Η Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΣΤΗΝ POLITICAL

Αναδημοσίευση από:

Η ανατροπή του καθεστώτος Μητσοτάκη αποτελεί σοβαρή βάση συνεργασίας

Σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι «οι συνεργασίες στο δημοκρατικό – προοδευτικόφάσμα», όπως δηλώνει στην «Ρ» η Χαρά Καφαντάρη, εξηγώντας ότι «είναι και ευρωπαϊκή πρακτική στις 24 από τις 27χώρες της ΕΕ».Η υποψήφια στη ΔυτικήΑθήνα εξηγεί πως «ΔικαιοσύνηΠαντού» δεν είναι απλώς ένα σύνθημα αλλά «εμπεριέχει την ουσία για δίκαιη κοινωνία χωρίς ανισότητες. Δικαιοσύνη στην οικονομία, στην εργασία, στην υγεία, στην παιδεία, στην ανάπτυξη».

Στην επικαιρότητα κυριαρχεί η υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη. Μήπως κλέβει χρόνο στον δημόσιο λόγο από άλλα θέματα, όπως η οικονομία και τα Ελληνοτουρκικά, σε βάρος μιας ευρείας ενημέρωσης του Έλληνα ψηφοφόρου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σταθερά και διαχρονικά τάσσεται κατά της έμφυλης βίας, υπέρ των δικαιωμάτων όλων και καταδικάζει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών. Στο θέμα αυτό δεν υπάρχουν εκπτώσεις, ούτε λογικές «ναι μεν αλλά». Έτσι, όταν προέκυψε το θέμα με τον κ. Γεωργούλη, σχεδόν ακαριαία τον απέπεμψε από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η όποια προσπάθεια γίνεται από τη ΝΔ σήμερα, συσχετισμού και πιθανού συμψηφισμού με θέματα που απασχόλησαν τη δημοσιότητα πρόσφατα, είναι τουλάχιστον ατυχής και μικροπολιτικά σκόπιμη. Η Δικαιοσύνη ας πράξει το καθήκον της να διερευνήσειτην υπόθεση. Είμαστε πάντα με την πλευρά του θύματος.

Όμως, τα προβλήματα της καθημερινότητας που απασχολούν την ελληνική κοινωνία σήμερα είναι δυσβάσταχτα. Είναι η ακρίβεια, οι τιμές της ενέργειας, το ότι ο μισθός ή η σύνταξη εξαντλούνται στις πρώτες 18 μέρες του μήνα για τον μέσο Έλληνα. Είναι η αγωνία του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, βιώνει καθημερινά μια σκληρή πραγματικότητα και μέσα στο 2023 πιθανόν 1 στις 2 ΜμΕ θα βάλει λουκέτο. Είναι επίσης και η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων, ενώορατή είναι και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Ωστόσο, υπάρχει ένα πολεμικό κλίμα μεταξύ των όμορων χώρων.Μήπως καθίσταται ολίγον τι ουτοπία μια κυβερνητική σύγκλισης στην ευρύτερη Κεντροαριστερά;

Η απλή αναλογική, εκτός της ισοτιμίας της ψήφου, είναι ένα εκλογικό σύστημα που βοηθά τις προγραμματικές συγκλίσεις. Σταθερή θέση μας οι συνεργασίες όμορων πολιτικών χώρων στο δημοκρατικό – προοδευτικό φάσμα, άλλωστε οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι και ευρωπαϊκή πρακτική στις 24 από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Μην ξεχνάμε όμως ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και κάθε κόμμα προσπαθεί και επικοινωνιακά να επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Το τοπίο όμως μετά τις εκλογές με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι εντελώς διαφορετικό. Εκτιμώ ότι τα κόμματα του δημοκρατικού -προοδευτικού χώρου θα σκεφτούν σοβαρά τις ευθύνες τους για να μη συρθεί η χώρα σε κάλπες για δεύτερη φορά. Πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει και η αίσθηση της αυτοσυντήρησης.

Ποια πολιτικά θέματα κρίνετε ότι μπορούν να ξεπεράσουν τις όποιες προεκλογικές αντιθέσεις και να ενώσουν μετεκλογικά σε μια Προοδευτική Διακυβέρνηση;

Η ανάγκη δημοκρατικής προοδευτικής πορείας της χώρας, η ανατροπή του «καθεστώτος Μητσοτάκη» με τις καταστροφικές πολιτικές του, είναι μια σοβαρή βάση συνεργασίας. Πιο συγκεκριμένα, η κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, η προστασία της α’ κατοικίας με βάση ένα αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο, η ενίσχυση του ΕΣΥ (επί ΝΔ διαρκώς υποβαθμίζεται και ιδιωτικοποιείται), η ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας παιδείας, η παραγωγική ανάταξη, η προστασία του περιβάλλοντος και βέβαια η αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της πατρίδας μας, η οποία δυστυχώς σήμερα εγκαλείται από ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Αν υπάρξει πολιτική βούληση, οι συγκλίσεις μπορεί να επιτευχθούν.

Με ποιες πολιτικές προτάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να ηγηθεί μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέλαβε σε μια δύσκολη για την πατρίδα συγκυρία σε καθεστώς χρεοκοπίας να «σώσει τη χώρα από τα βράχια» και τα κατάφερε. Πρώτη φορά η Αριστερά ανέλαβε την ευθύνη διακυβέρνησης, δεν είχε την επαρκή εμπειρία, πιθανόν δε να υπήρξαν και παραλείψεις. Τώρα όμως, έχοντας την εμπειρία του 2015-2019, με ισχυρή πολιτική βούληση, με ικανό και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και βέβαια με τον πρόεδρό μας Αλέξη Τσίπρα θα τα καταφέρει. Το «Δικαιοσύνη Παντού» δεν είναι απλώς ένα σύνθημα. Εμπεριέχει την ουσία για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς ανισότητες. Δικαιοσύνη στην οικονομία, στην εργασία, στην υγεία, στην παιδεία, στην ανάπτυξη, στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αρχίζει η νέα αντιπυρική περίοδος.Ως αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πώς κρίνετε την προετοιμασία;

Η κλιματική αλλαγή επελαύνει σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνοντας εμφανή την παρουσία της με ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι δασικές πυρκαγιές. Η Πολιτεία οφείλει να είναι προετοιμασμένη σε μέσα, ανθρώπινο δυναμικό και βέβαια με ένα σύγχρονο σύστημα Πολιτικής Προστασίας. Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ιδρύσει επικοινωνιακά το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ένα «άδειο κέλυφος», καθώς δεν διαθέτει ακόμη οργανόγραμμα ούτε σαφές νομοθετικό πλαίσιο. Νωπή είναι ακόμη η αρνητική εμπειρία της αντιπυρικής του 2021, όταν κάηκαν περί το 1,3 εκατ. στρέμματα, ενώ το 2022 επί 21 μέρες καιγόταν τοΠαπίκιο όρος της Ροδόπης και σοβαρή ήταν η πυρκαγιά στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς τον Ιούλιο του 2022. Πολλές είναι οι κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις (αναφορές, ερωτήσεις) σχετικά με τον σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου και την επάρκεια προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα (περίπου 3.600 κενές οργανικές θέσεις).

Είναι δε αμφίβολο αν εφαρμόστηκαν ικανοποιητικές πολιτικές πρόληψης, καθώς και αν προχώρησε η συνεργασία του ΠΣ με τις Δασικές Υπηρεσίες. Η αντιπυρική περίοδος φέτος και με βάση μετεωρολογικά δεδομένα προβλέπεται δύσκολη και δεν πρέπει να αφήνεται μόνο στο…φιλότιμο των πυροσβεστών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: