Βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική ανταποδοτικότητα

Τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 08.12.2016, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017».

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, στην κοινοβουλευτική δημοκρατία που ζούμε, είθισται και είναι θεμιτό η αντιπολίτευση να ασκεί σκληρή κριτική στην όποια κυβέρνηση. Δεν είναι, όμως, αποδεκτό και θα τολμούσα να πω δεν είναι ηθικό, να επιτίθεται στην κυβέρνηση με ψεύδη, διαστρεβλώσεις και παραποιήσεις.

Πολλά ψεύδη ακούσαμε αυτές τις δύο μέρες, μέχρι στιγμής, σε αυτήν εδώ την Αίθουσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που δυστυχώς αναπαρήχθη και από την προηγούμενη ομιλήτρια, είναι το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Μήπως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κοιταχτούν στον καθρέφτη για τη δική τους θητεία στο συγκεκριμένο θέμα το 2013;

Χθες, ο αρμόδιος Υπουργός έδωσε τις απαντήσεις. Δεν θα επαναλάβω. Η τήρηση ευρωπαϊκών δεδομένων και κανόνων ακύρωσαν μέχρι στιγμής αυτήν την ιδιωτικοποίηση.

Μίλησα πριν για ψεύδη. Γιατί, όμως, ψεύδεται η αντιπολίτευση και δη η Αξιωματική; Μήπως δεν έχετε θέσεις, προτάσεις; Ποντάρετε στην αποσταθεροποίηση ταυτιζόμενοι, μερικές φορές, με τις ακραίες θέσεις των δανειστών. Ειδικά, όμως, αυτήν τη χρονική στιγμή την οποία διανύουμε, που η χώρα μας οδεύει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης, και δη της Αξιωματικής, επιβάλλει να συμβάλλει κριτικά -με κριτική, το τονίζω- στην εθνική προσπάθεια. Διότι δεν ζούμε σε συνθήκες κανονικότητας. Βρισκόμαστε σε συνθήκες, θα έλεγα, ενός ιδιότυπου οικονομικού πολέμου, σε έναν κόσμο που αλλάζει, με αυξημένη την αβεβαιότητα, με σοβαρές εστίες αβεβαιότητας στις μητροπόλεις του καπιταλισμού -αναφέρω τη Μεγάλη Βρετανία, την Αμερική του Τραμπ, πρόσφατα και την Ιταλία-, σε μια Ευρώπη που ψάχνει την ταυτότητά της και η οποία κινδυνεύει με κατάρρευση, με όξυνση των ανισοτήτων, με σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας –και αυτό βέβαια είναι το πολύ σοβαρό- και τους λαούς της να βιώνουν τη σκληρή λιτότητα και αντιδρώντας συναισθηματικά, θα έλεγα, να ενισχύουν ακροδεξιές αντιλήψεις, πολιτικές, καθώς και εθνικιστικές αναδιπλώσεις.

Σε αυτόν τον κόσμο, σε αυτήν την Ευρώπη που αλλάζει και την Ελλάδα που μάχεται ενάντια σε αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, για δημοκρατία, για ευημερία των λαών, χτίζοντας γέφυρες συνεργασίας των λαών, θα περίμενα μεγαλύτερη υπευθυνότητα και τουλάχιστον θα περίμενα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, κάποια στοιχειώδη στοιχεία αυτοκριτικής. Ποιοι μας φτάσανε εδώ που μας φτάσανε; Και δεν περίμενα, αλλά δυστυχώς το ακούσαμε το πρωί σε αυτήν την Αίθουσα, τέως Υπουργός, της προηγούμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, να μιλάει περί «γκεμπελίσκων» του ΣΥΡΙΖΑ. Ας σοβαρευτούμε, λοιπόν.

Θα μπούμε τώρα και στο θέμα μας. Η Κυβέρνηση ακολουθεί ένα σταθερό οδικό χάρτη. Προχωρεί στη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς καμιά υποχώρηση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Προχωρεί στην ένταξη στο QE και τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές το 2017, με σκοπό την πλήρη έξοδο το 2018. Προχωρεί στην ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, χωρίς νέα μέτρα, με οριστικό τέλος των μνημονίων και ανάκτηση των όρων πολιτικής αυτονομίας και ισοτιμίας στην Ευρώπη. Προχωρεί σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα οδηγήσει τη μεταμνημονιακή Ελλάδα στην οριστική υπέρβαση της κρίσης, σε ανάπτυξη δίκαιη και βιώσιμη.

Θα οδηγήσει σε ανάπτυξη που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, που θα φέρει σταδιακά πίσω το σημαντικό επιστημονικό και ιδιαίτερα καταρτισμένο δυναμικό των νέων μας, που στα χρόνια της διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφυγαν σωρηδόν. Δεν φύγανε -γιατί το ακούσαμε κι αυτό σήμερα- όλες αυτές οι χιλιάδες νέοι επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο χρόνια.

Εδώ, όμως, θα ήθελα να πω και τι είπε ο αρμόδιος Υπουργός Έρευνας το πρωί. Ανέφερε για την αύξηση των κονδυλίων στην έρευνα το 2017. Από 97 εκατομμύρια το 2014 θα αυξηθούν στα 180 εκατομμύρια για το 2017 μέσα στον Προϋπολογισμό, ενώ το 2016 δόθηκαν 148 εκατομμύρια. Θα υπάρχει δημιουργία, δηλαδή, των προϋποθέσεων εκείνων ενίσχυσης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας και μάλιστα των νέων μας.

Να μην πω και για τα ΕΣΠΑ, τα οποία εστιάζουν και προσανατολίζονται κυρίως στη νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Όμως, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ανάπτυξη δεν είναι μόνον οι αριθμοί, είναι και οι νέες θέσεις εργασίας, είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, είναι ανάπτυξη με επένδυση στην καινοτομία, συνυφασμένες με τις νέες πολιτικές και στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα πάντα με τη νέα ενεργειακή πολιτική στον τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία πρόσφατα αποφασίστηκε, την προηγούμενη εβδομάδα, και διατυπώνεται απλά «έξυπνη και καθαρή ενέργεια για όλους, επενδύσεις και ανάπτυξη με τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής», συνυφασμένη απόλυτα με τις αποφάσεις του Παρισιού το Δεκέμβρη του 2015 -μιλάω για την COP 21- και του Μαρακές πρόσφατα, την COP 22.

Η Κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Σήμερα ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Ισραήλ συμμετέχοντας στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, όπου ο τομέας της ενέργειας και οι συνεργασίες είναι από τα πρώτα ζητήματα. Η μετατροπή της χώρας μας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου συμβάλλει στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτύχει την ασφάλεια εφοδιασμού της με διαφοροποίηση πηγών και ενεργειακών δρόμων, διαφοροποίηση πηγών και διαδρομών όπως ο νότιος διάδρομος, όπου και εντάσσονται ο TAP, ο IGB και αφορούν το φυσικό αέριο, και άλλα πολλά τέτοια αντίστοιχα έργα που θα συμβάλλουν πραγματικά στην κατεύθυνση αυτή.

Προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ενεργειακή αποδοτικότητα και η εξοικονόμηση ενέργειας, ένας τομέας με σημαντικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, ένας τομέας που δίνει δουλειά σε πολλούς κλάδους της κατασκευής, που πλήγηκε ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία, πέραν βέβαια του οικολογικού αποτυπώματος που αφήνει.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης πρόσφατα ενέταξε στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το ένα είναι το Ταμείο «Εξοικονομώ ΙΙ». Εντός του Δεκεμβρίου θα αρχίσει η χρηματοδότηση. Το Ταμείο αφορά το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Θα δοθούν 68 εκατομμύρια δάνεια σε χαμηλά εισοδήματα και αδύναμους από το ΕΤΕΑΝ. Ο Προϋπολογισμός δε του Ταμείου είναι 500 εκατομμύρια και τα 248 είναι από το ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ για το 2014-2020.

Ανάπτυξη είναι και οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ψηφίστηκε νέος νόμος για τον νέο μηχανισμό των ΑΠΕ από την Κυβέρνηση και από τη Βουλή, εδώ βέβαια, ενώ διασφαλίστηκε και η μη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και των δικτύων. Μην το ξεχνάμε. Το 51% είναι υπό δημόσιο έλεγχο, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ενώ η προηγούμενη Κυβέρνησή σας ετοίμαζε την ιδιωτικοποίησή του κατά 66%. Επίσης, ακυρώθηκε και ο νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ», το να ιδιωτικοποιηθεί δηλαδή το 30% της ΔΕΗ.

      Θα ήθελα κλείνοντας να πω ότι αυτή είναι η ανάπτυξη με το οικολογικό αποτύπωμα που είπαμε και με κοινωνικά αποτελέσματα. Πολλή συζήτηση γίνεται, όμως, για τα πλεονάσματα. Τι πλεονάσματα θα συμφωνήσουμε μετά το 2018; Εγώ τολμώ να πω ότι η επιδίωξη πλεονασμάτων, ακόμα και πολύ χαμηλών, αν δεν υπάρχει η ραγδαία ανάπτυξη που περιγράψαμε πριν, η δίκαιη και βιώσιμη, δεν θα έχει οικονομική λογική ούτε κοινωνική ωφέλεια. Άρα το στοίχημα για το 2017 είναι: Επενδύσεις και ανάπτυξη.

Ευχαριστώ πολύ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: