Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη στην ημερίδα του ΤΕΕ και του Παρατηρητήριου Πολιτών (CISD) για την Αειφόρο Ανάπτυξη με θέμα: «Ρύπανση από αιθαλομίχλη. Το χρονικό άστοχων επιλογών: τα λάθη, οι επιπτώσεις, οι λύσεις»

ΝΕΦΟΣ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗΣ : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το πρόβλημα της ποιότητας του αέρα είναι διαχρονικό. Όταν, ξαφνικά, επανεμφανίστηκε το νέφος στην Αθήνα, επανήλθαν μνήμες από παλιότερες  εποχές, τότε που το νέφος είχε εγκατασταθεί μόνιμα πάνω από τον Αττικό Ουρανό. Τότε που οι αρμόδιοι υπουργοί δεν το έβλεπαν και ζήταγαν «ένα νεκρό» για να πειστούν. Το νέφος αιθαλομίχλης, τα παλιά εκείνα χρόνια, σχηματιζόταν από την συσσώρευση αερίων ρύπων, ιδιαίτερα  θειικών και νιτρικών οξειδίων, που προέρχονταν από την κακή ποιότητα των καυσίμων και την κίνηση των οχημάτων [1]. Η κατάσταση βελτιώθηκε πάρα πολύ με την αναβάθμιση του πετρελαίου θέρμανσης (χαμηλού θείου) και  με την μαζική χρήση καταλυτικών αυτοκινήτων νέας γενιάς [2].

ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ

Σήμερα, ο κύριος ρύπος, όπως δείχνουν οι σχετικές μετρήσεις του ΥΠΕΚΑ είναι τα μικροσωματίδια που   παγιδεύονται στην ατμόσφαιρα από τις ιδιαίτερες μετεωρολογικές συνθήκες [3].  Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια μπορεί να έχουν φυσική προέλευση (π.χ. θαλασσινό αλάτι, κόκκοι γύρης φυτών, σκόνη) αλλά και ανθρωπογενή προέλευση [3] Τα μικροσωματίδια συνήθως είναι πολύ μικροί κόκκοι ή σταγονίδια αποτελούμενα από πολλά συστατικά, όπως μέταλλα, οξείδια (κύρια νιτρικό και θειικό), οργανικές ενώσεις (και πτητικοί υδρογονάνθρακες), αλλά αιθάλη και σκόνη [3-5]. Οι κύριες πηγές ανθρωπογενών  εκπομπών μικροσωματιδίων είναι οι μεταφορές, η κυκλοφορία οχημάτων, η καύση συμβατικών καυσίμων για παραγωγή ενέργειας και θέρμανσης, βιομηχανικές, λατομικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες, κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών έργων κλπ [3-6]. Κάποιοι από τους ρύπους αυτούς συμμετέχουν στην δημιουργία δευτερογενών μικροσωματιδιακών ρύπων, όπως αμμωνία, και άλλες χημικές ενώσεις [3-4]. Η σύσταση των μικροσωματιδίων αλλάζει από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η κίνηση ανέμων, οι πηγές προέλευσης κλπ [3-4, 7]. Τα μικροσωματίδια (PM10 & PM2.5, δηλαδή εκείνα με διάμετρο <10 μm και >2.5 μm),  μπορεί να προκαλέσουν κλιματικές αλλαγές [4], να προωθήσουν την τροπική ζώνη προς Βορράν [8] ή να έχουν αρνητικές  επιδράσεις στην βιοποικιλότητα [4].  Εισπνεόμενα από τον άνθρωπο  μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες βλάβες στην υγεία [3-5], ακόμα κι αν έχουν φυσική προέλευση, όπως η σκόνη από την Σαχάρα [9].

ΤΟ ΝΕΦΟΣ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗΣ ΤΟΥ 2012 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το Φθινόπωρο του 2012, η τρικομματική κυβέρνηση λαμβάνει δύο σημαντικές αποφάσεις. Την εφαρμογή της απόφασης του πρώην ΥΠΕΚΑ για την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και την δημιουργία του πράσινου δακτύλιου [10-11] και την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης με εκείνον του πετρελαίου κίνησης [12]. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά περ. 40% από την περυσινή τιμή του [13], αύξηση των πυρκαγιών από εστίες καύσης [14],  ενεργειακή ένδεια [15] , αύξηση θυμάτων από πυρκαγιές [16] με αποκορύφωμα το τραγικό συμβάν με τον θάνατο των φοιτητών στην Λάρισα [17-18].

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε προκάλεσε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, νέφος καπνομίχλης (όπως το ονομάζει το ΥΠΕΚΑ [19]). Σύμφωνα με τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ που κατά κόρον αναμεταδίδονται και το Δ.Τ. του ΥΠΕΚΑ  το νέφος εμφανίζεται, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες και οφείλεται στην αυξημένη χρήση για καύση σε τζάκια και ξυλόσομπες, βιομάζας δηλαδή καυσόξυλα και άλλα προϊόντα ξυλείας [19].  Τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ αναφέρουν μάλιστα και περιπτώσεις περιοίκων που καταγγέλλουν γείτονες τους ότι καίνε παλιά έπιπλα, δηλαδή προϊόντα ξύλου εμποτισμένα με χρώματα και χημικές ουσίες, ή συνθετικά προϊόντα ξυλείας (όπως τα  γνωστά νοβοπάν, μελαμίνες κλπ) ή ακόμα καίγονται πλαστικά ή και ελαστικά είδη. Όλα αυτά τα περίεργα είδη τελικά φορτίζουν και επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα (τόσο την εσωτερική του σπιτιού, όσο και την εξωτερική)  με μικροσωματίδια, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα αλλά και σε ακραίες περιπτώσεις με χημικές επιβλαβείς ενώσεις. Το ΥΠΕΚΑ με το Δελτίο Τύπου της 28.12.2012 [19] του υιοθετεί όλες αυτές τις δημοσιογραφικές πληροφορίες.  Αποδίδει, ουσιαστικά όμως,  την αποκλειστική ευθύνη για την δημιουργία του νέφους καπνομίχλης  που παρατηρείται πρόσφατα στην Αθήνα, εκτός από τις ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες, στην  «έντονη χρήση εστιών καύσης που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη βιομάζα» [19].

ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

 Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ για την ατμοσφαιρική ρύπανση για το 2011 (που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2012) αναφέρει ότι:

  • Οι ανθρωπογενείς πηγές εκπομπών των μικροσωματιδίων είναι βιομηχανικές δραστηριότητες, παραγωγικές διαδικασίες (τσιμέντο, γύψος, χυτήρια μεταλλευμάτων), αυτοκίνητα ( κυρίως πετρελαιοκίνητα οχήματα και δίκυκλα), πυρκαγιές, αγροτικές δραστηριότητες και κατασκευές. Η συμμετοχή των αυτοκινήτων οφείλεται στην καύση του καυσίμου, στην φθορά των ελαστικών και στην επαναιώρηση [3].
  • Υπερβάσεις ορίου της μέσης ωριαίας τιμής σημειώθηκαν και μέσα στο 2011, με πρωταθλητή με 84 φορές τον σταθμό μέτρησης Αριστοτέλους στο κέντρο της Αθήνας,  (9 φορές από αυτές έγιναν λόγω της σκόνης που ήρθε από την Σαχάρα). Ανάλογη είναι η εικόνα των άλλων σταθμών τα προηγούμενα τρία χρόνια.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

ΗΜΕΡΕΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΩΝ

 

2008 [20]

2009 [21]

2010 [22]

2011 [3]

ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

20 (18)

17 (15)

22 (15)

1 (1)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

163 (67)

122 (36)

99 (41)

84 (9)

ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

21 (19)

22 (13)

43 (28)

17 (6)

ΜΑΡΟΥΣΙ

124 (43)

68 (20)

63 (29)

81 (6)

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1

46 (15)

30 (16)

62 (22)

69 (6)

ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ

147 (60)

86 (35)

56 (24)

26 (2)

ΚΟΡΩΠΙ

45 (19)

22 (18)

38 (19)

4 (2)

Σε παρένθεση οι μέρες υπερβάσεων που οφείλονται σε φυσικά αίτια. [3, 20-22]. Στον πίνακα δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για το 2012, αφού ακόμα δεν έχουν εκδοθεί τα επίσημα στοιχεία.

Προφανώς οι υπερβάσεις που σημειώθηκαν τις παραπάνω χρονιές, δεν οφείλονται στην «έντονη χρήση εστιών καύσης που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη βιομάζα» [19] [23]. Προβλήματα νέφους εμφανίστηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρονται Θεσσαλονίκη [24], Ξάνθη [25], Δράμα [26]. Νέφος σημειώθηκε και σε περιοχές όπως η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα, που γειτνιάζουν με τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ [27]. Σημειώνουμε, επίσης, ότι η ΕΕΑ (η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος / European Environment Agency) επισημαίνει πως το πρόβλημα των μικροσωματιδίων στην Ευρώπη είναι πολύ σοβαρό, αφού ένας στους τρεις Ευρωπαίους πολίτες βρίσκεται εκτεθειμένος στις βλαβερές συνέπειες των μικροσωματιδίων [4], ενώ το  όριο ετήσιας έκθεσης σε μικροσωματίδια ξεπεράστηκε την τελευταία δεκαετία συχνότερα στην Πολωνία, την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες [4]. Τελειώνει δε, δηλώνοντας ότι οι πραγματικές εκπομπές μικροσωματιδίων από πετρελαιοκίνητα τεχνολογίας Euro 5 δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις μετρήσεις [4]. Συγχρόνως η ΕΕΑ δηλώνει ότι δεν είναι επαρκώς  μελετημένη η συνεισφορά στην δημιουργία των μικροσωματιδίων από πηγές όπως τα ελαστικά και τα φρένα αυτοκινήτων [28] [29] ή η επαναιώρηση σκόνης [4]. Η ΕΕΑ στην αναφορά της επισημαίνει επίσης την ανάγκη [4] για επιμέρους μετρήσεις και την εκτίμηση της συνεισφοράς από φαινόμενα μεταφοράς σκόνης από απομακρυσμένες ξηρές περιοχές (όπως Σαχάρα) [4, 20-22, 30-31],  την συνεισφορά από το θαλασσινό αλάτι [4, 32-33], αλλά και την συνεισφορά από ναυτιλιακές σωματιδιακές εκπομπές [34-35].

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ

Το ΥΠΕΚΑ δυστυχώς ακόμα μια φορά δείχνει την αδιαφορία του και την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων της ποιότητας της ατμόσφαιρας, αποσιωπώντας τα. Ενώ ουσιαστικά αναγνωρίζει με τα δύο δελτία τύπου που εκδόθηκαν από το ΥΠΕΚΑ στις 21.12.2012 (για την λαθραία υλοτόμηση αλσών και δασών για καυσόξυλα με αφορμή την έκδοση κατεπείγουσας εγκυκλίου για την λαθροϋλοτόμηση [36]) και στις 28.12.2012 (για την δημιουργία του νέφους καπνομίχλης [19]) την σοβαρότητα του προβλήματος, η Κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις μνημονιακές της πολιτικές επιλογές, δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιμετωπίσει.

Η εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης  με αυτόν του πετρελαίου κίνησης, με τον Νόμο 4092/12,  κατάφερε να ακριβύνει υπέρμετρα την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (σε ποσοστά που αγγίζουν το 40% σε σχέση με την περσινή τιμή του), που σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση, τις συνεχείς περικοπές μισθών και συντάξεων κατάφερε να το κάνει απλησίαστο,  για τους δεινά πληττόμενους πολίτες. Παρά τις έγκαιρες  προειδοποιήσεις ότι τέτοια μέτρα δεν φέρνουν τα ζητούμενα αποτελέσματα δημοσιονομικών εσόδων, ούτε τελικά καταφέρνουν να πατάξουν το λαθρεμπόριο καυσίμων, η τρικομματική συγκυβέρνηση, επιβάλλει αποσπασματικά φορομπηχτικά μέτρα. Μια συγκυβέρνηση που αδυνατεί και αρνείται να αντιδράσει έγκαιρα με δεινά αποτελέσματα για την υγεία των πολιτών. Αρκείται να απευθύνει εκ των υστέρων  συστάσεις  «στο κοινό για τον περιορισμό καύσης βιομάζας (χρήση τζακιών και ξυλόσομπες), εφόσον δεν υφίσταται άμεση ανάγκη» [19] και να προτείνει πρακτικές δανειοδότησης για την «ενεργειακή αναβάθμιση των τζακιών» [37]. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση χειροτερεύει. Σχολεία κινδυνεύουν να  κλείσουν γιατί δεν υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια για την θέρμανση των μαθητών, οι πυρκαγιές σε κατοικίες αυξάνονται, ενώ αυξάνονται και τα θύματα από αναθυμιάσεις και πυρκαγιές. Επίσης, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τα πολλά κρούσματα λαθροϋλοτόμησης με συνέπεια την περαιτέρω αποψίλωση των δασών, που από μόνο του συνιστά σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η λαθροϋλοτόμηση, έφθασε μέχρι την πόλη των Αθηνών (και όχι μόνο), με θύματα τα περιαστικά δάση και άλση [38], αφού, οι πολίτες δεν ζεσταίνονται με οδηγίες και συστάσεις, ούτε  λύνεται το πρόβλημα μόνο με διεύρυνση κοινωνικών επιδομάτων. Παρά τις έντονες αντιδράσεις, ακόμα και μελών της ίδιας της κυβέρνησης [39], αρκείται να επιχαίρεται γιατί «οι εκπομπές μικροσωματιδίων … μειώθηκαν το 2012» [40].

Μόλις στις αρχές του 2013 οργάνωσε μια ομάδα έρευνας για την μελέτη των αιτιών δημιουργίας των εκπομπών μικροσωματιδίων [41], που εργάστηκε για περίπου ένα μήνα. Όμως όπως και προείπαμε το πρόβλημα των μικροσωματιδίων είναι διαχρονικό και έχει πολλά αίτια [23, 42-43] και αφορά το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών πόλεων [44], από το Μπρίντιζι [45] και την Ρώμη [46], στις Σουηδικές πόλεις [47], στο Μόναχο [48] και στις Ισπανικές πόλεις [49]. Οι δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία παραμένουν, όχι μόνον στα αστικά κέντρα [44, 50] αλλά και σε βιομηχανικές περιοχές, όπως το Θριάσιο Πεδίο [51]. Ενώ η μείωση των εκπομπών μικροσωματιδίων οφείλεται εν πολλοίς στην οικονομική κρίση και ύφεση (πράγμα που επιβεβαιώθηκε επίσημα και από πρόσφατη επιστημονική έρευνα [52]) που ταλανίζει, ιδιαίτερα, τον Ελληνικό λαό.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΤΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Είναι δεδομένο ότι η αντιμετώπιση των αστικών περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν μπορεί να βασίζεται σε αστυνομικά – κατασταλτικά μέτρα και σε εισπρακτικές και φορομπηχτικές λογικές. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, αρκούντως σχεδιασμένη και βασισμένη σε επιστημονικές και τεχνικές μελέτες, με προγνωστικά μοντέλα [6, 53] Μια πολιτική για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη, που, μεταξύ άλλων,  θα περιλαμβάνει:

  • Κατάργηση του υπέρογκου ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης και μείωση των φόρων του φυσικού αερίου με παράλληλη αναβάθμιση της ποιότητας του πετρελαίου θέρμανσης.
  • Αναθεώρηση του καθεστώτος του «πράσινου δακτυλίου» και επαναφορά της απαγόρευσης της ελεύθερης πετρελαιοκίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
  • Άμεση έκδοση κανονιστικών διατάξεων για τον έλεγχο της ποιότητας της διακινούμενης βιομάζας.
  • Ανάπτυξη των ΜΜΜ (ιδιαίτερα των μέσων σταθερής τροχιάς), με χαμηλό εισιτήριο και αποτροπή των αυξήσεων στην τιμή του,
  • Πολιτικές ανάπτυξης και προστασίας αλσών και ελεύθερων χώρων. Αποτροπή της καταστροφής των δασών από την λαθραία υλοτόμηση.
  • Πολιτικές ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, βασισμένες στο τρίπτυχο εξοικονόμηση, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση και αλλαγή των σχεδιασμών για καύση σύμμικτων απορριμμάτων.
  • Υιοθέτηση άμεσων μέτρων και έκδοση βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πύκνωση του δικτύου σταθμών μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
  • Εκπόνηση μακροπρόθεσμης πολιτικής, σε συμφωνία με τις νέες, υπό έκδοση, οδηγίες της Ε.Ε. για την προστασία της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (ΑΝΑΦΟΡΕΣ – ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ)  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ.

 

Α/Α ΑΡ. ΠΡΩΤ. ΤΥΠΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΜΑ
1 720 ΑΚΕ http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=62637251-f0e7-44bb-8837-e86d4c9488d2 Νέφος Καπνομίχλης
2 6569 Ερ. http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=aed9ec2a-dbc9-4b79-8178-a3157439aae1 Παραπομπή Ελλάδας
3 595 ΑΚΕ http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=df58b2f5-617b-4491-b8af-64c1dff25790 Έκτακτα μέτρα
4 893 Επ.Ερ. http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=7b30d013-cf1e-4770-9738-c6261a9ba8d2 Αντιμετώπιση νέφους
5 5910 Ερ. http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=517a7e5c-0b1b-4453-a14a-b1fa4e2d886d Έκτακτα μέτρα
6 5840 Ερ. http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=3b370ac1-c71b-428d-89a1-8dcc8222bd68 Προδιαγραφές βιομάζας
7 5581 Ερ. http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=7c970253-ebed-40e8-b923-95f4a009708c Δίκτυο μέτρησης
8 5483 Ερ. http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=1fcc0379-fc76-44ae-a57f-e61647545a75 Νέφος
9 506 ΑΚΕ http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=b8825d0a-e20e-4c97-b444-4bda8f0c9b00 Νέφος
10 5466 Ερ. http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=2c2c62a1-1896-4567-969a-d99c6994c6f2 Εξίσωση ΕΦΚ/Νέφος
11 4089 Ερ. http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=bad2df37-64b2-4649-92cd-2518d74a3f0a Λιμνάζοντα κονδύλια
12 2984 Ερ. http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=09bb72cb-5c12-4e84-b860-14cdd469dce7 Λαθραία υλοτόμηση
13 1732 Ερ. http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=c4f65baf-4221-480f-b4b2-f00dde1c4a36 Πράσινος δακτύλιος
14 36 Επ.Ερ. http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=aa0dc6cc-2afd-4198-bdae-e73cedf07cb2 Φωτοχημικό νέφος.

ΑΚΕ=Αίτηση κατάθεσης εγγράφων, Ερ.= Ερώτηση, Επ.Ερ. Επίκαιρη Ερώτηση

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. EEA, Air pollution in Europe 1990–2004. 2007.

2. GREENPEACE, Χρονικό των µέτρων για το νέφος. 2008.

3. ΤΠΑ, Ετήσια Έκθεση Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης 2011 2012, ΥΠΕΚΑ: Αθήνα.

4. EEA, Air Quality in Europe – 2012 Report 2012: Copenhagen.

5. EPA, http://www.epa.gov/pm/.

6. Pai, T.-Y., K. Hanaki, and R.-J. Chiou, Forecasting hourly roadside particulate matter in Taipei County of Taiwan based on first-order and one-variable grey model. CLEAN – Soil, Air, Water, 2013: p. n/a-n/a.

7. Lecœur, È., Seigneur, C, Dynamic evaluation of a multi-year model simulation of particulate matter concentrations over Europe. Atmos. Chem. Phys. Discuss., 2013. 13.

8. Allen, R.J., et al., Recent Northern Hemisphere tropical expansion primarily driven by black carbon and tropospheric ozone. Nature, 2012. 485(7398): p. 350-354.

9. Neophytou, A.M., et al., Particulate matter concentrations during desert dust outbreaks and daily mortality in Nicosia, Cyprus. J Expos Sci Environ Epidemiol, 2013.

10. ΥΠΕΚΑ, http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=822&language=el-GR. 2012.

11. Α.ΑΡΓΥΡΙΟΥ, Πόσο πράσινος είναι ο «πράσινος δακτύλιος», in ΕΠΟΧΗ. 09.09.2012: Αθήνα.

12. http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/10854.

13. http://www.econews.gr/2012/04/04/petrelaio-thermansis-foros-oktovrios12/. 2012.

14.http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/276070/13-nekroi-apo-pyrkagies-poy-proklithikan-apo-sompes-kai-tzakia. 2013.

15. Κωνσταντάτος, Χ., http://oikotrives.wordpress.com/2013/01/27/sxolio/. 2013.

16. ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ, Δ., http://www.tovima.gr/society/article/?aid=491752, in ΤΟ ΒΗΜΑ. 2013: Αθήνα.

17.http://news247.gr/eidiseis/koinonia/tragwdia_sth_larisa_me_nekrous_foithtes_ekopsan_thermosifwna_gia_na_zestathoun.2148314.html. 2013.

18. www.skai.gr/news/greece/article/225030/adidraseis-gia-ton-thanato-ton-foititon-sti-larisa/. 2013.

19. ΥΠΕΚΑ, Ενημέρωση των πολιτών για τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα, λόγω καύσης ξυλείας. 28.12.2012.

20. ΤΠΑ, Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΕΚΘΕΣΗ 2008. 2009, ΥΠΕΚΑ: Αθήνα.

21. ΤΠΑ, ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ 2009. 2010, ΥΠΕΚΑ: Αθήνα.

22. ΤΠΑ, ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ 2010. 2011, ΥΠΕΚΑ: Αθήνα.

23. E. Remoundaki, P.K., E. Mantas, N. Mihalopoulos, M. Tsezos, Composition and Mass Closure of PM2.5 in Urban Environment (Athens, Greece). Aerosol and Air Quality Research, 2012. 13(1).

24. http://www.gazzetta.gr/koinonia/article/360270-aithalomixli-tora-kai-sti-thessaloniki. 2013.

25. http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=245907. 2012.

26. http://www.rodacino.eu/article.jsf?id=4343F3E9F48EC7E6B1C261485793DCB3. 2013.

27. http://www.skai.gr/news/environment/article/221214/rupansi-me-mikrosomatidia-stin-kozani/. 2013.

28. EC, PARTICULATES: Measurement of non-exhaust particulate matter. 2004.

29. Garg, B.D., et al., Brake Wear Particulate Matter Emissions. Environmental Science & Technology, 2000. 34(21): p. 4463-4469.

30. Thorpe, A. and R.M. Harrison, Sources and properties of non-exhaust particulate matter from road traffic: A review. Science of The Total Environment, 2008. 400(1–3): p. 270-282.

31. Nastos, P.T., Meteorological Patterns Associated with Intense Saharan Dust Outbreaks over Greece in Winter. Advances in Meteorology, 2012. 2012: p. 17.

32. Mavrakou, T., K. Philippopoulos, and D. Deligiorgi, The impact of sea breeze under different synoptic patterns on air pollution within Athens basin. Science of The Total Environment, 2012. 433(0): p. 31-43.

33. Kavouras, I.G., et al., Quantitative determination of regional contributions to fine and coarse particle mass in urban receptor sites. Environmental Pollution, 2013. 176(0): p. 1-9.

34. Kuwayama, T., et al., Particulate Matter Emissions Reductions due to Adoption of Clean Diesel Technology at a Major Shipping Port. Aerosol Science and Technology, 2012. 47(1): p. 29-36.

35. Yau, P.S., et al., Contribution of ship emissions to the fine particulate in the community near an international port in Hong Kong. Atmospheric Research, 2013. 124(0): p. 61-72.

36. ΥΠΕΚΑ, Κατεπείγου​σα Εγκύκλιο εξέδωσε ο Υπουργός Αναπληρωτή​ς ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, για την αντιμετώπι​ση της Λαθροϋλοτο​μίας. 21.12.2012.

37. ΥΠΕΚΑ, Υπηρεσιακή Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για την Ατμοσφαιρική Επιβάρυνση από Αιωρούμενα Σωματίδια. 03.01.2013.

38. http://xpolis.blogspot.gr/2012/05/eduro.html. 2012.

39.http://www.perivallon21.gr/%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1/item/1404-%CE%B1%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CF%87%CE%BB%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF-%CE%B8%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%B5%CE%BA%CE%B1-%E2%80%93-%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7.

40. Λιβιεράτος, E., Απάντηση Υπουργού ΠΕΚΑ, Ευάγγελου Λιβιεράτου​, σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη λήψη μέτρων αντιμετώπι​σης του Νέφους. 2013, ΥΠΕΚΑ: Αθήνα.

41. http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231230010. 2013.

42. U. Im, M.K., Impacts of East Mediterranean megacity emissions on air quality. Atmos. Chem. Phys., 2012. 12.

43. M.-C. Chalbot, B.M., I. G. Kavouras, Sources, trends and regional impacts of fine particulate matter in southern Mississippi Valley: significance of emissions from sources in the Gulf of Mexico coast Atmos. Chem. Phys.Discuss, 2013. 13.

44. Pascal, M., et al., Assessing the public health impacts of urban air pollution in 25 European cities: Results of the Aphekom project. Science of The Total Environment, 2013. 449(0): p. 390-400.

45. Gianicolo, E.A.L., et al., Acute effects of urban and industrial pollution in a government-designated “Environmental risk area”: the case of Brindisi, Italy. International Journal of Environmental Health Research, 2013: p. 1-15.

46. Ciardini, V., et al., Seasonal variability of tropospheric aerosols in Rome. Atmospheric Research, 2012. 118(0): p. 205-214.

47. Willers, S.M., et al., Fine and coarse particulate air pollution in relation to respiratory health in Sweden. European Respiratory Journal, 2013.

48. Qadir, R.M., et al., Concentrations and source contributions of particulate organic matter before and after implementation of a low emission zone in Munich, Germany. Environmental Pollution, 2013. 175(0): p. 158-167.

49. Fernandez-Somoano, A., G. Hoek, and A. Tardon, Relationship between area-level socioeconomic characteristics and outdoor NO2 concentrations in rural and urban areas of northern Spain. BMC Public Health, 2013. 13(1): p. 71.

50. Kassomenos, P.A., K. Dimitriou, and A.K. Paschalidou, Human health damage caused by particulate matter PM10 and ozone in urban environments: the case of Athens, Greece. Environmental Monitoring and Assessment, 2013: p. 1-10.

51. Mavrakis, A., et al., Biometeorological and air quality assessment in an industrialized area of eastern Mediterranean: the Thriassion Plain, Greece. International Journal of Biometeorology, 2012. 56(4): p. 737-747.

52. Vrekoussis, M., et al., Economic crisis detected from space: Air quality observations over Athens/Greece. Geophysical Research Letters, 2013. 40(2): p. 458-463.

53. Singh, K.P., et al., Linear and nonlinear modeling approaches for urban air quality prediction. Science of The Total Environment, 2012. 426(0): p. 244-255.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: