Η ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (WTO)

syriza_logo

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

15.6.2016

Η ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (WTO)

Στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) στη Γενεύη την 13,14 Ιουνίου, συμμετείχε η Χαρά Καφαντάρη, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Μέσα σε ένα κλίμα αντίληψης πλήρους απελευθέρωσης των εμπορικών φραγμών στον τομέα του Εμπορίου, σε παγκόσμιο επίπεδο, η Χαρά Καφαντάρη έθεσε το ζήτημα των μεγάλων εμπορικών συμφωνιών, όπως της ΤΤΙΡ και CETA. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«…Όταν μιλάμε για δίκαιο Εμπόριο με τη μέγιστη δυνατή ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στις εμπορικές συναλλαγές ,δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι εμπορικές συμφωνίες και οι σχετικές διαπραγματεύσεις για τις ΤΤΙΡ CETA είναι μυστικές, ενώ οι πρόσφατες διαρροές εγγράφων επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους μας. Δεν πρόκειται απλά, να μειώσουν τους εμπορικούς φραγμούς μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών, που σε πολλές περιπτώσεις, όπως π.χ. μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, που είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά χαμηλοί, αλλά για απάλειψη των λεγόμενων ρυθμιστικών φραγμών. Οι ρυθμιστικοί αυτοί φραγμοί δεν είναι άλλοι από τους κανόνες και τις ρυθμίσεις που διέπουν την προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα, την διατροφική ασφάλεια, την χρήση μεταλλαγμένων, την χρήση τοξικών χημικών, την προστασία προσωπικών δεδομένων, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, κ.α. Στην ουσία, πρόκειται για ένα σαρωτικό πρόγραμμα απορρύθμισης των κανόνων εργατικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και καταναλωτικής προστασίας που περιορίζουν την δυνητική κερδοφορία των πολυεθνικών στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ, μεθοδεύοντας την παράκαμψη ή την κατάργηση, στην πράξη, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που κατοχυρώνει τον νομικό, εργασιακό και περιβαλλοντικό πολιτισμό, που οικοδομήθηκε στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Πρώτο θύμα των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου είναι η Δημοκρατία και τα δικαιώματα των λαών, σε όφελος των επενδυτών και του ιδιωτικού κέρδους.

Παράλληλα ένα πλατύ κίνημα με ποικίλες δράσεις, έχει αναπτυχθεί σε όλη την Ευρώπη (και στην Ελλάδα), κινήματα πολιτών, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κόμματα, έχουν σαφώς εκφραστεί εναντίον της συμφωνίας

Δυστυχώς, η σχετική παρέμβαση χαιρετίσθηκε μόνο, από μέρος εκπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ το γενικότερο κλίμα και των διοργανωτών, ήταν υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης κάθε είδους φραγμών στο διεθνές εμπόριο. Βέβαια, για πρώτη φορά, εκπρόσωποι κύρια αναπτυσσόμενων χωρών (Αφρική, Ασία) εξέφρασαν κάποιες ενστάσεις σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές και τον WTO.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης έγινε συζήτηση με παρευρισκόμενους συντρόφους από ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες της GUE/NLG για την ανάγκη συντονισμού και κοινής δράσης των δυνάμεων της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενάντια στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου ΤΤΙΡ και CETA.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: