Τοποθέτηση της Χ. Καφαντάρη στη συζήτηση της τροπολογίας για το ΙΓΜΕ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Μουτσινά.

Ολοκληρώνουμε με την κ. Καφαντάρη.

ΧΑΡΟΥΛΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι η τρίτη ή η τέταρτη φορά –δεν είμαι σίγουρη- στη θητεία της παρούσας Βουλής που έρχεται σαν τροπολογία το θέμα του ΙΓΜΕ. Αυτό θα έλεγα ότι δεν είναι και τόσο καλό. Αυτή τη στιγμή πρέπει επιτέλους να δοθεί μία λύση, να υπάρξει, θα έλεγα, μία πολιτική λύση για το ζήτημα του ΙΓΜΕ. Και αναφέρομαι στην τροπολογία η οποία έχει κατατεθεί και η οποία αφορά τους σε εφεδρεία εργαζόμενους του ΙΓΜΕ, του ΕΚΒΑΑ όπως λέγεται τώρα, μία τροπολογία που καταθέτουν διάφορα κόμματα, ανεξάρτητος Βουλευτής και την οποία εμείς μόνιμα, όσες φορές έχει έρθει στη Βουλή, τη στηρίζουμε.

Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις. Και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα είτε γιατί δεν πληρώνονται έγκαιρα, τους χρωστάνε -και γίνονται συνέχεια παρεμβάσεις και υπάρχει παρουσία στα Υπουργεία- είτε για τη διαδικασία –και είναι εξίσου σημαντικό- διαθεσιμότητας και εφεδρείας στην οποία βρίσκονται εκατόν τριάντα εργαζόμενοι, οι οποίοι σήμερα είναι εκατό, διότι οι τριάντα έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.

Με το ν. 4024/2011 της συστατικής του ΕΚΒΑΑ και με την ΚΥΑ 25200/2011 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έχουν υπαχθεί στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας από τον Απρίλη του 2012 εκατόν τριάντα εργαζόμενοι του ΕΚΒΑΑ, οι οποίοι είναι δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Εργάζονται, δε, με προσωρινή απόφαση δικαστηρίου η οποία λήγει στις 29 Μαΐου. Είμαστε πολύ κοντά, δηλαδή, στο να απολυθούν.

Μεταγενέστερα, το Δ.Σ. του ΕΚΒΑΑ ζητά την κατάργηση ή τροποποίηση της ΚΥΑ όσον αφορά το κομμάτι της διαθεσιμότητας για τους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται σε εφεδρεία.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, πρέπει να δοθεί λοιπόν μία λύση.

Σήμερα το ΙΓΜΕ αριθμεί διακόσιους εβδομήντα οκτώ εργαζόμενους. Οι εκατόν τριάντα είναι σε εφεδρεία. Όπως είπα πριν έχουν απομείνει εκατό εργαζόμενοι. Και καλείται, ενώ έχουν αρχίσει και τρέχουν τα ΕΣΠΑ, να παράγει ένα σημαντικό έργο.

Πρέπει, όμως, να πούμε πρώτα απ’ όλα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διοικητικοί υπάλληλοι. Έχουν αποψιλωθεί εντελώς. Πρέπει να πούμε ότι στο εν λόγω Ινστιτούτο αναγκάζονται μηχανοδηγοί, οδηγοί, να κάνουν το πρωτόκολλο, να κάνουν τη διοικητική δουλειά. Δεν υπάρχει διοικητικό προσωπικό. Πώς θα τρέξουν αυτά τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που μας λένε;

Κι εδώ, βέβαια, πρέπει να πούμε ότι πάρα πολλοί από αυτούς οι οποίοι είναι σε εφεδρεία, είναι έμπειροι τεχνικοί, γεωτρυπανιστές, οδηγοί, η οποία η εμπειρία τους στην 60χρονη πορεία του ΙΓΜΕ δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα από οποιαδήποτε εταιρεία και από οποιονδήποτε εργολάβο.

Εμείς για άλλη μία φορά είμαστε υπέρ αυτής της συγκεκριμένης τροπολογίας που κατατίθεται.

Η Κυβέρνηση, όμως, η οποία μιλάει για ανάπτυξη, θα πρέπει κάποτε να σκεφτεί τι ανάπτυξη εννοεί, πώς την εννοεί και πώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο βλέπει και τη λειτουργία του ΙΓΜΕ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει αναρτημένη στο «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ» πρόσκληση για πρόσληψη εξήντα ατόμων με μπλοκάκια. Την ίδια στιγμή –το ανέφερα πριν- υπάρχει η συγκεκριμένη κατάσταση στο ίδιο το Ινστιτούτο.

Πρέπει να πούμε ότι το ΙΓΜΕ είναι ένα νομικό πρόσωπο καταξιωμένο εδώ και πολλά χρόνια στην ελληνική κοινωνία για την εμπειρία, την αξιοπιστία στις μελέτες και στις μετρήσεις που κάνει. Όπως ανέφερε και συνάδελφος μου πριν, ακόμα και χθες, που συζητούσαμε στην υποεπιτροπή Υδάτων για την Κοζάνη, όλοι είπαμε ότι θα απευθυνθούμε στο ΙΓΜΕ για να κάνει αξιόπιστες μετρήσεις. Αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας.

Βέβαια, γενικότερα, πρέπει να πούμε ότι κάποτε η Κυβέρνηση πρέπει να δει πώς εννοεί την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου. Αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας δεν είναι οι Σκουριές, με το κράτος να είναι σε απουσία και η μόνη παρουσία του κράτους να είναι στον τομέα της καταστολής. Αυτό πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά.

Πρέπει να σκεφτούμε από την άλλη μεριά, ότι η ύπαρξη ενός δημόσιου φορέα, επιστημονικού συμβούλου του κράτους, όπως είναι το ΙΓΜΕ, με την ιστορία του, πρέπει να διατηρηθεί, να στηριχθεί και να αναπτυχθεί.

Υπάρχει και ο τομέας των νερών, για τα οποία ειδικά το Ινστιτούτο έχει πολλά χρόνια ιστορίας, αξιόπιστης παρουσίας και μετρήσεων.

Και ειδικά σήμερα, θα πρέπει να σκεφτούμε πάλι την εφαρμοζόμενη πολιτική με την ιδιωτικοποίηση που προωθείται από την Κυβέρνηση όσον αφορά το νερό -εμείς δεν θα το επιτρέψουμε- με το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Δεν θέλετε να ελέγχεται –ερωτηματικό αυτό- η ποιότητα του νερού; Είναι σοβαρά ζητήματα τα οποία πρέπει να δούμε.

Για άλλη μία φορά, λοιπόν, λέμε ότι πρέπει να δοθεί άμεσα μία λύση. Κι ας ευχηθούμε να είναι η τελευταία φορά που χρειάζεται να έρχονται τροπολογίες για τους εργαζόμενους σε εφεδρεία του ΙΓΜΕ. Πρέπει να λυθεί το θέμα άμεσα.

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι η λογική το ένα Υπουργείο να λέει το ένα, το άλλο Υπουργείο να λέει το άλλο, που τρέχουν όλους αυτούς τους μήνες οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ, δεν είναι λύση. Πρέπει να δοθεί πολιτική λύση.

Θα καταθέσω για τα Πρακτικά της Βουλής το χθεσινό δελτίο Τύπου του Συνδικάτου του ΙΓΜΕ μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό, τον κ. Λιβιεράτο, ο οποίος στάθηκε θετικά στα αιτήματά τους όσον αφορά και την ενίσχυση, βέβαια, του ΙΓΜΕ παραπέρα, αλλά και στα ζητήματα της εργασιακής εφεδρείας, ότι πρέπει αυτή τη στιγμή να δοθεί μία λύση και το ΙΓΜΕ να συνεχίσει να λειτουργεί.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Χαρούλα Καφαντάρη  καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Ευχαριστώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: