Kατατεθείσα ερώτηση με θέμα: Αποκλεισμός των Χημικών από τα επαγγέλματα υγείας με βάση το ΠΔ 85/2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Εσωτερικών

Υγείας

Θέμα: Αποκλεισμός των Χημικών από τα επαγγέλματα υγείας με βάση το ΠΔ 85/2022

Στις 17.12.2022 δημοσιεύθηκε το ΠΔ 85/2022 με τίτλο: Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο – Κλαδολόγιο) (ΦΕΚ Α 232/17.12.2022). ομεάσχόλησης των χημικών είμπαγγ

Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, για το οποίο ουδέποτε ζητήθηκε η γνωμοδότηση από την Ένωση Χημικών, δεν περιλαμβάνει, αδικαιολόγητα, τους χημικούς στους Νέους Κλάδους ή Ειδικότητες του Τομέας Υγείας μολονότι η απασχόλησή τους σε δημόσια νοσοκομεία και άλλα ιατρικά εργαστήρια αποτελεί μια δεδομένη δυνατότητα για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και σχετίζεται άμεσα με την ακαδημαϊκή τους ταυτότητα. Με αυτόν τον τρόπο το ΠΔ 85/2022  προσβάλλει  και απομειώνει τα νόμιμα και κεκτημένα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Oι χημικοί είναι άπαντες κάτοχοι πτυχίου χημείας και ασκούν το επάγγελμα τους σε διάφορους τομείς όπως στην φαρμακοβιομηχανία, στην εκπαίδευση, στην βιομηχανία τροφίμων κ.ά. Επίσης, ένας από τους βασικούς τομείς απασχόλησης των χημικών είναι ο τομέας της υγείας. Οι χημικοί μπορούν να απασχοληθούν σε διάφορα τμήματα των νοσοκομείων ή δομών υγείας, όπως το βιοχημικό, το αιματολογικό, το μικροβιολογικό, το ορμονολογικό κλπ. Επίσης, μπορούν να απασχοληθούν και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ)

Επιπλέον, η συμπερίληψη των χημικών στα επαγγέλματα υγείας είναι απαραίτητη καθώς η συνύπαρξη των τριών επιστημονικών κλάδων της Χημείας, της Βιολογίας και της Βιοχημείας είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία των ιατρικών εργαστηρίων. Ο αποκλεισμός λοιπόν των χημικών από τα επαγγέλματα υγείας είναι αντίθετος με την  έννοια του δημόσιου συμφέροντος.

Τονίζεται, ότι μέχρι σήμερα οι Χημικοί ανήκουν σύμφωνα με το Νόμο στους επιστήμονες του τομέα υγείας του δημοσίου τομέα, υπαγόμενοι μάλιστα στις ιατρικές υπηρεσίες των νοσοκομείων.

Δεδομένου ότι:

– Οι χημικοί, με το ΠΔ 85/2022, υφίστανται δυσμενή διάκριση και αποστερούνται των νόμιμων επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

– Με το νέο προσοντολόγιο διασπάται το ενιαίο «ΠΕ ΧΗΜΙΚΩΝ-ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ-ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ» σε  ξεχωριστά «ΠΕ ΒΙΟΛΟΓΩΝ» και «ΠΕ ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ» χωρίς όμως να δημιουργείται και «ΠΕ ΧΗΜΙΚΩΝ» στον Τομέα Υγείας το οποίο θα ήταν και το ορθότερο.

– Η επιστημονική καταλληλότητα και επάρκεια των πτυχιούχων χημείας των ελληνικών ΑΕΙ ώστε να εργαστούν σε δομές υγείας, είναι αδιαμφισβήτητη

– Ο βασικός επαγγελματικός χώρος απασχόλησης των χημικών είναι ο τομέας της υγείας και η συνεισφορά  τους είναι απαραίτητη για την άρτια λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και άλλων ιατρικών εργαστηρίων.

– Δεν υπάρχει επαρκή αιτιολόγηση για το πως δημιουργήθηκαν οι Νέοι Κλάδοι και Ειδικότητες του Τομέα Υγείας του ΠΔ 85/2022

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να συμπεριληφθούν οι Χημικοί στους Νέους Κλάδους ή Ειδικότητες του Τομέας Υγείας;

Oι ερωτώντες Βουλευτές

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτρης

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κατρούγκαλος Γιώργος

Κάτσης Μάριος

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τόλκας Άγγελος

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: