ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΕΩΤΟΠΟΥ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας, Χαράς Καφαντάρη, προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την προστασία και ανάδειξη του γεωτόπου Πικερμίου Αττικής, η οποία θα συζητηθεί την Παρασκευή 29.09.2017.

 

syriza_logo

 

                                                                                                               Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό: Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Προστασία γεωτόπου Πκερμίου Αττικής

 Όπως έχει ήδη αναφερθεί σε προηγούμενη επίκαιρη ερώτηση μας, η Ελλάδα είναι μια από τις πρωτοπόρες χώρες στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού δικτύου των γεωπάρκων τα οποία πλέον, εντάσσονται επισήμως από το Νοέμβριο του 2015, κάτω από την αιγίδα της Unesco. Τα υπάρχοντα θεσμικά μέτρα προστασίας των γεωτόπων βασίζονται, κυρίως, στον 1650/86 όπως τροποποιήθηκε από τον ν.3937/2011. Τονίζεται ότι το γεωπεριβάλλον νομοθετικά δεν προστατεύεται ευθέως, προστατεύονται μόνο όσες εκτάσεις έχουν περιοριστικά αναγνωρισθεί ως προστατευόμενες στο πλαίσιο του ν 3937/11. Είναι επιτέλους επιβεβλημένη η πρόβλεψη για ευθεία προστασία των γεωτόπων, χωρίς δηλαδή την ανάγκη τήρησης οιασδήποτε αποδεδειγμένα χρονοβόρας διοικητικής διαδικασίας, ήτοι την κήρυξη ή αναγνώρισή τους. Δηλαδή δεν υπάρχει η δυνατότητα ΑΜΕΣΗΣ ενεργοποίησης των διαδικασιών προστασίας τους. Η κήρυξη περιοχών ως προστατευόμενων (στο πλαίσιο της σχετικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας) δεν πρέπει να συγχέεται και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το νομοθετικό κενό που δημιουργείται εξαιτίας της παράλειψης αναγνώρισης άμεσης προστασίας των γεωτόπων. Προτείνεται για την εκτίμηση της έννοιας του γεώτοπου να ακολουθηθεί η τυποποίηση της IUGS («International Union of Geological Sciences») που ακολουθεί αυτή τη στιγμή το ΙΓΜΕ στο εκπονούμενο πρόγραμμα για την καταγραφή τους.

Χαρακτηριστική, σημαντικότατη απολιθωματοφόρα θέση που χρήζει άμεσης προστασίας είναι το Πικέρμι, το οποίο θεωρείται ως «Ακρόπολη της παλαιοντολογίας». Ο χαρακτηρισμός έχει δοθεί από τον 19ο αιώνα ακόμη, όταν άρχισαν να γίνονται γνωστά τα εκπληκτικά απολιθώματα ζώων, που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στην πασίγνωστη πια χαράδρα της Πεντέλης (Μεγάλο Ρέμα). Αν η Ελλάδα είναι γνωστή στους ξένους αρχαιολόγους για την Ακρόπολη, άλλο τόσο είναι γνωστή στους γεωεπιστήμονες για το Πικέρμι. Επομένως, μέσα στο υπέδαφος της Αττικής δεν υπάρχουν μόνον αρχαιολογικοί θησαυροί, αλλά και  παλαιοντολογικά ευρήματα με τεράστια επιστημονική σημασία, και αυτά τα ντοκουμέντα δεν υπάρχουν σε αρχαία κείμενα, αλλά υπάρχουν στο θαυμαστό αρχείο της φύσης. Οι μορφές των απολιθωμένων ζώων στο Πικέρμι είναι ποικιλότατες, ο δε αριθμός τους μέγιστος, με μερικά να έχουν γιγαντιαίο μέγεθος. Πουθενά αλλού στον κόσμο μέχρι τώρα δεν συναντάται τέτοια συγκέντρωση μεγάλων ζώων. Είναι δε παράδοξη η ύπαρξη αυτών των λειψάνων συσσωρευμένων σ’ ένα χώρο (Αττική). Η περιοχή προστατεύεται μερικώς από την παλαιότερη αρχαιολογική νομοθεσία. Παρόλα αυτά δεν επιτυγχάνεται η συνεχής και πλήρης προστασία του, ούτε η ανάδειξη του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να υποβαθμιστεί περαιτέρω, η και να καταστραφεί.

 Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Yπουργός:

 1. Σε τι ενέργειες θα προβεί για την άμεση και ευθεία προστασία των γεωτόπων και γεωλογικών σχηματισμών ήτοι της γεωποικιλότητας;

2. Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες που προτίθεται να κάνει για την ολοκληρωμένη, άμεση προστασία και ανάδειξη του Πικερμίου;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: