Δήλωση της βουλευτή Β΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χαράς Καφαντάρη με αφορμή την έναρξη της δημοπράτησης για την κατασκευή τεσσάρων νέων εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική

syriza

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 22/01/2013

Η Χαρά Καφαντάρη παρέστη σήμερα στη συγκέντρωση της ΠΟΕ ΟΤΑ έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ, όπου ξεκίνησε η διαδικασία δημοπράτησης για το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στο Γραμματικό.

Η Χαρά Καφαντάρη δήλωσε: «Η εκχώρηση της διαχείρισης απορριμμάτων σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω των ΣΔΙΤ και με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου -πέρα από σκανδαλώδης- είναι αντιαναπτυξιακή, αντιπεριβαλλοντική και ανορθολογική. Ουσιαστικά παραδίδει για 27 χρόνια τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής σε ιδιώτες. Με τις συμβάσεις που θα υπογραφούν ο ιδιώτης επενδυτής θα έχει συμφέρον να παραμείνει ο όγκος των απορριμμάτων μεγάλος, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη χαριστική βολή στις πολιτικές μείωσης των απορριμμάτων, στην ανακύκλωση και σε όλα τα στάδια που προβλέπονται από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων θα επιφέρει εκτίναξη των δημοτικών τελών, απώλεια θέσεων εργασίας στους ΟΤΑ και τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση, μέσω της προτεινόμενης διαδικασίας καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει καταθέσει συγκεκριμένη και επεξεργασμένη πρόταση διαχείρισης, βασισμένη στη λογική αποκεντρωμένων δράσεων σε επίπεδο δήμων, με τη δημιουργία μονάδων φιλικών προς το περιβάλλον, οι οποίες θα εστιάζουν κατά κύριο λόγο στη μείωση του παραγόμενου όγκου απορριμμάτων και στην αξιοποίηση των προϊόντων της ανακύκλωσης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, κάτω πάντα από δημόσιο έλεγχο και με τη συμμετοχή της κοινωνίας.

Δεν νομιμοποιούνται να προχωρήσουν».

One Response to Δήλωση της βουλευτή Β΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χαράς Καφαντάρη με αφορμή την έναρξη της δημοπράτησης για την κατασκευή τεσσάρων νέων εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική

 1. D.S.DAMASKOS says:

  πολύ καλή απάντηση από την σ.Χ.Καφαντάρη ….ευχαριστούμε…

  Πρέπει λοιπόν (μεταξύ άλλων) να είναι να ειδοποιηθεί, με κάθε τρόπο, η διοίκηση του
  ΕΠΕΡΑ ότι η εκταμίευση του 50% της δημόσιας συμμετοχής είναι πράξη παράνομη.
  ……ώς υπέρμετρα δαπανηρή , αντιαναπτυξιακή, ενάντια στην νομοθεσία του υγειούς ανταγωνισμού και συνεπώς προφανώς παράνομη (σύμφωνα και με το καταστατικό του ΕΠΕΡΑ) αν το συνολικό μέγεθος των εγκαταστάσεων της όποιας προτεινόμενης τεχνολογίας καταλήξει ο »ανταγωνιστικός διάλογος» γιά επεξεργασία σύμμεικτων υπερβεί γιά την Αττική τις 200.000 τονους/έτος.!!!.
  Ο λόγος είναι ότι μαζύ με την υπάρχουσα ΕΜΑΚ 1 των 400.000 τόνων/έτος το σύνολο είναι
  200.000 + 400.000 = 600.000 τόνοι/έτος σύμμεικτα.
  Και αυτές οι 600.000 τόνοι/έτος είναι οριακά απόδεκτή σαν μέγιστη ποσότητα σύμμεικτων από έναν πληθυσμό περ.4.500.000 (Αττική) σύμφωνα με
  την σημερινή μέση ευρωπαική πραγματικότητα όπως προκύπτει από την ορθολογική διαχείριση που περιγράφει και απαιτεί το άρθρο 4 της οδηγίας 98/2008 .

  σημείωση-υπενθύμιση :
  Το σύνολο των προτεινομένων (βλ.ΜΠΕ κλπ.) εγκαταστάσεων είναι γιά
  1.350.000 τονο/έτος…!

  Δημήτρης Δαμάσκος
  mech.eng.
  6977464619

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: