Χ.ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:AΛΛΗ ΜΙΑ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ Η ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ
21/12/2022 Σχολιάστε
Tοποθέτηση της Χ. Καφαντάρη στο νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών για την στεγαστική πολιτική.
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:
Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.
Ένα μικρό σχόλιο μόνο για τον κ. Ταγαρά, τον Υφυπουργό που ακούσαμε πριν από λίγο και αφορά το θέμα με το Μάτι.
Επειδή άκουσα και συνάδελφο της Νέας Δημοκρατίας να λέει ότι η Νέα Δημοκρατία ό,τι λέει το κάνει, εγώ θα πω το εξής. Κύριε Χατζηδάκη, ήμασταν στα τέλη Ιουλίου, ακριβώς μετά τις εκλογές του 2019, που το πρώτο νομοσχέδιο που περάσατε σαν Υπουργός Περιβάλλοντος ήταν για το Μάτι και λέγατε ότι μέσα σε έναν χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα κλπ. Έχουν περάσει τώρα σχεδόν τέσσερα χρόνια και πάλι υποσχέσεις ότι τον Μάρτη θα έχουν ολοκληρωθεί.
Εδώ, όμως, υπάρχει και μία διαφορά. Θα ήθελα να πω, λοιπόν, ότι παραλάβατε τον Ιούλιο του 2019 προεγκεκριμένο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα διασφαλίζει το περιβάλλον, τον αιγιαλό, τις προσβάσεις στο δομημένο περιβάλλον και γενικότερα μέσα στη λογική του δικαίου.
Να μην πω ότι αμέσως μετά το τραγικό γεγονός στο Μάτι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε άμεσα σε λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Ψήφισε τον ν. 4579 τον Δεκέμβρη του 2018, όπου καθορίστηκαν προϋποθέσεις, περιορισμοί δόμησης στην περιοχή, αναστολή οικοδομικών αδειών και όπου υπήρχαν αυθαίρετα σε καταπατημένες εκτάσεις ή αιγιαλό. Δηλαδή, θέλω να πω με δυο λόγια ότι δράσαμε άμεσα. Τώρα έχουν περάσει από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι σήμερα σχεδόν τέσσερα χρόνια και περιμένουμε τον Μάρτη.
Έρχομαι, όμως, τώρα στο κύριο κομμάτι του νομοσχεδίου. Από τη χθεσινή δημοσκόπηση μεγάλης εταιρείας σχετικά με τους νέους ανθρώπους βγήκαν πάρα πολλά συμπεράσματα. Όλα τα αποτελέσματα, όμως, δείχνουν ότι οι νέοι πραγματικά δεν είναι ευχαριστημένοι. Ένας στους τέσσερις έχει ελπίδα για το μέλλον. Ένας στους τέσσερις, όμως, νιώθει και ανασφάλεια. Ένας στους τρεις αισθάνεται ότι δεν έχει έλεγχο σε ό,τι συμβαίνει γύρω του. Αυτά είναι κάποια ενδεικτικά στοιχεία της εν λόγω έρευνας.
Έρχεται, λοιπόν, η «καλή» Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που αφού πρώτα νομοθέτησε και για τους νέους ιδιαίτερα -εσείς είστε και Υπουργός Εργασίας- τον συγκεκριμένο αντεργατικό νόμο που αποδίδεται σε εσάς, που αφορά ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, απλήρωτες υπερωρίες, ενώ η χώρα μας δυστυχώς εξακολουθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα να είναι στις πρώτες θέσεις -να μην πω πρώτοι- στην ανεργία των νέων. Πώς να ελπίζουν λοιπόν οι νέοι μας σήμερα;
Έρχεστε, λοιπόν, και θα τολμούσα να πω να ρίξετε στάχτη στα μάτια στους νέους ανθρώπους, να τους στηρίξετε στο θέμα της στέγης, όταν στους τετρακόσιους χιλιάδες νέους μεταξύ 24 και 44 ετών υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στέγης, ενώ μιλάτε εσείς πάντα για το μεγάλο ζήτημα το δημογραφικό και τα μέτρα που παίρνετε κλπ. Η επικοινωνία είναι χαρακτηριστική σε όλους τους τομείς της πολιτικής σας. Επικοινωνία, λοιπόν, στην νιοστή, εξαπάτηση και κοροϊδία θα έλεγα των νέων ανθρώπων επίσης στη νιοστή.
Πάντα, όμως, σαν Κυβέρνηση είστε σταθεροί στην εξυπηρέτηση εργολαβικών συμφερόντων, ενώ ο ρόλος των τραπεζών είναι κυρίαρχος. Παντού τον πρώτο ρόλο τον έχουν οι τράπεζες. Κάνετε τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο με την υποβάθμιση της αγροτικής γης και δυστυχώς, είναι θλιβερό να μιλάτε ότι προτιμάμε τα χωράφια από τους ανθρώπους.
Βέβαια, εδώ που τα λέμε έχετε θητεύσει, κύριε Χατζηδάκη, και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και το αποτύπωμα που αφήσατε είναι τραγικό, μόνο και μόνο η ελλιπής προστασία των προστατευόμενων περιοχών, η κατάργηση των φορέων διαχείρισης και τόσα άλλα. Αφήσατε κι εκεί το στίγμα σας.
Πάντως, θα έλεγα ότι αυτό το οποίο είναι κυρίαρχο ουσιαστικά είναι η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού στη χώρα μας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ το στόχο 11 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ που αφορούν τη στέγη όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες μέχρι το 2030, με διασφάλιση πρόσβασης όλων σε επαρκή ασφαλή, προσιτή στέγαση και αναβάθμιση των φτωχών γειτονιών».
Έρχομαι τώρα πάλι στο νομό και λέω ότι δίνετε στους νέους 25-39 ετών, περίπου δυόμισι χιλιάδες εμείς τους υπολογίζουμε, δάνεια μέσω τράπεζας. Η δόση του δανείου μπορεί να είναι από 400 ευρώ και πάνω για 30 χρόνια. Από την άλλη μεριά, στους κατόχους και χίλιες κατοικίες αυτές που έμειναν κενές από το πρόγραμμα «Εστία» που αφορούσε ουσιαστικά τους πρόσφυγες.
Και βέβαια, αυτά τα δάνεια που θα δίνονται θα δίνονται σε αυτούς που έχουν μια σταθερή εργασία. Ποιο είναι, όμως, το εργασιακό τοπίο και ειδικά στους νέους ανθρώπους σήμερα; Η επισφάλεια, ο κίνδυνος απόλυσης που κρέμεται από πάνω από τον κάθε νέο εργαζόμενο. Σε ποιον τα λέτε αυτά; Είναι δυνατόν να πείσετε τους νέους ανθρώπους;
Να μην πω βέβαια και για το άλλο κομμάτι στο νομοσχέδιο το «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ», το οποίο ουσιαστικά είναι ένα άκρως διαφημιστικό πρόγραμμα. Αν κανείς προσέξει και δει τις λεπτομέρειες θα καταλάβει ότι είναι κάτι ίσως απλησίαστο για τους νέους ανθρώπους, αν δεν έχουν ένα οικονομικό υπόβαθρο από πίσω τους.
Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ένα πράγμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή τα κόκκινα δάνεια αγγίζουν τα 700 χιλιάδες που είναι σε funds, ότι ισχύει ο πτωχευτικό νόμος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με ό,τι τραγικά αυτό σημαίνει, ότι έχουμε γύρω στους 50.000 πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του χρόνου. Κι εσείς αυτή τη στιγμή έρχεστε με το εν λόγω σχέδιο νόμου και βάζετε πάλι τους νέους στη μέγγενη των τραπεζών.
Επίσης αναφερθήκατε, κύριε Υπουργέ, στην αρχική σας τοποθέτηση ότι έτσι ισχύει παντού και στην Ευρώπη κλπ., όμως δεν είναι έτσι. Είπατε ότι η κοινωνική αντιπαροχή έτσι είναι και σε άλλες χώρες, όμως δεν ισχύει αυτό το πράγμα. Η κατοικία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι αρμοδιότητα των δήμων. Υπάρχουν η κοινωνική κατοικία, οι οργανισμοί κοινωνικής κατοικίας, συνεταιριστικοί και δημόσιοι φορείς το χειρίζονται ή ιδιωτικοί μη κερδοσκοπικοί.
Εδώ πέρα, όμως, με αυτά τα οποία εισάγονται στο εν λόγω σχέδιο νόμου γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Πάρα πολλά σημεία στο εν λόγω νομοσχέδιο υπάρχουν που τέλος πάντων λέτε ότι θα τα ολοκληρώσετε. Όμως, ένα είναι γεγονός, ότι ο λαός δεν σας έχει πλέον εμπιστοσύνη. Ειδικά οι νέοι μας δεν σας έχουν εμπιστοσύνη ό,τι και να κάνετε.
Σύντομα ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η νεολαία της πατρίδας μας μέσα από εκλογές θα δώσει τη λύση και πραγματικά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία πήγε τη χώρα μας δεκαετίες πίσω, δυστυχώς, θα γίνει ένα παρελθόν.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.