Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με θέμα «Διαμόρφωση Πάρκου Ραδιοφωνίας ΕΡΤ ΑΕ στο Δήμο Ιλίου»​​,

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπροέδρου της ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με θέμα «Διαμόρφωση Πάρκου Ραδιοφωνίας ΕΡΤ ΑΕ στο Δήμο Ιλίου»​​, προς τον Υπουργό κ. Πέτσα.

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Κύριε Υπουργέ, το Πάρκο Ραδιοφωνίας στον Δήμο Ιλίου, ιδιοκτησίας ΕΡΤ ΑΕ είναι ένας σοβαρός ιστορικός χώρος –και θα αναφερθώ παρακάτω- παράλληλα, όμως, είναι ένας μεγάλος, ελεύθερος χώρος γύρω στα 33.870 τ.μ. που είναι πολύ σημαντικός για την ιδιαίτερα περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη Δυτική Αθήνα.

Την αξιοποίηση και ανάδειξη της ιστορικότητας αυτού του χώρου τη διεκδικούν δεκαετίες οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και ειδικά στην περιοχή του Δήμου Ιλίου, καθώς αποτελεί και ένα διαχρονικό και συνεχές αίτημα όλων των δημοτικών αρχών από τη δεκαετία του 1990 και με ιδιαίτερο, φυσικά, ενδιαφέρον και από τη σημερινή δημοτική αρχή.

Θα αναφερθώ ιστορικά σε αυτόν τον χώρο, καθώς και για ποιον λόγο γίνεται η συγκεκριμένη ερώτηση. Το 1938 υπογράφεται τελική συμφωνία μεταξύ ελληνικού κράτους και της TELEFUNKEN, της γνωστής γερμανικής εταιρείας για την εγκατάσταση του ραδιοσταθμού και ξεκινούν οι μεταδόσεις μέσω του πομπού του κέντρου στα Λιόσια τότε. Το 1941 οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις. Το 1944 Έλληνες τεχνικοί σώζουν τις εγκαταστάσεις. Εδώ να σημειώσουμε ότι η TELEFUNKEN κατασκεύασε τρεις τέτοιους πομπούς και είναι ο μόνος πομπός, ο οποίος υπάρχει ακόμη σε παγκόσμιο επίπεδο και βρίσκεται σε ένα από τα κτήρια στο εν λόγω πάρκο. Τέλος, μετά από διαδοχικές αλλαγές της Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών, μετά ΕΙΡ, κλπ. με τον ν. 4173/2013 έχουμε την ΕΡΤ ΑΕ που είναι και η κάτοχος, ιδιοκτήτης της περιοχής.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι με το ΦΕΚ Β-991 του 1999 υπάρχει απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού που χαρακτήρισε ιστορικά διατηρητέα μνημεία τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ και ορίστηκε ως ζώνη προστασίας ο περιβάλλων χώρος στα όρια του οικοπέδου, ως διατηρητέο βιομηχανικό μνημείο.

Ερχόμαστε, λοιπόν, στο σήμερα που υπάρχει μια απόφαση για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μελετών ωρίμανσης, όπως υπάρχει και εξαγγελία του τέως Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής στις 2 Ιουλίου 2018 για άμεση προκήρυξη του έργου. Υπάρχει η έγκριση από Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 5 Νοεμβρίου 2018, όπου ο χώρος του πρώτου πομπού, που ανέφερα πριν, είναι διατηρητέο μνημείο τεχνολογικού πολιτισμού.

Υπάρχουν διαγωνισμοί, τρεις μελέτες ωρίμανσης του έργου, υπογραφή συμβάσεως των μελετών ωρίμανσης, παράδοση των μελετών ωρίμανσης και ενσωμάτωσή τους στο κυρίως έργο τον Μάιο του 2019, τεύχος προϋπολογισμού ανακαίνισης κτηρίων και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου Πάρκου Ραδιοφωνίας περίπου 1,4 εκατομμύρια για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τον Ιούνιο του 2019.

Κύριε Υπουργέ, είναι κρίμα. Έχουν προχωρήσει αυτές οι διαδικασίες, οι μελέτες ωρίμανσης έχουν παραδοθεί και έχουν πληρωθεί και υπάρχει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του έργου και γι’ αυτό κατέθεσα την εν λόγω ερώτηση.

Αφού έχουν παραδοθεί οι μελέτες ωρίμανσης, όπως είπα, καθώς και ο σχεδιασμός, είστε διατεθειμένος να προχωρήσετε στην ανάδειξη του ιστορικού αυτού χώρου; Προγραμματίζετε ή όχι τη συνέχιση του αρχικού σχεδιασμού και τη χρηματοδότηση του έργου συνολικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;

Ευχαριστώ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

 Χαίρομαι για τη δήλωση του κυρίου Υπουργού, που εκφράζει τη βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει η ανάδειξη αυτού του σημαντικού ιστορικού χώρου στο Πάρκο Ραδιοφωνίας στο Ίλιον, γιατί η ιστορική μνήμη πρέπει να διατηρείται, ειδικά στις εποχές που διανύουμε. Πέρα της ιστορικότητας αυτού του χώρου, όπου Έλληνες πατριώτες έδωσαν μάχη για να τον σώσουν το 1944 -τεχνικοί εκείνην την εποχή στη Ραδιοφωνία στον συγκεκριμένο χώρο- υπάρχει και ο άλλος σημαντικός παράγοντας που ανέφερα πριν, δηλαδή το περιβαλλοντικό θέμα, γιατί είναι ένας μεγάλος, ελεύθερος χώρος.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι με την έκφραση βούλησης από την πλευρά της Κυβέρνησης και μιας και είστε και ο πολιτικός προϊστάμενος -νομίζω- της ΕΡΤ σαν αρμόδιος Υφυπουργός, η άποψή σας για την ανάδειξη πρέπει να εισακουστεί και πιστεύουμε ότι θα γίνει αυτό, γιατί είπατε και μόνος σας –το είχα σημειώσει κι εγώ να το πω- ότι όλες οι μελέτες και όλος ο σχεδιασμός έγιναν από τη Διεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης και Ελέγχου Διαδικασιών της ΕΡΤ και βέβαια από το τότε Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Οικονομίας.

Θα ήθελα, όμως, να πω δύο-τρία πράγματα. Μιας και οι μελέτες ωρίμανσης -που θα αναφέρω τώρα τι περιλαμβάνουν- έχουν ολοκληρωθεί, έχουν πληρωθεί και είμαστε στο τελικό στάδιο, ας μην καθυστερήσει η συνέχιση αυτών των εργασιών, του σχεδιασμού και της ανάδειξης του χώρου από την πλευρά της ΕΡΤ. Πιστεύω ότι κι εσείς με τη θέση που έχετε θα συνδράμετε στο να προχωρήσει αυτό, μιας και όλα έχουν δρομολογηθεί.

Από τις τρεις μελέτες ωρίμανσης, η πρώτη περιλαμβάνει σχεδιασμό πρασίνου, διαμόρφωση λειτουργίας του χώρου με φυτεύσεις, φωτισμό και σχεδιασμό του υπό διαμόρφωση πάρκου. Επίσης, εδώ υπάρχει ένα αμφιθέατρο προσανατολισμένο προς το κέντρο του πάρκου, υπάρχουν δρόμοι περιπατητών, τοποθέτηση στεγάστρων εναλλάξ των διαδρόμων επισκεπτών και όλα αυτά θα βοηθούν στο να γίνουν εκθέσεις, παζάρια και πολιτιστικά δρώμενα και από τους κατοίκους και τους φορείς, αλλά και από τον Δήμο Ιλίου και φυσικά και από την ΕΡΤ.

Η δεύτερη μελέτη ωρίμανσης επιδιώκει τη δημιουργία ενός Εικονικού Μουσείου. Είναι σημαντικό ότι το Εικονικό Μουσείο θα παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό, φύλαξη και προβολή υλικού του. Η νέα τεχνολογία και τα πολυμέσα θα διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο στην προσέγγιση του ψηφιακού αρχείου της ΕΡΤ. Γενικά πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε και ένα Μουσείο Ραδιοφωνίας στην Ελλάδα.

Η τρίτη μελέτη ωρίμανσης είναι το επιχειρησιακό σχέδιο που καλύπτει όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δομής και θα προδιαγράφει με ακρίβεια σημαντικά θέματα, στοιχεία του περιβάλλοντος, τρόπο υλοποίησης και λειτουργίας επιμέρους δράσεων, αναγκαίες κοινοπραξίες, συνεργασίες και συνέργειες.

Θεωρώ σημαντική την απάντησή σας, κύριε Υπουργέ. Δεν περιμένω μόνο εγώ ως Βουλευτής του Δυτικού Τομέα της Β΄ Αθήνας ή δεν περιμένουν μόνο οι κάτοικοι της Β΄ Αθήνας. Το περιμένουν οι δήμοι, το περιμένουν όλοι. Πρέπει να πάρετε αυτές τις πρωτοβουλίες, μιας και εκφράσατε αυτήν τη βούληση για γρήγορη διαμόρφωση του χώρου, για ανάδειξή του.

Όπως είπατε κι εσείς, αυτό έχει σημασία για την περιοχή, γιατί θα είναι σε επικοινωνία με το γειτονικό Πάρκο Τρίτση, ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο και περιμένουμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορισμό του νέου φορέα άμεσα –μου δίνεται η δυνατότητα να το πω- για να μπορέσει να λειτουργήσει και να αναδειχθούν αυτοί οι δύο χώροι που πραγματικά, πέρα της ιστορικότητας του Πάρκου Ραδιοφωνίας, θα είναι μια «ανάσα» για τη δυτική Αθήνα, για τους γύρω δήμους, μια «ανάσα» για την περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη εδώ και δεκαετίες δυτική Αθήνα.

Ευχαριστώ πολύ.

 

Σχολιάστε