Κάτω από την πίεση της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η κυβέρνηση άρχισε να «ψελλίζει» λύσεις…Δευτερολογία στην Επίκαιρη Επερώτηση για την υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας

Δευτερολογία της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα, στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης με θέμα «Η πανδημία επέφερε περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας
  • Κάτω από την πίεση της επίκαιρης επερώτησης αναγκάστηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων να εξαγγείλει ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων ΕΣΠΑ. Θα το παρακολουθούμε να μη μείνει εξαγγελία.
  • Όσον αφορά τις συγκοινωνίες, το μετρό στην Αγία Βαρβάρα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάστηκε και δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης, το εγκαινίασε με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός
  • Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από το 2016, έγινε φορέας διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση, εξασφαλίστηκε για το πάρκο χρηματοδότηση 58.000, προσλήφθηκε προσωπικό και η εικόνα του Πάρκου από την εγκατάλειψη άλλαξε.
  • Αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αθήνα που χρόνιζαν έγιναν πολλά. Συνεισέφερε η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, η «Δύναμη Ζωής», στο να ολοκληρωθούν και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, γιατί είναι ένα πρόβλημα για τη Δυτική Αθήνα.
  • Σχετικά με τα σχολεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε έτοιμες προσλήψεις στην ειδική αγωγή, που η κυρία Κεραμέως καθυστέρησε έναν χρόνο περίπου να τις κάνει.
  • Ελλειμματικά νοσοκομεία παραδώσατε και εμείς παραδώσαμε ταμειακό απόθεμα σε εσάς, στην νυν Κυβέρνηση, 300 εκατομμύρια πλεόνασμα.
  • Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επί ΣΥΡΙΖΑ ακυρώθηκαν σχέδια ΣΔΙΤ, τα οποία επανέρχονται τώρα με τον κ. Πατούλη και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που επεκτείνει τον ΧΥΤΑ της Φυλής υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο το περιβάλλον  και της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής.
  • Οι μικρές επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο, που οι περισσότεροι είναι χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό εδώ και δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, από τα μνημόνια, μπορεί να μην τηρούν κάποια κριτήρια τραπεζικά, όπως θέλετε εσείς να τα εννοείτε, για όφελος φυσικά του τραπεζικού κεφαλαίου. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους πρέπει σήμερα να ενδιαφερθείτε.
  • Αφού κάνετε -και σωστά- καινούργιο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στο Περιστέρι, συγχρόνως γιατί δεν στελεχώνετε το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» με δέκα χώρους, όπως είναι δέκα τα εμβολιαστικά κέντρα, να πηγαίνει ο κόσμος της συγκεκριμένης περιοχής να εμβολιάζεται;
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κράτησε ανοικτό το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», εξοπλίστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα εξωτερικά ιατρεία και έγιναν όλες οι πολεοδομικές ενέργειες ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η πρώτη παθολογική κλινική σήμερα και να παρέχει αυτόν τον σημαντικό ρόλο που παρέχει στην αντιμετώπιση του covid-19.
  • Πότε θα γίνει αυτή η υπογειοποίηση γραμμών ηλεκτρικού στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, κάτι που είναι αίτημα δεκαετιών.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η φράση με την οποία ξεκίνησα την πρωτολογία μου, ότι «τάραξε τα νερά» η επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας και λόγω της πανδημίας, αυτό φάνηκε πραγματικά σήμερα -επιτρέψτε μου- και από τις αντιδράσεις των Υπουργών.

Συγκεκριμένα,

Συγκεκριμένα, κάτω από την πίεση της επίκαιρης επερώτησης αναγκάστηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης να εξαγγείλει ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων ΕΣΠΑ. Θα το παρακολουθούμε να μη μείνει εξαγγελία. Η Κυβέρνηση έπρεπε κάποια στιγμή να ενδιαφερθεί συγκεκριμένα για τη Δυτική Αθήνα.

Άκουσα τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, άκουσα την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ. Βέβαια, δύσκολα ένας απλός πολίτης της Δυτικής Αθήνας που δεν ξέρει πρόσωπα και πράγματα θα μπορούσε να διακρίνει διαφορές σημαντικές.

Όλοι έχετε μία απορία. Γιατί και κάποιοι άλλοι από την αντιπολίτευση αναφέρθηκαν στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στο τι έκανε τεσσεράμισι χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Θα απαντήσω με σαφήνεια.

Όσον αφορά τις συγκοινωνίες, το μετρό στην Αγία Βαρβάρα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάστηκε και δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης, το εγκαινίασε με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός χρόνου. Είχε δρομολογηθεί.

Επίσης, αναφέρθηκαν πάρα πολλοί συνάδελφοι και στα θέματα του Πάρκου Τρίτση, αναφέρθηκαν στους ελεύθερους χώρους. Εγώ, λοιπόν, θα πω ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από το 2016, έγινε φορέας διαχείρισης του Πάρκου, εξασφαλίστηκε για το πάρκο χρηματοδότηση 58.000, προσλήφθηκε κάποιο, λίγο, προσωπικό και η εικόνα του Πάρκου από την εγκατάλειψη άλλαξε. Σήμερα που το Πάρκο είναι στον κ. Πατούλη, όποιος κάνει μια βόλτα εκεί μέσα μπορεί να δει πραγματικά ποια είναι η κατάσταση η οποία υπάρχει. Δράσαμε σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αθήνα που χρόνιζαν έγιναν πολλά. Και εδώ συνεισέφερε η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, η «Δύναμη Ζωής», στο να ολοκληρωθούν και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, γιατί είναι ένα πρόβλημα για τη Δυτική Αθήνα.

Σχετικά με το ΜΠΛΟΚ 15, ποια ήταν η εικόνα, κύριε Αρσένη, του ΜΠΛΟΚ -δεν ξέρω αν το ξέρατε- το ‘13 και το ‘14 και ποια είναι η εικόνα σήμερα που επισκευάστηκε το κτίριο; Και βέβαια πάντα παραμένει το αίτημα να είναι ελεύθερα προσβάσιμο για όλους. Είναι ένα μουσείο ουσιαστικά, ένας χώρος ιστορικής μνήμης.

Σχετικά με τα σχολεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε έτοιμες προσλήψεις στην ειδική αγωγή, που η κυρία Κεραμέως καθυστέρησε έναν χρόνο περίπου να τις κάνει.

Βέβαια, για τα νοσοκομεία, που ελέχθησαν πάρα πολλά, θα πω στον κ. Κοντοζαμάνη ότι ελλειμματικά νοσοκομεία παραδώσατε και εμείς παραδώσαμε ταμειακό απόθεμα σε εσάς, στην νυν Κυβέρνηση, 300 εκατομμύρια πλεόνασμα.

Για τη Δυτική Αθήνα, πού είναι οι ΤΟΜΥ, κύριε Κοντοζαμάνη, που έχουν αφυδατωθεί από όποιο προσωπικό, που μεταφέρεται εδώ και εκεί, είτε σε εμβολιαστικά κέντρα είτε όχι;

Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επί ΣΥΡΙΖΑ ακυρώθηκαν σχέδια ΣΔΙΤ, τα οποία επανέρχονται τώρα με τον κ. Πατούλη και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που επεκτείνει τον ΧΥΤΑ της Φυλής υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο το περιβάλλον  και της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής. Υπήρχε εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός στην Αττική, με βάση αυτά που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι πισωγύρισμα, όπως συμβαίνει τώρα, που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη Δυτική Αθήνα. Η λογική μας είναι «αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων», με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έρχομαι τώρα και στο εξής. Δεν εκπλειστηριάστηκε κάποια πρώτη κατοικία, κάποια λαϊκή κατοικία, κύριε Γεωργιάδη, κύριε Υπουργέ Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το διασφαλίσαμε.

Εσείς έρχεστε τώρα με τον πτωχευτικό νόμο που άμεσα θα ξεκινήσει, οι πολίτες υπερχρεωμένοι να χάσουν και την πρώτη τους κατοικία. Αυτό ανησυχεί πολύ και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Έρχομαι βέβαια και στο εξής. Κάντε μια βόλτα στην αγορά της Δυτικής Αθήνας η οποία έχει χαρακτηριστικό λιανεμπορίου μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Δεν μπορούν να πείσουν οι εξαγγελίες που ακούσαμε από τον Υπουργό Ανάπτυξης. Αυτές οι μικρές επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο, που οι περισσότεροι είναι χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό εδώ και δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, από τα μνημόνια που η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μας βάλανε, μπορεί να μην τηρούν κάποια κριτήρια τραπεζικά, όπως θέλετε εσείς να τα εννοείτε, για όφελος φυσικά του τραπεζικού κεφαλαίου. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους πρέπει σήμερα να ενδιαφερθείτε.

 Στην υγεία, κύριε Κοντοζαμάνη, δεν αρκούν οι αριθμοί και οι προσλήψεις. Δεν μας πείσατε, αλλά όλο με νούμερα μιλάτε. Αφού κάνετε -και σωστά- καινούργιο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στο Περιστέρι, συγχρόνως γιατί δεν στελεχώνετε το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» με δέκα χώρους, όπως είναι δέκα τα εμβολιαστικά κέντρα, να πηγαίνει ο κόσμος της συγκεκριμένης περιοχής να εμβολιάζεται;

 Σχετικά με το νοσοκομείο, δεν πρέπει να ξεχνάμε -και απευθύνομαι, επιτρέψτε μου, και στην εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, η οποία είπε πάρα πολλά για την Αγία Βαρβάρα και το νοσοκομείο της- ότι η αποψίλωση του νοσοκομείου ξεκίνησαν από το 2006 όταν έφυγε ιατρικό προσωπικό για να στελεχώσει το νέο νοσοκομείο το «Αττικόν». Από το 2012, επί Αβραμόπουλου, οι τοπικοί δήμαρχοι της περιοχής εκεί κλήθηκαν από τον τότε Υπουργό όπου τους ανακοινώθηκε ότι θέλουν να κάνουν την «Αγία Βαρβάρα» κέντρο υγείας. Όμως, ήρθε το 2013, με την συνεχή αποδυνάμωση του νοσοκομείου, ο κ. Γεωργιάδης να το κλείσει.

Τι κάναμε; Το 2016 με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η δεύτερη ΥΠΕ άνοιξε το νοσοκομείο. Τι εννοώ; Μεταφέρθηκε το Κέντρο ΠΕΔΥ της Νίκαιας. Έγινε οδοντιατρικό κέντρο, φυσιοθεπευτήριο στον χώρο αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κράτησε ανοικτό το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», εξοπλίστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα εξωτερικά ιατρεία και έγιναν όλες οι πολεοδομικές ενέργειες ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η πρώτη παθολογική κλινική σήμερα και να παρέχει αυτόν τον σημαντικό ρόλο που παρέχει στην αντιμετώπιση του covid-19.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε σε αυτό το ασφυκτικό μνημονιακό περιβάλλον να κρατήσει όρθιο το νοσοκομείο, να στηρίξει στον βαθμό που μπορούσε την πρωτοβάθμια υγεία. Και εδώ είναι ένα θέμα που πρέπει τώρα η Κυβέρνηση να το δει σοβαρά. Να γίνουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, γιατί αυτή τη στιγμή μόνο 15.963 συμπολίτες μας στη Δυτική Αθήνα είναι και με τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Και ζητώ και μία δέσμευση -και κλείνω- για το πότε θα γίνει αυτή η υπογειοποίηση γραμμών ηλεκτρικού στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, κάτι που είναι αίτημα δεκαετιών και δεν ήταν δέκα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα «ηνία» κράτους.

Θέλουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση.

Ευχαριστώ πολύ.

Σχολιάστε