Η προστασία της Δημόσιας Υγείας στη Δυτική Αθήνα, «απαιτεί» Αναβάθμιση και Ενίσχυση των Νοσοκομείων της.

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συνεδρίαση της 10.03.2020 με θέμα το σ/ν του Υπουργείου Υγείας «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας – Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας».

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η δημόσια υγεία είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Με τη δημόσια υγεία δεν μπορούμε να παίζουμε, δεν μπορούμε να επιτρέπουμε παραπληροφόρηση, θεωρίες συνωμοσιολογίας που τώρα τελευταία ακούμε πολλές. Σε μία τέτοια σοβαρή υπόθεση πρέπει να σκεφτόμαστε ότι είμαστε ένα σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος και δεν μπορούν όλα αυτά να συμβαίνουν.

Δημόσια υγεία, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν είναι μόνο η θεραπεία μιας πάθησης, μιας νόσου. Δημόσια υγεία είναι ο αέρας που αναπνέουμε. Σε αυτό θα αναφερθώ συγκεκριμένα. Πρόκειται ουσιαστικά για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος λέει για τον ευρωπαϊκό χώρο ότι υπολογίζονται γύρω στους τετρακόσιους είκοσι δύο πρόωρους θανάτους λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανση. Το 2005 ο ΟΟΣΑ υπολόγισε ότι το 2060 τα κόστη θα αυξηθούν γύρω στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, το οποίο έχει να κάνει και με τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ουσιαστικά η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται και με την κλιματική αλλαγή.

Δημόσια υγεία, επίσης, είναι και το νερό που πίνουμε, το οποίο πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας. Φέρνω ενδεικτικά ένα παράδειγμα: Υπάρχει όριο στο πόσιμο νερό για το εξασθενές χρώμιο;

Επίσης, δημόσια υγεία είναι να λαμβάνουμε υπόψιν και το μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που ουσιαστικά επαναφέρει και ξεχασμένες αρρώστιες του παρελθόντος.

Συζητάμε ένα πολύ σοβαρό νομοσχέδιο στη σκιά ενός μεγάλου παγκόσμιου προβλήματος, που τείνει να γίνει πανδημία. Αναφέρομαι στο θέμα του κορονοϊού. Η πρόληψη είναι ένας σοβαρός παράγοντας και αναφέρεται μέσα στο νομοσχέδιο. Η αναφορά, όμως, να πω ότι είναι περισσότερο -αν μου επιτραπεί η έκφραση- εθιμοτυπική και όχι ουσιαστική, όταν η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει σημαντικά υποβιβαστεί από το διάστημα 2010-2015. Έγινε μία σοβαρή προσπάθεια μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την  αναστήλωσή της: Ενισχύθηκε η πρόληψη, ενισχύθηκαν κέντρα υγείας, εκατόν είκοσι επτά ΤΟΜΥ λειτουργούν και η συμβολή τους σε αυτό που αναφέρει και το νομοσχέδιο, στην πρόληψη είναι πολύ σημαντική με πάνω από τρεις χιλιάδες δράσεις σε σχολεία, σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, σε ΚΑΠΗ, σε συλλόγους κ.λπ.

Στο εν λόγω σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, δεν υπάρχουν δράσεις για συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες. Αναφέρομαι στους Ρομά, αναφέρομαι στους πρόσφυγες. Όλοι γνωρίζουμε τι έγινε, όπως και τις παλινωδίες της Κυβέρνησής σας, κύριε Υπουργέ, και στο θέμα του ΑΜΚΑ των προσφύγων και όλα αυτά.

Αναφέρονται οι ΜΚΟ -οι μη κυβερνητικές οργανώσεις- στο εν λόγω σχέδιο νόμου και είναι -επιτρέψτε μου να πω, καθ’ υπερβολήν βέβαια- σαν να μπορούν να χαράζουν και πολιτική. Ο ρόλος τους είναι σημαντικός -και ειδικά στον προσφυγικό, στην τοξικοεξάρτηση κ.λπ.- αλλά ουσιαστικά βοηθητικός.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έρχομαι σε ένα μεγάλο θέμα στο οποίο θέλω να αφιερώσω το υπόλοιπο του χρόνου μου.  Έχει να κάνει με το ζήτημα του κορονοϊού, που είναι και το πιο επίκαιρο αυτήν τη στιγμή. Η αντιμετώπιση χρειάζεται μία ετοιμότητα, χρειάζεται σχεδιασμό, χρειάζεται ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας, του ΕΣΥ.

Θα αναφερθώ και στην περιοχή μου, όπου βρίσκεται ένα πολύ μεγάλο νοσοκομείο, το οποίο είναι και νοσοκομείο αναφοράς, το Αττικό Νοσοκομείο. Θα καταθέσω την τελευταία απόφαση του συλλόγου των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι επισημαίνουν τα εξής: Δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη νοσηλευτή, διοικητικού, τεχνολόγου, τραυματιοφορέα, στις κενές οργανικές θέσεις του νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό του «Αττικού», δεν έχουν φύγει ράντζα, δεν έχει ανακουφιστεί η εφημερία αναφοράς. Επίσης, δεν έχει ανοίξει ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι μονάδας εντατικής θεραπείας.

Επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015 παρελήφθησαν τετρακόσιες τριάντα οκτώ κλίνες και σήμερα παρεδόθησαν στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πεντακόσιες εξήντα οκτώ. Δεν έχουν ανοίξει ένα επιπλέον κρεβάτι ΜΕΘ στο «Αττικό», δεν έγινε πρόσληψη προσωπικού, προμήθεια εξοπλισμού επιπλέον.

Επίσης τα κρεβάτια ΜΕΘ δεν επαρκούν ούτε για την τακτική λειτουργία του Νοσοκομείου.

Το Νοσοκομείο Λοιμωδών, η γνωστή «Αγία Βαρβάρα», που επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ τότε ο κ. Γεωργιάδης το έκλεισε ουσιαστικά, μπορεί να καλύψει ουσιαστικές ανάγκες νοσηλείας όσον αφορά τον κορονοϊό, αποσυμφορίζοντας κατά κάποιον τρόπο το νοσοκομείο αναφοράς «Αττικόν». Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τακτοποιήθηκαν οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες, επισκευάστηκε κτήριο της Παθολογικής Κλινικής και αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο είναι έτοιμο να βοηθήσει και να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει, λοιπόν, να το σκεφτείτε σοβαρά, κύριοι της Κυβέρνησης. Τονίζω επίσης ότι το εν λόγω Νοσοκομείο απέχει -κάτι που αναφέρει και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας- 150 μέτρα από τον οικιστικό ιστό.

Επίσης -έρχομαι στο άλλο ζήτημα για τις προσλήψεις- μη γίνει αφορμή η συγκεκριμένη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με την επιδημία, του κορονοϊού να γίνουν προσλήψεις με αδιαφάνεια, χωρίς κριτήρια και με επισφαλείς εργασιακές συνθήκες. Υπάρχει ειδική πλατφόρμα για προσλήψεις επικουρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι ετοιμάζεστε να απολύσετε. Έχουν γίνει και κινητοποιήσεις άλλωστε για αυτούς τους πεντέμισι χιλιάδες από τον ΟΑΕΔ, νέους επιστήμονες, που οι 600 αφορούν τον τομέα της υγείας.

Ένα άλλο επίσης σοβαρό ζήτημα είναι ότι εκτός από τα πέντε νοσοκομεία αναφοράς αυτή τη στιγμή, πρέπει και σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να υπάρχει το σχετικό τεστ.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κλείνοντας δεν μπορώ να μην αναφερθώ και για το μεγάλο θέμα που συζητιέται τελευταία και υπάρχει ένας δημόσιος διάλογος, που έχει να κάνει με τον ρόλο της Εκκλησίας και τι πρέπει να γίνει στην αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας. Δεν θα αναφερθώ στο τι έκαναν ορθόδοξες εκκλησίες άλλων κρατών ή η Παπική Εκκλησία. Ακόμα και το Ισλάμ έχει πάρει κάποια συγκεκριμένα μέτρα. Θα πω, κλείνοντας, αυτό που είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και πρέπει να μας προβληματίσει. Είπε, λοιπόν, ο θρησκευτικός αυτός ηγέτης αναφερόμενος σε εικόνες κλπ: «τα ίδια υλικά στοιχεία που μπορούν να μεταφέρουν ευλογίες του Θεού υπόκεινται επίσης στη θραυσμένη μας φύση του πεσμένου μας κόσμου. Η επιστήμη και ο λόγος που μας έδωσε ο Θεός απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας και από τον ιό αλλά και από κάθε ασθένεια». Ας μας προβληματίσουν αυτά τα λόγια.

Ευχαριστώ.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: