Πτωχευτικός Νόμος – Δεύτερη ευκαιρία για τις τράπεζες αλλά και θάνατος του εμποράκου

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, το Σάββατο 24/19/2020, κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, που υπέβαλαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξης Τσίπρας και ογδόντα πέντε Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Κύριοι της Κυβέρνησης, είναι γεγονός ότι βρίσκεστε σε πανικό και μεγάλη αμηχανία και αυτό γιατί; Φαίνεται, πρώτα από όλα, από τη φρασεολογία, από τις εκφράσεις, τα όποια επιχειρήματα τα οποία παρατίθενται εδώ και δύο μέρες στην Αίθουσα της Ολομέλειας, πολλά από τα οποία μας ανατρέχουν στο παρελθόν. Μόνο στην εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου δεν φτάσατε! Ανασύρετε πρόσωπα, επαναλαμβάνετε τα ίδια και τα ίδια, διαδίδετε και τοποθετείστε με μια σειρά fake news, ακριβώς γιατί δεν έχετε επιχείρημα. Και γιατί; Αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σοβαρό και ίσως ο στόχος σας: Διότι φοβάστε. Και γιατί φοβάστε; Φοβάστε μην αποκαλυφθεί πραγματικά η αντιλαϊκή, αντικοινωνική, νεοφιλελεύθερη πολιτική σας. Και με αυτό το νομοσχέδιο προσπαθείτε με ένα χρυσό περιτύλιγμα περί δεύτερης ευκαιρίας να μην καταλάβει ο ελληνικός λαός τι πραγματικά συμβαίνει.

Η θρασύτητα πολλών τοποθετήσεων, θα έλεγα, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι η μάσκα του φόβου, αυτό το οποίο ανέλυσα ακριβώς πριν. Νομίζατε ότι, όπως με μια σειρά άλλα ζητήματα, χρησιμοποιώντας την πανδημία, η οποία είναι μια πραγματικότητα, ένα πολύ σοβαρό παγκόσμιο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά πραγματικά, όπως χρησιμοποιήσατε τα θέματα του ασφαλιστικού, του εργασιακού, με τις αλλαγές τις οποίες κάνατε, τις πολιτικές σας για τους μικρομεσαίους, την υποταγή -θα έλεγα- της επιστήμης στην επικοινωνιακή σας πολιτική -κατά κόρον έγινε αυτό- ότι έτσι θα περάσετε και τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Όμως, κύριοι της Κυβέρνησης, νομίζατε ότι η υφαρπαγή της περιουσίας του καθενός θα περάσει στο ντούκου. Όμως, για αυτόν τον λόγο και εμείς καταθέσαμε την πρόταση μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών, ακριβώς για να συζητηθεί τρεις μέρες σε αυτή την Αίθουσα, να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός τι συμβαίνει. Και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό. Να μάθει, λοιπόν, ότι με αυτό το οποίο γίνεται, με αξιοποίηση της εποχής της πανδημίας που βιώνουμε, είναι πιθανό να ρευστοποιηθεί ουσιαστικά η περιουσία και του ιδιώτη και βέβαια, των επιχειρήσεων. Και αυτό είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό. Δεν το μαθαίνει ο κόσμος, γιατί τα μπουκωμένα πέτσινα μέσα μαζικής επικοινωνίας αναφέρουν το θέμα του νόμου και της πρότασης μομφής, που είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, τρίτο, τέταρτο, τελευταίο.

Εμείς θέλουμε να ξεσκεπάσει αυτή την υποκρισία σας, να αναδείξουμε στον κόσμο ποια είναι πραγματικά η πολιτική σας. Διότι ξέρετε ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες εσείς προεκλογικά κατά κόρον χαϊδέψατε, είναι ένα οριστικό χτύπημα, γιατί οι χρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, είναι περίπου και στο 81%. Αυτό το νομοσχέδιο, αυτός ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, είναι πραγματικά όχι δεύτερη ευκαιρία, αλλά είναι η ευκαιρία στην πτώχευση, όπως ανάφεραν και συνδικαλιστικά τους όργανα.

Μην ακούτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακούστε την ΓΣΕΒΕΕ, ακούστε την ΕΣΕΕ, τις ενώσεις καταναλωτών, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, που χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «ταφόπλακα» για τους μικρομεσαίους. Σκεφτείτε λίγο την ευθύνη σας.

Όμως, πόσο υποτιμάτε τον ελληνικό λαό και πόσο υποτιμητικός και υποκριτικός είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου; «Δεύτερη ευκαιρία»! Δεύτερη ευκαιρία στην πτώχευση για τους πολλούς μικρομεσαίους και ιδιώτες, δεύτερη ευκαιρία, που προσπαθείτε αυτή τη στιγμή να χρυσώσετε με αυτόν τον τρόπο το χάπι.

Δεύτερη ευκαιρία, όμως, το νομοσχέδιο, αλλά για ποιους; Δεύτερη ευκαιρία για τις τράπεζες, πρώτα από όλα, οι οποίες με χρήματα του ελληνικού λαού ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές και αντί να παρέχουν ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι πάνω από το 95% των επιχειρήσεων της χώρας μας, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κοιτούν πώς και πώς να επωφεληθούν, να ξεμπερδέψουν με τα κόκκινα δάνεια.

Κανονικά, στον τίτλο έπρεπε να υπάρχει και ο όρος «Ο θάνατος του εμποράκου». Όμως, επειδή δεν μιλάμε για θέατρο, αλλά για μια πολύ σκληρή πραγματικότητα, πραγματικά πρέπει να πούμε: Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σήκωσε το βάρος της κρίσης δέκα χρόνια, δοκιμάζεται τώρα με την πανδημία και με την πολιτική που υλοποιείται, γιατί δεν τις ενισχύσατε εμπροσθοβαρώς, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν και είναι έτοιμες και άλλες να κλείσουν τώρα με τις πολιτικές σας. Με αυτόν τον Πτωχευτικό Κώδικα, αν ισχύσει, αν ψηφιστεί αύριο το βράδυ, πραγματικά θα πάρουν ένα οριστικό χτύπημα.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι πιθανόν -και φαίνεται αυτό και με αυτό το νομοσχέδιο- θέλετε να ξεμπερδεύετε με τους μικρομεσαίους, τους οποίους κορυφαίοι Υπουργοί σας χαρακτήρισαν και «ζόμπι».

Μήπως δεν θέλετε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, κύριοι της Κυβέρνησης;

Έρχομαι τώρα στο εξής.

Στους ιδιώτες ελέχθη πολλές φορές ότι θα μένουν ενοικιαστές στο δικό τους σπίτι. Τους αφαιρείται η κυριότητα. Αυτό είναι το σημαντικό και μη μιλάτε για προστασία κατοικίας και άντε τώρα, μετά από δέκα-δώδεκα χρόνια να ξαναπάρουν το σπίτι τους πίσω, χωρίς να υπολογίζονται ότι έδωσαν αυτά τα χρόνια.

Όμως, κλείνω με το εξής. Θέλετε ένα νέο μοντέλο ιδιοκατοίκησης, ένα νέο μοντέλο μάλλον ευρωπαϊκό και από την ιδιοκατοίκηση να πάμε στην υφαρπαγή ατομικής κατοικίας, ενοικιαζόμενη στέγη, που θα διαχειρίζονται μεγάλες εταιρείες.

Κλείνω. Επί ΣΥΡΙΖΑ πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας λαϊκής δεν έγινε από τράπεζες. Το τονίζω αυτό. Με το νομοσχέδιο με το οποίο έρχεστε τώρα, αν ψηφιστεί, θα υφαρπαχτούν η ιδιωτική περιουσία και η πρώτη κατοικία.

Τελικά, κύριοι της Κυβέρνησης, η Αριστερά δεν πήρε τα σπίτια του κόσμου. Κινδυνεύετε, όμως, εσείς, η Δεξιά, να τα εκποιήσετε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: