Ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού και διαχείρισης των υδάτινων πόρων

Tοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, κατά την συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδάτινων Πόρων της Eιδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Προγραμματισμός των εργασιών της Υποεπιτροπής. (28.02.2018)

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Πραγματικά, πρέπει να κάνουμε ένα προγραμματισμό στην Επιτροπή μας και να δούμε σοβαρά ζητήματα, σε σχέση με τη διαχείριση υδάτων. Γιατί, όπως καταλαβαίνουμε, αναφέρθηκε και πριν, η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη δημιουργεί σοβαρό ζήτημα στο θέμα του νερού. Είναι ένας πόρος σε ανεπάρκεια πλέον. Βέβαια, η κλιματική μπορεί να εμφανίζεται με πολλές μορφές, όσον αφορά την επίδραση στα νερά, είτε με τη λειψυδρία, είτε με την ερημοποίηση κλπ.

Κακά τα ψέματα ακόμα και στην πατρίδα μας αρχίζουμε να έχουμε φαινόμενα ερημοποίησης, είτε μέσα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουμε, τις πλημμύρες και όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν. Άρα, δεν προλαβαίνει – να το πω απλά – να εμπλουτιστεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας. Βέβαια, αυτό έχει επίδραση και στην ποιότητα του νερού. Υπάρχει το εθνικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, το οποίο ψηφίστηκε πριν ενάμιση χρόνο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και είναι πολύ σημαντικό και το θέμα των υδάτων εμπεριέχεται στον εθνικό σχεδιασμό.

Ήθελα να πω σε σχέση με την ειδική γραμματεία υδάτων, η οποία γνωρίζουμε ότι υπάρχει και θα ήθελα να κάνουμε μια συζήτηση στην Επιτροπή γι’ αυτό, ότι οφείλει να αναβαθμιστεί. Τι θέλω να πω; Επειδή το θέμα των νερών είναι διασπαρμένο σε τρία Υπουργεία: Αφενός είναι η ειδική γραμματεία υδάτων που είναι στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αφετέρου είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εδώ να σημειώσουμε ότι το 86% των υδάτων καταναλώνονται στη γεωργία και αυτό δεν είναι σωστό, αφού έπρεπε να είναι λιγότερο και αυτό έχει να κάνει με μια σειρά θέματα, τον τρόπο άρδευσης, πώς κατασπαταλάται το νερό κ.λπ. Τέλος, εμπλέκεται και το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

Άρα, πραγματικά πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση γι’ αυτό και στην Επιτροπή μας και με τη συμμετοχή των τριών Υπουργείων, γιατί, επιτρέψτε μου να πω, κάποια μέτρα που πρέπει να παρθούν, ή κάποιες κινήσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν δεν γίνονται, ίσως γιατί το βασικό ερώτημα το οποίο διατυπώνεται είναι, ποιος έχει τα νερά; Το ποιος έχει εννοώ αρμοδιότητα ολική – για να μην παρεξηγηθώ – άρα, πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση. Η δική μου άποψη είναι μια αναβαθμισμένη γενική γραμματεία υδάτων, ειδική γραμματεία μάλλον υδάτων, στην οποία να μπαίνουν τα θέματα σε σχέση με τους υδάτινους πόρους από τα Υπουργεία, τα οποία εμπλέκονται, και να έχει και μια κάθετη αν θέλετε δομή.

Αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε στην Επιτροπή και να βγει μετά σαν πρόταση, σαν απόφαση της Επιτροπής μας κατά κάποιο τρόπο, προς την Κυβέρνηση για να δει πώς θα χειριστεί το ζήτημα. Δεν μπορώ, όμως, αυτή τη στιγμή να μην αναφέρω ότι, επειδή λεγόταν για ιδιωτικοποιήσεις και επειδή το νερό και με βάση την απόφαση του ΟΗΕ είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, είναι σημαντική εξέλιξη η μεταφορά των μετοχών του ΤΑΥΠΕΔ, στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο δημόσιο, η επιστροφή στο δημόσιο. Εξάλλου, έχουμε απόφαση και του ΣτΕ για την μη ιδιωτικοποίηση του νερού και αυτό είναι θετικό.

Θεωρώ, ότι πέραν του ζητήματος της ειδικής γραμματείας υδάτων και του πώς εκτιμάται ότι πρέπει να λειτουργεί με ευθύνη το υδατικό δυναμικό όλης της χώρας, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και να ξεχνάμε τα ζητήματα της θαλάσσιας ρύπανσης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έχουν συσταθεί τριμερείς Επιτροπές – αν θέλετε τριμερείς συναντήσεις – τριών χωρών, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Πριν από έξι μήνες συμμετείχα κι εγώ στην Κύπρο όπου έγινε μια συνάντηση Κοινοβουλευτικών, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και το θέμα των υδάτινων πόρων ήταν από τα ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν, τι μέτρα παίρνονται για τη μη κατασπατάληση του νερού, αλλά και αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και μάλιστα έγινε και μια άσκηση επί χάρτου αντιμετώπισης περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης, στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία από τις τρεις αυτές χώρες.

Άρα, το θέμα αυτό της λεκάνης της Μεσογείου που είναι μια κλειστή θάλασσα, όπου τα νερά της ανανεώνονται κάθε εκατό χρόνια, η ποιότητα των υδάτων και μια σειρά προβλήματα τα οποία υπάρχουν, είτε με τα θέματα της υπεραλίευσης, είτε με τους ξενιστές, είτε με τους λεσεψιανούς μετανάστες, όλα αυτά είναι σοβαρά θέματα, για τα οποία πρέπει οι χώρες της περιοχής να βρίσκονται σε συνεργασία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω, επειδή οι τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ συνεχίζονται, ένα από τα θέματα που συζητούνται είναι για το νερό. Θα υπάρξει και ένας ιστότοπος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου θα αναρτώνται όλες οι αποφάσεις και τα θέματα στα οποία έχουν καταλήξει οι τρεις χώρες. Θα υπάρχει μια σχετική ενημέρωση και θα μπορεί ο καθένας εκεί να δει τι βήματα συνεργασίας έχουν γίνει, στη συγκεκριμένη περίπτωση με το θαλάσσιο περιβάλλον.

Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: