Ομιλία της Χ. Καφαντάρη στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και τον βαθμό ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού

 

Άρχισε η αντιπυρική περίοδος και η ανησυχία όλων μας πιστεύω είναι έντονη. Ήδη οι δασικές πυρκαγιές έχουν αρχίσει από το μήνα Μάρτιο.

Η αντιπυρική περίοδος βρίσκει τα δάση μας ουσιαστικά απροστάτευτα. Κατά πλειονότητα χωρίς διαχειριστικά σχέδια, χωρίς καθαρισμό δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών, με μεγάλη ποσότητα καύσιμης βιομάζας, η οποία τείνει να τα μετατρέψει σε εν δυνάμει πυριτιδαποθήκες. Με αποδυναμωμένες τις Δασικές Υπηρεσίες σε μέσα, προσωπικό και κονδύλια.

Συγχρόνως, ο κίνδυνος για το φυσικό μας πλούτο επιτείνεται και από τις τεράστιες ελλείψεις στο Π.Σ., τόσο στα επίγεια όσο και στα εναέρια μέσα.

Όλα αυτά λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης από τα συναρμόδια υπουργεία, λόγω μνημονιακών περικοπών σε πιστώσεις, μέσα, εξοπλισμό και προσωπικό.

Ο τομέας της πρόληψης είναι καθοριστικός για τη προστασία των δασών μας. Όμως, παρά την έγκαιρη κατανομή της ΣΑΤΑ, δεν εκταμιεύτηκαν ακόμη τα κονδύλια για την πρόληψη από το Υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα τα διάφορα έργα να γίνουν με καθυστέρηση ή και καθόλου (καθαρισμοί, συντήρηση δασικού δικτύου) με όποιες συνέπειες, που γίνονται εύκολα αντιληπτές.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, οι έλληνες πυροσβέστες καλούνται να δώσουν τη δύσκολη μάχη της αντιπυρικής με σταθερό και ισχυρό μέσο τον επαγγελματισμό τους, την εθελοντική απλήρωτη υπερεργασία τους ευρισκόμενοι στα όρια της μισθολογικής εξαθλίωσης. Οι πιστώσεις για τις δράσεις του ΠΣ είναι περικομμένες κατά 25% σε σχέση με τις περσινές, σε εξοπλισμό δασοπυρόσβεσης 15% κάτω από το 2012 και συνολικά μειωμένες περί το 40% από το 2009, δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για τη θερινή υποχρεωτική υπερεργασία, ενώ το «δασικό επίδομα» το χαρίσατε στους τροϊκανούς δανειστές μας.

Εσείς ο ίδιος κε υπουργέ δηλώσατε «κάναμε ό, τι μπορούμε, αλλά το υλικό μας είναι σε μια κατάσταση που κινδυνεύουμε να μας προδώσει».

Ναι, το Π.Σ. δεν έχει τα κατάλληλα μέσα. Με γερασμένο στόλο πυροσβεστικών οχημάτων (52% πάνω από 10 χρόνια, 17% πάνω από 20 χρόνια), χωρίς αντικαταστάσεις ελαστικών εδώ και χρόνια, «ζητιανεύοντας» κατά κάποιο τρόπο από ιδιώτες χορηγούς ελαστικά, ενώ τα εναέρια μέσα επίσης γερασμένα ειδικά τα παλιά αεροσκάφη canadair, τα οποία επιχειρούν μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες (όχι πάνω από 40 βαθμούς), επίσης και κατά τη δική σας ομολογία.

Τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε όσο είναι ακόμη καιρός, ώστε η αντιμετώπιση πιθανών δασικών πυρκαγιών το καλοκαίρι να μην αφήνεται μόνο στη φιλοτιμία και αυταπάρνηση των ελλήνων πυροσβεστών;

Γιατί στερείται ελικοπτέρων ο εναέριος στόλος και δεν προχωρούν οι συμβάσεις μέσω NAMSA; Μήπως κε υπουργέ ετοιμάζεστε για ενοικίαση πυροσβεστικών αεροπλάνων από ιδιωτικές εταιρίες σε πρώτη φάση και να προχωρήσετε περαιτέρω σε ιδιωτικοποίηση τομέων αρμοδιότητας του Π.Σ.;

 

Δευτερολογία

Σημαντικός παράγοντας της ετοιμότητας του ΠΣ για την αντιπυρική περίοδο είναι το ανθρώπινο δυναμικό.

Το 1/3 περίπου του προσωπικού του ΠΣ (πενταετείς πυροσβέστες) δεν μπορούν να απασχοληθούν όλο το 24ωρο και εκτός έδρας από την υπηρεσία που υπηρετούν.

Το ΠΣ ουσιαστικά είναι τριχοτομημένο (μόνιμοι, εποχικοί, 5ετούς υποχρέωσης). Θα προχωρήσετε σε ομογενοποίηση και για λόγους ουσιαστικούς όσον αφορά την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητά του ;

Υπάρχουν σε ομηρεία οι 725 επιτυχόντες δόκιμοι πυροσβέστες (επιτυχόντες μέσω ΑΣΕΠ) θα προχωρήσετε σταδιακά στη διαδικασία πρόσληψης;

Ανακοινώσατε, καθώς και ο ίδιος ο κ. πρωθυπουργός, την πρόσληψη των 1500 εποχικών για ένα πεντάμηνο από την 1η Ιουνίου. Ωστόσο εκκρεμεί η συζήτηση – τροποποίηση του Π.Δ. 121/2007 στο ΣΤΕ Ε Τμήμα, ώστε να προχωρήσει η πρόσληψή τους.

Πληροφορηθήκαμε ότι την 29.5.2013 θα συζητηθεί στο ΣΤΕ. Όμως μετά απαιτείται χρόνος για καθαρογραφή της απόφασης, υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δημοσίευση σε ΦΕΚ, ιατρικές εξετάσεις, διαταγή πρόσληψης συμβασιούχων πυροσβεστών. Αυτό θέλει χρόνο. Θα είναι την 1η Ιουνίου μάχιμοι;

Η καθυστέρηση σημαίνει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού για το ΠΣ, για δε τους ίδιους απώλεια ημερών εργασίας, χαμένα ένσημα, είναι ήδη 7 μήνες άνεργοι. Θα έχει επιπτώσεις και στη δυνατότητά τους για επίδομα ανεργίας. Τι μέτρα θα πάρετε;

Επίσης, κε υπουργέ, όσον αφορά στον εξοπλισμό του ΠΣ:

Με την υπ’ αριθ. 180146/13-7-2010 απόφαση Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ εντάχθηκε στον Άξονα προτεραιότητας ‘08 – Πρόληψη και αντιμετώπιση περιβαλλοντικού κινδύνου του Ε.Π. «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» η πράξη με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού αντιπυρικής προστασίας περιοχών natura», προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ.

Με την Π1/287 από 18-2-2011 ΚΥΑ, των Υπουργών Οικονομικών και του πρώην Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, εντάχθηκε η προμήθεια για το Πυροσβεστικό Σώμα 169 πυροσβεστικών οχημάτων 4Χ4 πέντε τύπων ανάλογα με την χωρητικότητα συνολικής προϋπολογισθείσης αξίας 23,7 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, μόλις στις 14-2-2013 με ΚΥΑ, συστήθηκε η διακομματική επιτροπή Σ.Ο.Τ.Α προκειμένου να προχωρήσει τις διαδικασίες του διαγωνισμού.

Η επιτροπή έχει συνεδριάσει δυο φορές:

Την 20-3-2013 που αποφάσισε να δώσει για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο των τεχνικών προδιαγραφών των οχημάτων και την 29-4-2013 με θέμα έλεγχος – έγκριση των σχεδίων τεχνικών προδιαγραφών και του σχεδίου διακήρυξης του διαγωνισμού και έγκριση ενεργειών προελέγχου του τεύχους δημοπράτησης.

Η δεύτερη συνεδρίαση σταμάτησε, χωρίς οριστικές αποφάσεις, μετά από πολλές ώρες με την προϋπόθεση να συνεχίσει σε λίγες μέρες το έργο της.

Έκτοτε, δεν έγινε όμως ακόμα καμιά συνεδρίαση και με δεδομένο ότι μέχρι 31-12-2013 πρέπει να έχει γίνει η συμβασιοποίηση, κρίνεται αρκετά οριακή η εκτέλεση της προμήθειας.

 

Κε Υπουργέ,

Έχετε δεσμευτεί από τη λήξη της περσινής αντιπυρικής περιόδου σε αναθεώρηση του συστήματος μοντέλου δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας. Τι έχετε να μας πείτε;

Εμείς προτείνουμε μοντέλο βασισμένο στην πρόληψη, με συνύπαρξη Δασικής και Πυροσβεστικής υπηρεσίας με καθορισμένες αρμοδιότητες, συμμετοχή εθελοντών, εθελοντικών ομάδων και της κοινωνίας των πολιτών.

Το δόγμα της αεροπυρόσβεσης που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει το ΠΣ έχει ξεπεραστεί πλέον. Η χρήση εναέριων μέσων πρέπει να κινηθεί στη λογική υποστήριξης επιχειρούμενων πεζοπόρων τμημάτων και να μην είναι κυρίαρχη.

Απαιτείται μια πολιτική που θα εστιάζει κύρια στην πρόληψη, που σημαίνει ενισχυμένες δασικές υπηρεσίες, σε προσωπικό και μέσα, σημαίνει δασολόγιο και δασικούς χάρτες, σημαίνει δράσεις και ενημέρωση του πολίτη.

Ο κ. Πρωθυπουργός εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, με τις τελευταίες δηλώσεις του, προσπάθησε πέρα από την επίκληση του πατριωτισμού των πολιτών και το φιλότιμο των πυροσβεστών να αποσύρει τις τεράστιες ευθύνες της μνημονιακής συγκυβέρνησης για την κατάσταση της δασοπυρόσβεσης στη χώρα μας, φορτώνοντας τις ευθύνες αλλού.

 

Κε Υπουργέ πάρτε μέτρα,

Μην ρίχνετε τον πυροσβέστη ανυπεράσπιστο στη φωτιά χωρίς μέσα και εφόδια, θα τα καταφέρει βέβαια με το φιλότιμό του, δεν φτάνει όμως το φιλότιμο.

Τα δάση μας είναι ο φυσικός μας πλούτος, το περιβάλλον οφείλουμε να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, είναι περιουσία μας, είναι η ίδια η ζωή μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: