Σημασία έχει και τι επενδύσεις θέλουμε, στο πλαίσιο ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σήμερα, στην εκπομπή «ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ» στο Πρώτο Πρόγραμμα, με τον  Αλφόνσο Βιτάλη.​

«Το κύριο ζήτημα είναι ότι η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει μια πορεία η οποία ξεκίνησε και προετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε επαναφορά στην κανονικότητα στα εργασιακά στα αναπτυξιακά,στην εξωτερική πολιτική. Εκτιμώ ότι ο Προέδρος θα μιλήσει για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, θα εξειδικεύσει  αυτό το οποίο αποτελεί απόφασή μας και κεντρική πολιτική γραμμή, τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, την δημιουργία και την ενδυνάμωση αυτού του προοδευτικού πόλου. Το ποσοστό του 31,5%   είναι πολύ μεγάλο και μας  δίνει τη δυνατότητα  να μας καταστήσει  ένα σοβαρό πόλο για την δημοκρατία μας.  Ο κόσμος που μας ψήφισε, που πιστεύει σε μας, θέλει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο, να συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες και τις  αποφάσεις.  Αυτός είναι και ο στόχος που έχουμε από εδώ και πέρα σαν πολιτικός σχηματισμός .

Στο σημερινό eurogroup  θα τεθεί το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής, θέμα το οποίο  συζητιέται από την άνοιξη και για το οποίο έγινε πολύ δημόσιος διάλογος.  Όπως και για την  άρση των capital controls που ήταν λίγο πολύ προετοιμασμένα όλα, όπως και για  τα φορολογικά σε μια σειρά τομείς της οικονομικής ζωής, αλλά μας πρόλαβαν οι εκλογές. Συνεχίζουμε την πορεία που ξεκίνησε δεν μπορούμε να γυρίζουμε πίσω. Kαλό είναι που από την πλευρά της κυβέρνησης  δεν τόλμησαν να πουν ότι παρέλαβαν καμένη γη. Γιατί παρέλαβαν μια οικονομία που ήταν σε φάση ανάκαμψης, με 10 συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει λυμένα τα χέρια του σε πάρα πολλά ζητήματα, είναι μια χώρα η οποία δεν είναι σε μνημόνια, έχει βέβαια κάποιες δεσμεύσεις αλλά επειδή το κράτος και η πολιτεία έχουν συνέχεια, πιστεύω ότι θα έπρεπε να συνεχίσει μια πορεία σε αυτή την κατεύθυνση.  Για παράδειγμα τα θέματα των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν σημαία της ΝΔ προεκλογικά, τώρα όμως τα μεταθέτει για το 2021.

Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Τρίτη έχει πάρα πολλά θέματα, δεν είναι μόνο τα εργασιακά [που όπως είπε  η τέως υπουργός εργασίας  μας γυρίζουν σε μνημονιακές εποχές] είναι και θέματα  χωροταξίας, ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας. Είναι μια ελαστικοποίηση τόσο εργασιακών σχέσεων όσο και περιβαλλοντικών όρων προς όφελος των επενδυτών. Φυσικά και θέλουμε επενδύσεις, φυσικά και δεν πρέπει να υπάρχει γραφειοκρατία και εμείς κάναμε βήματα, σαφώς και χρειάζεται ταχύτητα για λήψη αποφάσεων επενδυτικών σχεδίων αλλά όχι και να μην τηρούνται και κάποιοι στοιχειώδεις όροι.

Το Φθινόπωρο επαναφέραμε το θεσμό της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, και ερχόμαστε τώρα να πάμε πίσω? Από την άλλη πλευρά ιδιώτες ελέγχουν τις επενδύσεις.  Δεν μπορεί να αποτελεί μοντέλο ανάπτυξης  ό τουρισμός και οι κατασκευές μία παρωχημένη αντίληψη . Όχι ότι δεν χρειάζονται αλλά το μοντέλο πρέπει να ταυτίζεται και με την σύγχρονη εποχή. Επενδύσεις στην καινοτομία επιχειρηματικότητα σε καινούργιους τομείς είμαστε στην 4η βιομηχανική επανάσταση δεν μπορούμε να πάμε με μοντέλα παλιά.

Για την Novartiς  όσον αφορά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Είναι ένα διεθνές σκάνδαλο , να αφήσουμε την δικαιοσύνη ελεύθερα να κάνει το έργο της . Οι όποιες δηλώσεις  δεν νομίζω ότι βοηθάνε ίσως γίνονται για να δημιουργήσουν εντυπώσεις στον κόσμο και να δικαιολογήσουν πράγματα.»

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: