Η Αξιωματική Αντιπολίτευση στερείται προτάσεων διεξόδου

Αναδημοσίευση συνέντευξης της Χ. Καφαντάρη από την «FREE SUNDAY» της 18.03.2017

 

IMG_2204a

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση να κλείσει με συνολικό τρόπο και με μια κοινωνικά αποδεκτή συμφωνία, τονίζει η βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη.

 

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μου πείτε τι αναμένετε, σχετικά με την αξιολόγηση, από το Eurogroup της 20ής Μαρτίου…

Ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να ολοκληρωθεί και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά. Άλλωστε, αν δεν μας ενδιέφερε μια κοινωνικά αποδεκτή και βιώσιμη συμφωνία, με αναπτυξιακό πρόσημο, θα είχε ήδη κλείσει, χωρίς διαπραγματεύσεις και με πλήρη αποδοχή των όρων και προϋποθέσεων που θέτουν οι δανειστές και κύρια το ΔΝΤ. Εδώ πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι σημαντικός λόγος καθυστέρησης είναι και οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών, ΔΝΤ με Ε.Ε. και Γερμανία. Η απόφαση του Φεβρουαρίου αποτελεί ένα περίγραμμα της τελικής συμφωνίας, για την επίτευξη της οποίας δουλεύουν τα τεχνικά κλιμάκια.
Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και είναι εφικτό τη Δευτέρα 20 Μαρτίου να έχουν κλείσει τα περισσότερα ζητήματα, οπότε υπάρχει η πιθανότητα να συζητηθούν μέτρα (θετικά και αρνητικά) μετά το 2018, θέματα σχετικά με πλεονάσματα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθιστώντας εφικτή τη συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Το κύριο ζητούμενο από την ελληνική πλευρά είναι να έχουμε μια ολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και το βασικό ζήτημα της ρύθμισης του χρέους. Η συμφωνία των Βρυξελλών τον Φεβρουάριο έχει ένα σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό. Έχουμε ένα καθαρό τοπίο για δύο χρόνια, μέχρι το 2019. Αυτό σημαίνει ότι παύει η αβεβαιότητα, που υπονομεύει την ανάπτυξη, και επέρχεται η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη, ενώ μπορούμε να αξιοποιήσουμε αναπτυξιακές δυνατότητες και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, που είναι κύριο ζητούμενο σήμερα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα επιβάρυνση για τους πολίτες. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό, δεδομένων των νέων μέτρων που ζητούν οι δανειστές;

Όπως αναφέραμε, γίνονται συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια στα επιμέρους ζητήματα. Όμως αυτό που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο είναι να νομοθετηθούν μέτρα θετικά και αρνητικά ταυτόχρονα, ώστε να υπάρχει μηδενικός δημοσιονομικός αντίκτυπος. Μιλάμε, δηλαδή, για αλλαγή μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής. Βέβαια δεν έχουμε ακόμη την τελική συμφωνία, ώστε να τοποθετηθούμε σε συγκεκριμένα μέτρα. Παραμένει όμως ο στόχος της κυβέρνησης να μην επιβαρυνθούν οι χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, να αναπνεύσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα.

Από την άλλη, το ΔΝΤ εμμένει στη σκληρή του θέση. Πώς βλέπετε να λύνεται αυτός ο «γόρδιος δεσμός»;

Το ΔΝΤ είναι ήδη γνωστό για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις του, τις οποίες εξέφραζε και στην πρώτη αξιολόγηση, από τον Δεκέμβριο του 2015. Αμφισβητούσε τη δυνατότητα της χώρας για πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι στο οποίο διαψεύστηκε παταγωδώς με την υπεραπόδοση του προγράμματος από την πλευρά της Ελλάδας. Το κακό είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, και όχι μόνο, δεν έχει μέχρι σήμερα τοποθετηθεί σχετικά με τις παράλογες και εκτός πραγματικότητας απαιτήσεις του ΔΝΤ. Ποτέ δεν τοποθετήθηκε σχετικά με την ανάγκη επαναφοράς των ΣΣΕ, τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ώστε να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ στο θέμα του ασφαλιστικού ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη τοποθέτησή του, ως αρχηγός της ΝΔ, στο Κοινοβούλιο πρότεινε την ιδιωτική ασφάλιση.

Ειδικά για το θέμα της προνομοθέτησης μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος, ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ;

Έχουμε τοποθετηθεί ότι για να επιτευχθεί η συμφωνία και να προχωρήσει η αξιολόγηση, που είναι και το ζητούμενο, έχουν γίνει συμβιβασμοί.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται να υπερψηφίσουν νέα μέτρα στη Βουλή. Το σχόλιό σας;

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται γενικώς να ψηφίσουν, καλυμμένα πίσω από μια στείρα αντιπολιτευτική τακτική χωρίς προτάσεις, οτιδήποτε προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει το βοήθημα, εν είδει 13ης σύνταξης, που δόθηκε στους συνταξιούχους στο τέλος του 2016.

Για να αλλάξουμε «σελίδα», πώς μεταφράζετε εσείς την τουρκική προκλητικότητα του τελευταίου διαστήματος;

Η Τουρκία, όπως ανέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, είναι μια «νευρική» δύναμη. Έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μια συστηματική «ενόχληση» στο Αιγαίο. Είναι γνωστή η στάση της Τουρκίας όταν έχει εσωτερικά προβλήματα. Τώρα μάλιστα έχει και προβλήματα με την Ε.Ε. Συγχρόνως προσπαθεί να συσπειρώσει τους Τούρκους ψηφοφόρους υπέρ των θέσεων του Ερντογάν στο επικείμενο δημοψήφισμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή στάση της.

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο «ατυχήματος» στο Αιγαίο;

Δεν ανησυχώ, αλλά πρέπει να είμαστε, και είμαστε, προετοιμασμένοι για όλα. Όσον αφορά το προσφυγικό και τις απειλές της Τουρκίας για την ακύρωση της σχετικής συμφωνίας, η οποία πραγματικά είναι εύθραυστη, θα έλεγα ότι το θέμα έχει καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, διότι η συμφωνία είναι συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά. Πιστεύετε ότι η κατάσταση αυτή έχει παγιωθεί;

Τις δημοσκοπήσεις τις παρακολουθούμε με σοβαρότητα και βγάζουμε πολιτικά και ποιοτικά συμπεράσματα. Δυστυχώς για τους δημοσκόπους, τα τελευταία χρόνια οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω, με πρόσφατο παράδειγμα τις εκλογές στην Ολλανδία. Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος είναι «παγωμένος», αλλά ακόμη ελπίζει και περιμένει. Επτά χρόνια λιτότητας με μειωμένο το ΑΕΠ της χώρας κατά 25% και παρά τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και τα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας από την πλευρά της κυβέρνησης, τα προβλήματα υπάρχουν. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης, τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, μέσω κύρια των επενδύσεων, το κλίμα θα αναστραφεί. Άλλωστε, η αξιωματική αντιπολίτευση στερείται προτάσεων διεξόδου, πλην της μείωσης των φόρων, που θα επέλθει με μείωση δαπανών, δηλαδή απολύσεις στον δημόσιο τομέα, εργασιακή «ζούγκλα» και περιορισμό του κοινωνικού κράτους.

Θεωρείτε ότι υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;

Για ποιον λόγο να γίνουν εκλογές; Επειδή τις ζητά ο πρόεδρος της ΝΔ; Εκλογές θα γίνουν το 2019.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: