Εκαμμινεύματα της Ελληνικής Χαλυβουργίας ΑΕ και διαχείρισή τους

syriza_logo

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2015

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό:
– Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: “Εκαμμινεύματα της Ελληνικής Χαλυβουργίας ΑΕ και διαχείρισή τους ”

Στις 05-06-2012 το Τμήμα Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου Ελευσίνας δημοσιοποίησε το έγγραφο “Μετρήσεις ρύπανσης στο Θριάσιο Πεδίο”. Μεταξύ άλλων στο ανωτέρω έγγραφο αναφέρεται:
“… Οι συγκεντρώσεις μολύβδου στην ατμόσφαιρα της Ελευσίνας είναι χαμηλές, σε αντίθεση με την Παραλία Ασπροπύργου (βιομηχανικές πηγές), όπου είναι ψηλότερες αλλά κάτω από το σχετικό όριο. Το 2004 στην Π.Α. εμφανίστηκαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου (μεγαλύτερες του σχετικού ορίου), για τις οποίες ενοχοποιούνται τα συσσωρευμένα εκκαμινεύματα της Ελληνικής Χαλυβουργίας νότια της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου. Οι συγκεντρώσεις καδμίου στην Ελευσίνα και στην Π.Α. είναι χαμηλότερες από το σχετικό όριο. Οι συγκεντρώσεις νικελίου στην Ελευσίνα είναι χαμηλότερες από το σχετικό όριο , ενώ στην Π.Α. ψηλότερες…”.
Να αναφερθεί, επίσης, ότι ο Δήμος Ελευσίνας και στη συνέχεια ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Θριασίου πραγματοποιούν από το 1984 δειγματοληψίες και χημικές αναλύσεις σε 9 σημεία του Κόλπου Ελευσίνας.
Το πρόβλημα της διαχείρισης των εκκαμινευμάτων είναι γνωστό ήδη από το 1997, όταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δ. Αττικής δημοπράτησε το έργο “ Διαχείριση εκκαμινευμάτων Ελληνικής Χαλυβουργίας Α.Ε.”, χρηματοδοτούμενο από τα ειδικά κοινοτικά κονδύλια RESIDER II για το περιβάλλον. Το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με τη μελέτη, προέβλεπε ότι τα εκκαμινεύματα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή αντιολισθηρών ασφαλτοταπήτων, καθώς και ως υλικό βάσης των γραμμών υψηλών ταχυτήτων του ΟΣΕ, όπως και οι σκόνες σακόφιλτρων και τα σακόφιλτρα της βιομηχανίας που συνυπάρχουν στις σκουριές αυτές αφού συλλεχθούν επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν ως «βελτιωτικό στην τσιμεντοβιομηχανία, μέθοδος που εφαρμόζεται πάρα πολλά χρόνια».
Πολλά μετέπειτα δημοσιεύματα αναφέρουν υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου να έχουν μετρηθεί στην περιοχή του Ασπροπύργου.
Πιο συγκεκριμένα, το 2005 οι ειδικοί κατέγραψαν υπερδιπλασιασμό των συγκεντρώσεων μολύβδου στην παραλία του Ασπρόπυργου, οι οποίες μάλιστα ξεπέρασαν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια. Αιτία της μεγάλης συγκέντρωσης μολύβδου σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι τα βουνά από εκκαμινεύματα (μαύρη σκόνη) από την Ελληνική Χαλυβουργία που έχουν εναποτεθεί εδώ και χρόνια δίπλα στην Εθνική Οδό. H απομάκρυνση της σκόνης είχε σταματήσει από το 2001, όταν διακόπηκε η σχετική χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η Ελλάδα καταδικάστηκε για δεύτερη φορά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων στην περιοχή, χωρίς η κατάσταση να άλλαξε στο παραμικρό.
Το 2007 ολοκληρώθηκε η ΜΠΕ της Χαλυβουργικής για το έργο “Συνέχιση και ολοκλήρωση των λιμενικών έργων και επιχώσεων της εταιρείας Χαλυβουργική Α.Ε. επί του αιγιαλού και της παραλίας”, με το οποίο επιχειρήθηκε η νομιμοποίηση και η διεύρυνση όλων των θαλάσσιων επιχώσεων με εκκαμινεύματα που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία 20 χρόνια η Χαλυβουργική οι οποίες δημιούργησαν τεράστιες περιβαλλοντικές ζημιές στο οικοσύστημα του Κόλπου της Ελευσίνας.
Το 2013 από πλευράς της ιδιοκτήτριας εταιρίας υπεβλήθη προς τη Δ/νσης της ΕΑΡΘ του ΥΠΕΚΑ τεχνική έκθεση τεκμηρίωσης για τη φύση των υλικών και προτάσεις για δυνατές χρήσεις των εκκαμινευμάτων, ενώ στα τέλη του 2014 υπεβλήθη και η τεχνική έκθεση του Εργαστηρίου Μεταλλουργίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του ΕΜΠ, όπου τα εν λόγω υλικά δεν εμφανίζουν κάποια από τις ιδιότητες των “επικίνδυνων αποβλήτων” και δεν χαρακτηρίζονται “επικίνδυνα απόβλητα”.
Επίσης, τον Απρίλιο του 2015 υπεβλήθησαν προς το Υπουργείο συμπληρωματικές τεχνικές διευκρινήσεις και κυρίως για τη χρήση των συγκεκριμένων υλικών, όπως η χρησιμοποίησή τους σε λιμενικά έργα, είτε με εγκιβωτισμό, είτε με τη χρήση τους ως υλικά διάστρωσης στο τμήμα άνω του επιπέδου της θάλασσας των λιμενικών επιχώσεων, λόγω του ότι η εταιρία που έχει αναλάβει τα αντίστοιχα λιμενικά έργα του ΟΛΠ ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει τα υλικά αυτά, ως ιδανικά για αυτή τη χρήση.
Τον Ιούνιο του 2015 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για το θέμα της απομάκρυνσης των εκκαμινευμάτων της βιομηχανίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. με παρουσία του Δημάρχου Ασπροπύργου, εκπροσώπων της εταιρείας, υψηλόβαθμα στελέχη του Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.
Στη συνάντηση υπήρξε σαφής και κατηγορηματική θέση υπέρ της απομάκρυνσης των εκκαμινευμάτων αλλά και η ανάγκη προώθησης ορθής περιβαλλοντικά και υγειονομικά διαχείρισής τους κάνοντας χρήση κάθε διαθέσιμης και αποδεκτής νέας μεθόδου.
Είναι κατανοητό ότι η υπόθεση των εκκαμινευμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο από πλευράς περιβάλλοντος όσο και από πλευράς δημόσιας υγείας, και η παρατηρούμενη χρονίζουσα κατάσταση επιδεινώνει και τις δυο αυτές παραμέτρους. Επιπρόσθετα, η εναπόθεση εκκαμινευμάτων στην παραλιακή ζώνη του Ασπροπύργου αποτελεί και μια πρωτοφανή υποβάθμιση του τοπίου που διαιωνίζει την εικόνα υποβάθμισης συνολικά της περιοχής.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του ΟΛΠ προκειμένου να επιτραπεί η χρήση του συγκεκριμένου υλικού των εκκαμινευμάτων στα υπό κατασκευή λιμενικά έργα, ως μια αποδεκτή περιβαλλοντικά λύση;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: