Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: H NΔ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΤΟ ΦΟΒΟ ΣΤΟ ΛΑΟ…
02/02/2022 Σχολιάστε
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
01.02.2022
Η ΝΔ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΤΟ ΦΟΒΟ ΣΤΟ ΛΑΟ…
H Χαρά Καφαντάρη Βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής σε τοποθέτηση της, στις 01.02.2022, στην Ολομέλεια της Βουλής, για τον Αναπτυξιακό Νόμο μεταξύ άλλων ανέφερε:
« Η θρασύτητα είναι η μάσκα του φόβου. Φοβάστε κύριοι της συγκυβέρνησης και για αυτό δημιουργείτε και ένα κλίμα φόβου στον λαό. Τις τελευταίες δύο μέρες ζήσαμε αντιδημοκρατικές τακτικές της κυβερνητικής πλειοψηφίας με αφαίρεση του λόγου από ένα δημοκρατικά εκλεγμένο βουλευτή παραβιάζοντας ακόμα και συνταγματικά δικαιώματα.
Ο κόσμος υποφέρει. Η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά, 1 στους 3 νέους δεν βρίσκει δουλειά, η πανδημία «χτυπάει» κόκκινο, ενώ ζήσαμε και την πλήρη αποτυχία της διαχείρισης του φυσικού φαινομένου «ΕΛΠΙΣ» από την κυβέρνηση.
Μιλάτε για ανάπτυξη και για προσέλκυση επενδυτών και επενδύσεων. Τι ανάπτυξη όμως θέλετε και τι είδους επενδυτές θέλετε; Ποιος σοβαρός επενδυτής θα έρθει σε χώρα η οποία έχει έρθει στα πρωτοσέλιδα διεθνούς τύπου για την κατάσταση της πρωτεύουσας με τις χιονοπτώσεις, σε μια χώρα χωρίς σταθερότητα, χωρίς σταθερό φορολογικό καθεστώς, χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, χωρίς κτηματολόγιο, χωρίς δασικούς χάρτες; Θέλει η ΝΔ σοβαρούς επενδυτές ή θέλει επενδυτές ευκαιριακούς χωρίς κανόνες και όρια;
Επίσης, μιλάτε για την πράσινη μετάβαση, ενώ προχωράτε ένα σχέδιο απολιγνιτοποίησης σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης. Προχωράτε όμως σε απολιγνιτοποίηση χωρίς την κοινωνία μαζί, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς δικαιοσύνη. Αλλο απολιγνιτοποίηση και άλλο απανθρακοποίηση που απαιτεί η ΕΕ θέτοντας στόχους για το 2050, για κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη.
Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο οι αριθμοί και η αύξηση του ΑΕΠ, αλλά η ανάπτυξη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους στόχους του ΟΗΕ, τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, τις συμφωνίες τις ευρωπαϊκής ένωσης, το Νew Green Deal και το Fit for 55 για το 2050.
Tέλος, επί ΣΥΡΙΖΑ, με το νόμο του 2016 ξεμπλόκαραν επενδυτικά σχέδια δεκαετιών και διευκολύνθηκαν καινοτόμες επενδύσεις. Χρειάζεται μια ολιστική στρατηγική ανάπτυξης. Μια δίκαιη ανάπτυξη για όλους και για το μέλλον».
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:
Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.
Αυτό που πραγματικά θα ταίριαζε στην κυβερνητική πλειοψηφία είτε σε επίπεδο Βουλευτών, είτε Υπουργικού Συμβουλίου, είναι η ρήση «η θρασύτητα είναι η μάσκα του φόβου». Και θα εξηγήσω καθαρά τι εννοώ. Πραγματικά, κύριοι της συγκυβέρνησης, φοβάστε. Και φοβάστε δημιουργώντας συγχρόνως ένα κλίμα φόβου, τρομοκρατίας θα έλεγα, στον απλό κόσμο, στον λαό. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο αυτό το οποίο ζήσαμε τις τελευταίες μέρες, χθες και σήμερα, με τις αντιδημοκρατικές πρακτικές και τακτικές της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τα ζητήματα, που είδε όλο το πανελλήνιο, αφαίρεσης του λόγου από έναν δημοκρατικά εκλεγμένο Βουλευτή, παραβιάζοντας ακόμα και συνταγματικά δικαιώματα. Να μην πω βέβαια για τον Κανονισμό της Βουλής. Και βέβαια τολμάτε, κύριοι Βουλευτές που στηρίζετε τη συγκυβέρνηση, να μιλάτε για κατάπτωση της αξιακής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ. Κατάπτωση, όπως το είπε ο κ. Κουμουτσάκος, αξιακό έλλειμμα. Μίλησε και ο προλαλήσας Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας πάλι για θέματα αξιών. Αυτό, λοιπόν, θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο. Να μην το χαρακτηρίσω διαφορετικά. Και επιστρέφεται σε αυτούς οι οποίοι τα είπαν.
Φοβάστε, λοιπόν, κύριοι της συγκυβέρνησης, γιατί ο κόσμος σας παίρνει είδηση σιγά σιγά. Και σας παίρνει είδηση γιατί ο κόσμος υποφέρει. Έκλεισε ο Ιανουάριος και η πατρίδα μας για πολλοστή φορά είναι πανευρωπαϊκά πρώτη στην τιμή της χονδρεμπορικής στην ενέργεια. Γιατί ένας στους τρεις νέους ανθρώπους δεν βρίσκει δουλειά. Είναι άνεργος. Γιατί η πανδημία δυστυχώς χτυπάει κόκκινο. Για πάνω από μία βδομάδα εκατό συμπολίτες μας χάνονται κατά μέσο όρο. Γιατί αποτύχατε παταγωδώς στη διαχείριση μιας προαναγγελθείσας κακοκαιρίας, ενός φυσικού φαινομένου, με όλα αυτά τα οποία συζητήσαμε και το τριήμερο της πρότασης δυσπιστίας. Γιατί, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η νύχτα έφτασε μέχρι του Μαξίμου. Μιλάω για τη διαφθορά.
Μέσα σε αυτό το τριήμερο φάνηκε η πολιτική γύμνια σας με μεθόδους που είδαμε τις τελευταίες μέρες μέσα στο ναό της Δημοκρατίας. Στα λόγια το λέμε όλοι, αλλά λίγοι το τιμούμε πραγματικά. Βέβαια ρωτώ αν είστε και ευχαριστημένοι με τον διεθνή διασυρμό της πατρίδας σε διάφορα μέσα επικοινωνίας στην Ευρώπη με αυτά τα οποία συνέβησαν την προηγούμενη βδομάδα με την «Ελπίδα» μέσα στην πόλη της Αθήνας, την εικόνα μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.
Μιλάτε τώρα για ανάπτυξη και φέρνετε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο που είναι το θέμα μας σήμερα. Για προσέλκυση επενδυτών, επενδύσεων κλπ. Ρωτώ: τι ανάπτυξη θέλετε και τι είδους επενδυτές θέλετε; Γιατί ένας σοβαρός επενδυτής πραγματικά για να επενδύσει σε μία χώρα πρέπει να ξέρει ότι υπάρχει μία σταθερότητα, σοβαρότητα, ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν κανόνες. Να ξέρει πού θα επενδύσει. Υπάρχει κτηματολόγιο, υπάρχουν δασικοί χάρτες. Υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός.
Τι απ’ όλα αυτά τα ενδεικτικά που ανέφερα πραγματικά ισχύουν και υπάρχουν στην πατρίδα μας; Μήπως εσείς θέλετε επενδυτές που έρχονται μόνο για να βγάλουν λεφτά; Να δημιουργήσουν και κάποιες θέσεις εργασίας. Έχετε προετοιμάσει με τους εργασιακούς νόμους σας την εργασία χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράρια, χωρίς συμβάσεις και όλα αυτά. Ο νόμος Χατζηδάκη.
Την ίδια στιγμή βέβαια υποκριτικά -και το εννοώ- μιλάτε για την πράσινη μετάβαση, για την πράσινη ανάκαμψη και ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή που προχωράτε ένα σχέδιο απολιγνιτοποίησης σε περιοχές της χώρας μας της δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Είναι εσπευσμένη για να δείξει ο Πρωθυπουργός μας το πράσινο πρόσωπό του. Αλλά δεν μιλάτε για απανθρακοποίηση, κύριοι της κυβέρνησης. Το φυσικό αέριο είναι ένα ορυκτό καύσιμο. Και το πολύ σημαντικό, απολιγνιτοποίηση, όπως λέτε, χωρίς την κοινωνία μαζί, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς πραγματικά δικαιοσύνη.
Την ίδια στιγμή -αυτό είναι επικίνδυνο- τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός ότι συντάσσεστε με τις χώρες εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρούν ότι στην ταξινομία της ΕΕ πρέπει να μπει η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Και δεν είναι όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ορισμένες χώρες. Εμείς όμως μιλάμε για άλλο μοντέλο. Για ένα άλλο ολιστικό σχέδιο που θα απαντά στο «για ποιον ανάπτυξη;». Βέβαια, με τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την κλιματική κρίση μαζί με το ερώτημα τι χαρακτηριστικά θα έχει αυτή η ανάπτυξη. Διότι η ανάπτυξη δεν είναι μόνο οι αριθμοί και η αύξηση του ΑΕΠ. Έχει πέσει το ΑΕΠ της χώρας μας στα χρόνια της πανδημίας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Μιλάμε για μια ανάπτυξη η οποία θα λαμβάνει υπόψη τους δεκαεφτά στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το «new green deal», το «fit for 55» για το 2050. Και βέβαια βιωσιμότητα, δεκτικότητα, ευημερία. Βιωσιμότητα: να ικανοποιούνται οι ανάγκες χωρίς να υποθηκεύονται οι επόμενες γενιές. Ευημερία στην καθημερινότητα, στη στέγαση, στην υγεία, στο περιβάλλον. Ανθεκτικότητα έναντι κρίσεων στο μέλλον οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών. Σ’ αυτό το πλαίσιο κρίνουμε το εν λόγω σχέδιο νόμου. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, ούτε όσοι μας ακούν, ότι επί ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο του 2016 ξεμπλοκάραν επενδυτικά σχέδια δεκαετιών που είχαν μείνει στα συρτάρια, διευκολύνθηκαν επενδύσεις, καινοτόμες πρωτοβουλίες με φοροαπαλλαγές, φορολογικά κίνητρα. Υπήρξε αύξηση θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, βέβαια, χρειαζόμαστε και προϊόντα καλά που δεν θα προκαλούν περιβαλλοντική βλάβη, δηλαδή θα έχουν περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Με το νομοσχέδιο αυτό που δεν εξηγήσατε -ό,τι και να είπε ο κ. Παπαθανάσης πριν- για ποιον λόγο αλλάζει ο νόμος, να γίνει η εκτίμηση του νόμου του 2016, ουσιαστικά υπάρχει συγκέντρωση εξουσιών στο Υπουργείο, συγκέντρωση εξουσίας στον Υπουργό, στήριξη επιχειρήσεων του κέντρου και όχι των περιφερειών -πάρα πολύ σοβαρό-, στήριξη μεγάλων επιχειρήσεων και δυσκολία στην ένταξη των μικρών.
Μιλάτε για μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όταν αυτή τη στιγμή από τις περίπου οκτακόσιες πενήντα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πάνω από τριάντα, σαράντα χιλιάδες δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Και αυτό δεν είναι στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ. Το λένε τα όργανά τους, το λέει η ΓΣΕΒΕΕ κ.λπ. Και βέβαια, όταν υπάρχουν εξυπηρετήσεις συγκεκριμένων κλάδων, όπως είναι κέντρα αποθεραπείας, οίκοι ευγηρίας, μηχανικοί πλυντηρίων, σιδερωτήρια κ.λπ., κ.λπ.
Πιστεύουμε ότι και η εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου, του νόμου που φέρνετε σήμερα, θα έχει δυσκολίες στην εφαρμογή.
Κλείνοντας, εμείς μιλάμε για ολιστική στρατηγική ανάπτυξης που θα δίνει όραμα με την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, που θα αποσκοπεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στην αντιστροφή της αποβιομηχάνισης, στην αποκατάσταση της αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και σε μια δίκαιη ανάπτυξη για όλους και για το μέλλον.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.