X.KAΦΑΝΤΑΡΗ:H ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΞΑΝΑΧΤΙΣΕΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ.

Πραγματικά, παίρνοντας τον λόγο μετά τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, πιστεύω ότι επιβεβαιώνεται αυτό που λέμε καιρό και το αισθάνεται και το καταλαβαίνει και ο ελληνικός λαός, ότι η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν, εντελώς διαφορετικό από τη δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα, την οποία βιώνει ο λαός μας σήμερα.

Ειδικά αυτά τα οποία αναφέρθηκαν για τις τράπεζες και όλα αυτά για τα σχέδια «ΗΡΑΚΛΗΣ» κ.λπ., όταν ο άλλος χάνει το σπίτι του, όταν ισχύει ένας πτωχευτικός νόμος, που θα είναι από τα πρώτα τα οποία η επόμενη δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει, καταλαβαίνει πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όλα αυτά που ακούσαμε. Αλλά δεν είναι το θέμα μας αυτό σήμερα.

Έχουμε ένα νομοσχέδιο, ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο, ένα ερανιστικό νομοσχέδιο, όπως λέμε, από τα πολλά που έφερε αυτή την τετραετία η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή. Δεν αρκεί να πανηγυρίζει η Κυβέρνηση ή η κυβερνητική πλειοψηφία εδώ ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια τετρακόσια νομοσχέδια κάναμε, φτιάξαμε και όλα αυτά, όταν πραγματικά ψηφίζουμε νόμους, ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία, ψηφίζει η Βουλή νόμους και έρχονται μετά άλλοι νόμοι, άλλες διατάξεις, άλλες τροπολογίες και αλλάζουν πολλές φορές αυτά τα οποία πριν είχαν ψηφιστεί. Δηλαδή, μια τέτοια προχειρότητα, αν θέλετε, να μην πω ανικανότητα από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας εδώ στο Κοινοβούλιο και στο νομοθετικό έργο που εκτελούμε, νομίζω ότι είχε πολλά χρόνια -δεν ξέρω αν είχε ξανασυμβεί πλέον- στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η κακή νομοθέτηση, λοιπόν, είναι το πρώτο και το κύριο το οποίο έχω να πω για αυτή την τετραετία την οποία περάσαμε.

Τι να πω; Το νομοσχέδιο μιλάει για την ευζωία των ζώων. Λοιπόν, πόσες φορές; Τέσσερις φορές έχουν αλλάξει οι διατάξεις. Τέσσερις φορές έχουν έρθει αλλαγές από εκείνο τον νόμο, ο οποίος, νομίζω, πριν από δύο χρόνια ψηφίστηκε εδώ στο Κοινοβούλιο.

Τι να πούμε; Να πούμε ότι με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος σήμερα σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από δεκαπέντε μέρες για τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων έρχεστε σήμερα και κάνετε τροποποιήσεις; Μάλιστα, οι τροποποιήσεις με τροπολογία είναι οκτώ άρθρα του νόμου που ψηφίστηκε πριν από δεκαπέντε μέρες. Και βέβαια, μέσα σε αυτά έρχονται ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, αγνοείται ο εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και οι περιφερειακοί σχεδιασμοί.

Η Κυβέρνηση ζητά να περιέχουν συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο με χρονοδιάγραμμα και ανάλυση κόστους – οφέλους των παρεμβάσεων. Το επενδυτικό, βέβαια, αυτό σχέδιο για εσάς, για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι τα ΣΔΙΤ, η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που είναι μια δημόσια υπόθεση γίνεται πλέον ιδιωτική. Εντωμεταξύ στα ΣΔΙΤ αυτά βέβαια δεν ξεκαθαρίζονται ποτέ και έχουμε και δηλώσεις, έχουμε και ενέργειες οι οποίες γίνονται και από γαλάζιους Περιφερειάρχες και στην Αττική φυσικά, που οδηγούν και στην καύση των απορριμμάτων και σε τέτοιου είδους μεγάλα φαραωνικά έργα.

Πάντα όλες οι αλλαγές τις οποίες φέρνατε στα νομοσχέδια, είτε με τροπολογίες είτε με αλλαγές σε επόμενα σχέδια νόμου, είχαν ένα χαρακτηριστικό δυστυχώς. Χαρακτηριστικό ότι, πραγματικά, ήταν οι περισσότερες φωτογραφικές, εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Άλλωστε όλη η πορεία της Νέας Δημοκρατίας και ειδικά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγεί σε αυτό, εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Μάλιστα, μέσα σε αυτή την κακή νομοθέτηση που μιλάμε, χρησιμοποιήσατε και τίτλους. Είναι πρόσφατο το νομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις στην ανακούφιση των συγγενών του τραγικού γεγονότος στα Τέμπη, που ουσιαστικά μικρό μέρος και λίγα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούσαν το θέμα. Ήταν ο τίτλος αυτός και μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο, που ήταν και αυτό ερανιστικό, είχε μέσα διατάξεις διάφορες φωτογραφικές.

Εισάγετε σήμερα μία τροπολογία με κορύφωση αυτό το θέμα που αφορά τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τις εκλογές. Προχειρότητα θα πω; Ανικανότητα θα πω; Σκοπιμότητα θα πω; Δεν ξέρω. Η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση αφορά και παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Δεν είναι τυχαία ότι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και κορυφαίος Υπουργός, ο κ. Γεραπετρίτης, είχαν κρυφά συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος αργότερα παραιτήθηκε. Κρυφές συναντήσεις αυτού του είδους. Και βέβαια, με το να το συζητάμε τρίτη φορά, γιατί έχετε ψηφίσει τροπολογία -δεν ακούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση την οποία είχαμε κάνει, στη λογική να πάμε όλοι μαζί να αποκλείσουμε τον ναζισμό από το ελληνικό Κοινοβούλιο-, τρίτη φορά έρχεστε σήμερα και αλλάζετε και προσθέτετε και όλα αυτά.

Αλλά αυτό που δεν επιτρέπουμε ως αριστερά, ως δημοκρατικός, προοδευτικός κόσμος είναι να τοποθετούνται εδώ, εντός του Κοινοβουλίου, και να αφήνονται αιχμές ότι κλείνουμε, δήθεν, το μάτι στο ναζιστικό αυτό μόρφωμα.

Επίσης, κάτω από την πίεση της κοινωνίας, τις αντιδράσεις και δεν είναι μόνο οι συγκεντρώσεις των πολιτών και των κινημάτων, είναι και η τοπική αυτοδιοίκηση. Έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και εξαγγέλλει ότι «όταν ξανά βγούμε κυβέρνηση, όταν θα είμαστε αυτοδύναμοι» -κυνηγάει την αυτοδυναμία και δεν ξέρω πόσες φορές θέλει να την κυνηγήσει, δεν θα χρειαστεί, βέβαια- να πει ότι θα επαναφέρουμε τις μετοχές της ΕΥΑΔ και της ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο από το Υπερταμείο. Αν όντως είναι η πρόθεσή σας αυτή, φέρτε τώρα, την τελευταία μέρα όπως φαίνεται πριν την προκήρυξη μάλλον των εκλογών, στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου σήμερα αυτή τη ρύθμιση, αλλιώς είναι μια ανέξοδη υπόσχεση.

Αλλά, βέβαια, ανέξοδες υποσχέσεις δίνετε και στον λαό και στους εργαζόμενους και σε όλους. Ανέξοδες υποσχέσεις δίνετε στους εργαζόμενους στους δήμους, που υπάρχουν άνθρωποι και είκοσι χρόνια να δουλεύουν και όλο «θα ανανεωθείτε», όλο «θα σας τακτοποιήσουμε στις άλλες εκλογές» κ.λπ., όπως έγινε με το «Βοήθεια στο σπίτι» που για όσους εναπέμειναν από αυτούς που εντάχθηκαν στους δήμους μέσω του διαγωνισμού ΑΣΕΠ «στην επόμενη κυβέρνηση» λέει η Νέα Δημοκρατία «αυτοί οι λίγοι, θα σας τακτοποιήσουμε».

Βέβαια, το ίδιο ισχύει και στη ΜΟΔ, στο Υπουργείο Ανάπτυξης παρά τις δηλώσεις του Υπουργού Αναπτύξεως, που έλεγε ότι δεν θα υπάρχουν δύο κατηγορίες εργαζόμενων στο ίδιο αντικείμενο. Έρχεστε εδώ με ένα ποσό μικρό, τριακόσια ευρώ κ.λπ., μετά τις εκλογές «με ΚΥΑ θα το πάρετε και οι υπόλοιποι». Ανέξοδες υποσχέσεις, λοιπόν.

Και βέβαια, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στις ρυθμιστικές αρχές και την προσπάθειά σας να ποδηγετήσετε τις Ανεξάρτητες Αρχές με διατάξεις και αυτό το ζήσαμε πολύ στην υπόθεση των υποκλοπών, όπου, τέλος πάντων, ύψωσαν το ανάστημά τους δημόσιοι λειτουργοί και δεν συνέργησαν στην πολιτική απόκρυψης που εσείς θέλατε να υποβάλετε.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, άλλωστε, το Δημόσιο το έχετε αλλοιώσει, ως λειτουργία και ως φυσιογνωμία, με σωρεία ιδιωτών οι οποίοι καταλαμβάνουν θέσεις και μάλιστα, κρίσιμες θέσεις που μπορούσαν και έπρεπε να καταληφθούν από τη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία. Αρνείστε -ενώ πλησιάζει το τέλος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και δεν θα είναι από τον Μάιο και μετά κυβέρνηση αυτή- και αφήνετε ένα Δημόσιο σε παραλυσία, ενώ η εποχή απαιτεί ένα σύγχρονο ανανεωμένο Δημόσιο, στην υπηρεσία του λαού, υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού και όχι υπέρ των συμφερόντων των ιδιωτών.

Αυτό βέβαια το Δημόσιο, η επόμενη δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση θα το αλλάξει και θα το βάλει σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση που είναι και ο ρόλος του: Η εξυπηρέτηση του ελληνικού λαού.

Είναι η τελευταία συνεδρίαση. Θα ευχηθώ «Χρόνια Πολλά», «Καλή Ανάσταση» σε όλους μας, «Καλή Ανάσταση» στον ελληνικό λαό.

Και θα κλείσω με μια επιπλέον ευχή: Η προεκλογική περίοδος, η οποία φαίνεται ότι θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα -αν και άτυπα, ουσιαστικά, έχει ξεκινήσει- να μην έχει αυτή την τοξικότητα, η οποία χαρακτηρίζει αυτές τις μέρες τον πολιτικό διάλογο και η οποία, δυστυχώς, εκπορεύεται από το κυβερνητικό κόμμα. Να πάμε προγραμματικά, να πάμε με σοβαρότητα και βέβαια, να πάμε με υπευθυνότητα για το καλύτερο για τον ελληνικό λαό και για όλους μας.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για τον χρόν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: