών και το DNA τους.

Ας μην ξεχνάμε τις περσινές πυρκαγιές του καλοκαιριού όπου 1.4 εκατομμύρια στρέμματα γης κάηκαν, όπου το μεγαλύτερο κομμάτι αφορούσε δασικές και αγροτοδασικές εκτάσεις. Χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές υλοποίησης για προστασία των δασών.

Διανύουμε τη δεκαετία της βιοποικιλότητας σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας. Στην πατρίδα μας είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη σε επίπεδο βιοποικιλότητας καθώς έχουμε το 32% των ειδών που αφορούν τη βιοποικιλότητα. Αυτή την κληρονομιά πρέπει να την διατηρήσουμε.

Οι προστατευόμενες περιοχές στη χώρα μας είναι πολλές δυστυχώς όμως οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών ουσιαστικά έχουν καταργηθεί και έχουν μεταφερθεί σε μια κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΝ το 2020, κάτι που αδυνατίζει την προστασία των περιοχών αυτών.

Θα κλείσω λέγοντας ότι θα φέρουμε αυτόν τον οδηγό στην επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής, αφού ο δασικός πλούτος της πατρίδας μας είναι βασικό συστατικό αυτής. Να τονίσω ότι η προστασία των δασών θέλει μια συγκεκριμένη και σταθερή πολιτική, η οποία δεν έχει να κάνει με τις αλλαγές κυβερνήσεων, τα διαχειριστικά σχέδια δασών πρέπει να προχωρήσουν.

Υπενθυμίζω ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2018 είχε εκπονηθεί Εθνικό Σχέδιο διαχείρισης των Δασών και Δασικής Πολιτικής. Η προστασία των δασών πρέπει να είναι προτεραιότητα της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας γιατί αφορά το Μέλλον το δικό μας αλλά και των παιδιών μας.»

Το Γραφείο Τύπου 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: