Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν γυναίκες των κοινωνικών αγώνων, της επιστήμης και της ζωής

Αναδημοσίευση από «ΕΝΤΟΣ ΦΥΛΟΥ» της «ΑΥΓΗΣ» (08.01.2015)

της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αττικής

Η ανθρωπιστική κρίση στην πατρίδα μας επελαύνει, ως συνέπεια ανάλγητων μνημονιακών πολιτικών, ενώ η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση. Οι μνημονιακές πολιτικές, όμως, έχουν και έμφυλο πρόσημο. Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες χτυπιούνται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και τα ποσοστά ανεργίας είναι ιδιαίτερα ανεβασμένα σε σύγκριση με τους άνδρες. Παράλληλα, νεοσυντηρητικές αντιλήψεις κερδίζουν έδαφος, θέλοντας τη γυναίκα στο σπίτι για να «αναθρέψει τα παιδιά της», προσπαθώντας έτσι να την αποκόψουν οριστικά από τις κοινωνικές διεργασίες. Για να καταξιωθεί μια γυναίκα επαγγελματικά πρέπει να μοιάσει στον άνδρα σε συμπεριφορές, πρακτικές και αντιλήψεις, ενώ οι ευέλικτες μορφές εργασίας κερδίζουν έδαφος περισσότερο στις γυναίκες, λόγω και της έλλειψης ή της συρρίκνωσης των παιδικών σταθμών και άλλων κοινωνικών δομών.

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες στον τομέα της εκπαίδευσης, που επιβαρύνθηκαν ιδιαίτερα και με τον νόμο της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για το Νέο Λύκειο και την απαράδεκτη διάσταση της κατάργησης συγκεκριμένων ειδικοτήτων ΕΠΑΣ-ΕΠΑΛ. Οι ειδικότητες που καταργήθηκαν (αισθητική, κομμωτική, παραϊατρικά επαγγέλματα) είναι αυτές που επιλέγονται κυρίως από κορίτσια κατά 90-100%. Οι μαθήτριες των 15 ετών εγκαταλείπονται, λοιπόν, χωρίς κανένα εφόδιο και χωρίς καμιά δυνατότητα για σπουδές ή για επάγγελμα, στην τύχη τους. Πρόκειται για τον απροσχημάτιστο αποκλεισμό των γυναικών από τη δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση.

Πενήντα επτά χρόνια από την κατάκτηση του δικαιώματος του «εκλέγειν», η κατοχύρωση στην πράξη του δικαιώματος στο «εκλέγεσθαι» αποτελεί ακόμη «στόχο» για τις γυναίκες και σημαντική πολιτική πρόκληση. Η χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, συνδέεται με τις δυσκολίες συνδυασμού οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, καθώς και με τον άνισο καταμερισμό ρόλων μέσα στην οικογένεια και τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες, όχι μόνον μισθολογικές, και στον εργασιακό στίβο. Το ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική σκοντάφτει και σε πατριαρχικές προκαταλήψεις περί της ικανότητας των γυναικών να αναλάβουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στην κυριαρχία του ανδρικού φύλου.

Ωστόσο, ελπιδοφόρο παράδειγμα γυναικείας χειραφέτησης, στα γκρίζα χρόνια του Μνημονίου, αποτελεί και ο αγώνας των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και των σχολικών φυλάκων. Γυναίκες που πήραν την υπόθεση στα χέρια τους, αγωνίζονται σχεδόν ένα χρόνο στα πεζοδρόμια, δεν φοβούνται ούτε δυνάμεις καταστολής ούτε τρόικα, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά, μέχρι την τελική δικαίωσή τους.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η φεμινιστική διάσταση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτική του πρόταση. Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν γυναίκες των κοινωνικών αγώνων, της επιστήμης και της ζωής. Γυναίκες που αξίζουν την επιλογή του καθενός και της καθεμίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: