Χ. Καφαντάρη : Προσφιλής τακτική ΝΔ: Τα μεγάλα «δημόσια» έργα , πάλι σε ιδιώτες.

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτού Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖΑ ΠΣ  σήμερα (03.03.2022) στην ολομέλεια της βουλής για το Σ/Ν του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριοι Υπουργοί, πριν από λίγο είχαμε εδώ τον Υπουργό Ενέργειας, τον κ. Σκρέκα. Αυτό το οποίο θα πω είναι ότι η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού έφτασε στα 362 ευρώ τη μεγαβατώρα σήμερα, μια τεράστια αύξηση. Μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε με έναν πόλεμο ο οποίος δυστυχώς εξελίσσεται -και νομίζω ότι είναι για όλους μας κοινό το αίτημα και η απαίτηση να σταματήσει άμεσα, αφού βέβαια καταδικάσουμε και εμείς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία-, θα περιμέναμε από έναν Υπουργό Ενέργειας να έρθει εδώ στη Βουλή και να ανακοινώσει κάποια μέτρα, να καταθέσει κάποιον προβληματισμό της Κυβέρνησης σχετικά με τα ενεργειακά θέματα που άμεσα έχουν να κάνουν και με την εισβολή στην Ουκρανία και τις εξελίξεις οι οποίες υπάρχουν. Έχουν να κάνουν με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, έχουν βέβαια να κάνουν και με τη ραγδαία αύξηση των τιμών, η οποία όμως αύξηση των τιμών δεν είναι θέμα και συνέπεια της Ουκρανίας. Είναι κάτι το οποίο εδώ και έναν χρόνο γίνεται, ειδικά τους τελευταίους πέντε, έξι μήνες πραγματικά η αύξηση της ενέργειας είναι τρομερή και τα νοικοκυριά, τα φυσικά πρόσωπα, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Ήρθε εδώ ο κύριος Υπουργός και κατέθεσε μια τροπολογία πολλών σελίδων η οποία αφορούσε τιμές ταρίφας για φωτοβολταϊκά και αναδρομικές αλλαγές και άλλα γενικότερα ζητήματα, εγώ θα έλεγα στη σημερινή συγκυρία επουσιώδη μπροστά στο μείζον ζήτημα. Πραγματικά βέβαια οφείλω να πω -για να κλείσω αυτήν την παρένθεση πριν τοποθετηθώ στο νομοσχέδιο- δεν μας είπε τίποτα για το πάγιο αίτημα και την απαίτηση η οποία υπάρχει και την ανάγκη η οποία υπάρχει για ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ που τόσο καιρό η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητάμε σήμερα ένα σχέδιο νόμου, ένα νομοσχέδιο που αφορά τις πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, ένα νομοσχέδιο που βρίσκει αντίθετη την Αντιπολίτευση, ένα νομοσχέδιο μη συμβατό με κοινοτική νομοθεσία και οδηγίες, με ενστάσεις ακόμη και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ένα νομοσχέδιο σταθερά -όπως ακολουθείται τρία σχεδόν χρόνια τώρα που κυβερνάτε ως Κυβέρνηση Μητσοτάκη- που εξυπηρετεί τους λίγους, ένα νομοσχέδιο το οποίο βοηθά και στηρίζει φίλους, εκλεκτούς, «αρίστους» και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Βέβαια τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης όλοι ξέρουμε ότι είναι πολλά.

Λέτε, λοιπόν, στο εν λόγω σχέδιο νόμου ότι επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί η απουσία επαρκούς ωρίμανσης μεγάλων έργων υποδομής την τελευταία δεκαετία. Και τι κάνετε; Επαναφέρετε παλιές μεθόδους για την εκτέλεση μεγάλων έργων, εσείς οι νεωτεριστές, όπως λέτε, οι άριστοι, οι τεχνοκράτες. Σε όφελος ποιου όμως; Επαναφέρετε και εισάγετε -να το πω καλύτερα- στο εν λόγω νομοσχέδιο έργα με παντελή έλλειψη κεντρικού στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού. Ποιος είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Κυβέρνησής σας σήμερα; Ποιες είναι οι προτεραιότητες; Σε μια εποχή του covid, του μεταcovid να το πούμε εποχή, την εποχή την εποχή της κλιματικής κρίσης που τα πάνω ήρθαν κάτω και τέλος πάντων απαιτείται ένα νέο μοντέλο αναπτυξιακό.

Μάλιστα μιλάμε για έργα με έλλειψη κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού. Πρώτα γίνεται ο στρατηγικός σχεδιασμός και μετά βγαίνουν τα έργα. Έτσι πρέπει να γίνεται. Εδώ, όμως, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Έργα δημόσια με απουσία ουσιαστικά του «δέλτα» από το δημόσιο, με ιδιωτικές ιδέες, προτάσεις, εφαρμογές, με στόχο βέβαια πάντα το κέρδος. Άλλωστε για εσάς είναι κάτι που «απεχθάνεστε» οτιδήποτε δημόσιο, γιατί η θητεία σας τρία χρόνια περίπου δείχνει ακριβώς αυτό με τις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας, του ΔΕΔΔΗΕ και μια σειρά άλλα πράγματα.

 Έργα, λοιπόν, χωρίς διαφάνεια, χωρίς συμμετοχή της τοπικής  αυτοδιοίκησης στο πρώτο και  το δεύτερο βαθμό, χωρίς δημοκρατικές  διαδικασίες, αλλά με χαρακτηριστικό  τη συγκέντρωση εξουσιών στον  Υπουργό. Θα αποφασίζουν οι ιδιώτες  και θα σχεδιάζουν και θα  υλοποιούν βέβαια τα κρίσιμα  και τα μεγάλα έργα ή τα  πιο μικρά. Με τι κριτήρια, όμως; Αντί να γίνεται μια συζήτηση στο Υπουργείο σε συνεργασία με φορείς, με αυτοδιοίκηση, επιστήμονες για το ποια είναι τα απαιτούμενα έργα που αξίζουν, ποιες οι κρίσιμες υποδομές, ποια είναι η προτεραιοποίηση των αναγκών τώρα ο Υπουργός θα αποφασίζει αν είναι καλή και καινοτόμα και πρότυπη η κάθε ιδέα, πρόταση του κάθε ιδιώτη, δηλαδή μιας από τις ελάχιστες μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις με δικό του όφελος βέβαια. Υπάρχει μια σύγκρουση συμφερόντων και δεν μπορούμε να μην την πούμε.

Στο άρθρο 8, παράγραφος 4, προβλέπεται η Επιτροπή Αξιολόγησης. Εισηγείται προς τον Αρμόδιο Υπουργό ως προς την απόρριψη ή έγκριση της πρότυπης πρότασης. Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι μέλος της Επιτροπής σαν Πρόεδρος είναι ο ίδιος ο Υπουργός. Παρουσιάζεται δηλαδή στην περίπτωση έργων των Υπουργείων Υποδομών και Ενέργειας το πρόβλημα ο Πρόεδρος της Επιτροπής να εισηγείται πραγματικά στον εαυτό του.

Ειδικότερες διατάξεις στο σχέδιο νόμου είναι ο αποκλεισμός μικρών εταιρειών κατασκευής και μελετητικών γραφείων και ενίσχυση των μεγάλων. Το όριο των 200 εκατομμυρίων πετάει έξω μικρά έργα και δίνει δυνατότητα να εμπλακούν στη διαδικασία οι όμιλοι που έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν αυτού του είδους τα μεγάλα έργα. Άλλωστε έτυχε αποδοχής το σχέδιο νόμου από μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους.

Η πραγματική καινοτομία δεν συμβαδίζει, όμως, πάντα με τους μεγάλους ομίλους. Υπάρχουν και καλές, καινοτόμες ιδέες, οι οποίες πραγματικά δεν είναι ανάγκη να αναφέρονται σε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους και αυτές οι ιδέες πρέπει πάντα να εξετάζονται. Βέβαια, δεν αξιοποιείται απόλυτα και αποτελεσματικά το πλούσιο μελετητικό δυναμικό της χώρας μας.

Οι βασικές αρχές, οι οποίες πρέπει να διέπουν ουσιαστικά τις πρότυπες προτάσεις πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον, η οικονομική αποτύπωση, η χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, η τιμολόγηση με όρους αγοράς και πάνω απ’ όλα διαφάνεια και λογοδοσία.

Η  ΕΣΑμεΑ στη διαβούλευση αναφέρθηκε ότι η πρότασή της δεν ελήφθη υπόψη. Η προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία πρέπει να συμπεριληφθεί μεταξύ των αρχών που θα εφαρμόζονται κατά την αξιολόγηση των προτάσεων, δεδομένου ότι αποτελεί υποχρέωση από το εθνικό θεσμικό πλαίσιο και βέβαια με τη σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου που συζητάμε κάνετε αλλαγές στο νόμο δημοσίων συμβάσεων που εσείς οι ίδιοι πριν από ένα χρόνο τροποποιήσατε για να τον εκσυγχρονίσετε. Και ναι, οι τοποθετήσεις της αρχής δημόσιων συμβάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού αιχμηρές, σοβαρές παρατηρήσεις, ενστάσεις, αντιδράσεις με αναφορά στις παραβιάσεις Ευρωπαϊκών Οδηγιών 23, 25 είναι γνωστές.

Νομίζετε ότι τάχα με αυτήν τη δήθεν ωρίμανση έργων θα παίρνατε λεφτά από το ταμείο. Θα αφεθεί, όμως, ο ιδιωτικός τομέας να έχει τον πρώτο λόγο για τα μεγάλα έργα, να διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία και τα δημόσια οικονομικά.

Είστε γελασμένοι, όμως, κύριοι της Κυβέρνησης. Ήδη, αντιδρούν όλοι και θα εξακολουθούν να αντιδρούν αν εφαρμοστεί το εν λόγω σχέδιο νόμου και οι μικρότερες εταιρείες που αποκλείονται από την πίτα και η κοινωνία που αποκλείεται από το σχεδιασμό για έργα που την αφορούν και βέβαια οι αντίστοιχοι δημόσιοι λειτουργοί, τους οποίους σταθερά απαξιώνετε. Θα μείνετε, όμως, μόνοι σας με τις τέσσερις, πέντε εταιρείες σας μέχρι επιτέλους να φύγει αυτή η καταστροφική Κυβέρνηση.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: