X.Καφαντάρη: Η χώρα έχει ανάγκη ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο
17/04/2023 Σχολιάστε
Aναδημοσιεύση από: https://www.matrix24.gr/2023/04/i-chora-echi-anagki-ena-viosimo-paragogiko-montelo/?fbclid=IwAR3eywjSJg2gA2Uhlgp03TMowPfoeku41Mt4pXuKPND5vIlRDDq2p-0H0mo

Ένα ιδιαίτερα τοξικό πολιτικό κλίμα δημιουργείται πηγαίνοντας προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η διασπορά ψευδών ειδήσεων, η παραδοξολογία, η αμφισβήτηση της Αλήθειας και η λασπολογία που εκπορεύεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα στελέχη της, πρώτα από όλα δείχνουν έλλειψη επιχειρημάτων, αδυναμία και εκνευρισμό.
Η ΝΔ έχει να παρουσιάσει μια τετραετία πλήρως αποτυχημένης διακυβέρνησης σε βάρος των συμφερόντων του λαού. Παρά τον διεθνή διασυρμό της χώρας, κύρια σε θέματα Δημοκρατίας και δικαιωμάτων, κυνηγά εναγωνίως την Αυτοδυναμία…
Τι σημαίνει όμως αυτοδυναμία της ΝΔ; Σημαίνει να βουλιάζει η χώρα και ο λαός μας, να κυριαρχεί η διαφθορά, η οικογενειοκρατία, να επικρατούν τα προνόμια για λίγους. Δηλαδή ένα καθεστώς πλήρους Αδικίας και διεύρυνσης των ανισοτήτων. Δεν είναι το κόμμα της επιχειρηματικότητας η ΝΔ, όπως θέλει να παρουσιάζεται, είναι το κόμμα της επιχειρηματικότητας των λίγων, των καρτέλ και ιδιαίτερα σε τομείς χωρίς παραγωγική βάση.
Αντίθετα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το Μάιο σημαίνει ανάταξη της χώρας, ευημερία και ανακούφιση του λαού, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ, που σημαίνει μια άλλη Αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Είναι όμως Ανάπτυξη μόνο μια μεγέθυνση της Οικονομίας και των αριθμών; Είναι τελικά Ανάπτυξη οι επενδύσεις σε real estate, τουρισμό, υπηρεσίες χαμηλής προστιθέμενης αξίας και μόνον, πολιτικές που ουσιαστικά ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Είναι μόνον η μεγέθυνση του ΑΕΠ, αν αυτή η μεγέθυνση δεν συνδέεται και με διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και αξιοποίηση των πόρων και δυνατοτήτων της χώρας; Όχι βέβαια.
Ανάπτυξη είναι η εφαρμογή ενός βιώσιμου παραγωγικού Μοντέλου. Ενός μοντέλου που δεν θα εντείνει τις ανισότητες, αντίθετα θα τις αμβλύνει, θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, θα συμβαδίζει με τις παγκόσμιες απαιτήσεις που δημιουργεί η ανάγκη αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής.
Βασικό στοιχείο στην Ανάπτυξη είναι το κοινωνικό κράτος, είναι ο Περιφερειακός σχεδιασμός. Είναι το αναπτυξιακό κράτος, το οποίο σήμερα, είναι απογυμνωμένο από αναπτυξιακά εργαλεία. Το Αναπτυξιακό κράτος είναι θέμα κομβικής σημασίας. Σημαντικό στοιχείο σε αυτό αποτελεί η ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, η διοικητική μεταρρύθμιση, οι δασικοί χάρτες, το Εθνικό Κτηματολόγιο, το Εθνικό χωροταξικό και ειδικά σήμερα, την εποχή της ενεργειακής μετάβασης, η εκπόνηση Ειδικού χωροταξικού των ΑΠΕ.
Αλλά, Ανάπτυξη χωρίς στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, χωρίς αξιοποίηση εγχώριων πόρων, χωρίς στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν κορμό της επιχειρηματικότητας στην Πατρίδα μας, δεν μπορεί να υπάρξει. Σημειώνουμε ότι σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ουσιαστικά αποκλεισμένες τόσο από τραπεζική δανειοδότηση(στην πλειοψηφία τους), όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Δεν μπορεί να υπάρξει Ανάπτυξη με διεύρυνση των ανισοτήτων, όπως οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο απαιτεί γενναία ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αναπτυξιακό ρόλο του ίδιου, επενδύσεις σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην καινοτομία, στον πρωτογενή τομέα, με καθοριστική την συμβολή του δημόσιου Πανεπιστημίου και του σημαντικού επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας. Ένα τέτοιο μοντέλο Ανάπτυξης θα φέρει πίσω στην Πατρίδα, Έλληνες επιστήμονες, που διαπρέπουν στο εξωτερικό και πλήρη ανάπτυξη των παραγωγικών υποδομών της χώρας.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Ο ανασχεδιασμός των πόρων του είναι απαραίτητος, ώστε να κατευθυνθεί σε τομείς παραγωγικούς , που συμβαδίζουν με τις σύγχρονες προκλήσεις της ψηφιακής και ενεργειακής μετάβασης.