Δήλωση Γιάννη Σταθά και Χαράς Καφαντάρη σχετικά με την επανέναρξη της δίκης των 15 βιομηχανιών για τη ρύπανση του Ασωπού

syriza

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

15/10/2013

ΘΕΜΑ: Δήλωση Γιάννη Σταθά και Χαράς Καφαντάρη σχετικά με την επανέναρξη της δίκης των 15 βιομηχανιών για τη ρύπανση του Ασωπού


Με αφορμή την επανέναρξη της δίκης των 15 βιομηχανιών για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού στις 23 Οκτωβρίου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάς (Βοιωτίας) και Χ. Καφαντάρη (Β’ Αθήνας) προχώρησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Μετά τη φετινή καταδίκη (23-01-2013) της ελληνικής κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από έξι χρόνια απραξίας και αδράνειας της Πολιτείας σχετικά με τη δημόσια υγεία και λίγες μόλις μέρες πριν την επανέναρξη της δίκης των 15 βιομηχανιών για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού, η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της, «κοροϊδεύει» την ελληνική και κυρίως την τοπική κοινωνία. Προσπαθεί να κερδίσει εντυπώσεις, δήθεν ότι σε λίγο ξεκινά η αποκατάσταση του Ασωπού ποταμού. Δυστυχώς, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός για ακόμη μια φορά σχεδιάζουν επί χάρτου και εξαγγέλλουν άξονες δράσης, μιλώντας και πάλι για ανεύρεση βέλτιστων πρακτικών, για συνεργασίες και συντονισμό φορέων και ενδιαφερομένων.

Δεν μίλησαν όμως για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, για το ποιος θα πληρώσει για τα μέτρα που σχεδιάζει, για το ποιος θα ελέγχει την τήρηση της νομοθεσίας, δεν μίλησαν για την εξεύρεση πόρων για αποπληρωμή των αναμενόμενων προστίμων της ΕΕ και για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που εδώ και χρόνια έπρεπε να έχουν γίνει.

Για άλλη μια φορά, η τραγωδία του Ασωπού αποδεικνύει πως το κράτος είναι υποταγμένο στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, παρακάμπτοντας την περιβαλλοντική νομοθεσία. Συνέπεια αυτών αποτελεί η παραβίαση του δικαιώματος των κατοίκων της περιοχής στην υγεία, καθώς η Πολιτεία δεν έλαβε έγκαιρα προληπτικά μέτρα ούτε σχεδίασε με αποτελεσματικό τρόπο την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει συντελεσθεί.

Η συγκυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει με κάθε τρόπο τους «επενδυτές» επιβάλλει τη δραματική υποβάθμιση του περιβαλλοντικού, χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού με τις διαδικασίες fast track, την αντισυνταγματική εκχώρηση αδειοδοτικών και ελεγκτικών περιβαλλοντικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και σε επιμελητήρια, ενώ υποβαθμίζει και περιθωριοποιεί μέχρι ανυπαρξίας τον ήδη προβληματικό και ελλειμματικό ρόλο των δημόσιων σχετικών υπηρεσιών, από τη Χαλκιδική ως την Κρήτη.

Στον αντίποδα αυτών των πρακτικών ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει την άμεση λήψη μέτρων για την εξυγίανση ολόκληρης της περιοχής του Ασωπού και την επιβολή αυστηρών ελέγχων προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάσταση της τεράστιας καταστροφής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα βάλει φρένο στην ασυδοσία αλλά και στην υπόθαλψη του εγκλήματος από κάθε εξουσία, που λειτούργησε μέχρι σήμερα ως εντολοδόχος μεγάλων συμφερόντων.»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: