ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ : Πίσω από τους αριθμούς της κυβέρνησης υπάρχουν ανθρώπινες ζωές που υποφέρουν..από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τοποθέτηση της χαράς Καφαντάρη βουλευτού  ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  ΠΣ Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνα στην ολομέλεια της βουλής στο σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

 Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν οι συνεργάτες να μεταφέρουν τα ερωτήματά μου στον κύριο Υπουργό.

Απλώς σέβομαι και το ότι είναι πολλοί οι ομιλητές και καλό είναι να μην χάνουμε χρόνο.

Δεν θα συμμεριστούμε τις θριαμβολογίες του κυρίου Υπουργού που ακούσαμε στην τοποθέτησή του πριν από λίγο. Διότι, ξέρετε, πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν πάντα και ανθρώπινες ζωές, και αυτό είναι το πολύ σημαντικό. Δεν μπορεί να θριαμβολογεί για ανάπτυξη -και μας έδωσε και κάποιους δείκτες και κάποια ποσοστά- όταν αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όταν αυτή τη στιγμή -μιλάει για ανάπτυξη!- τα έσοδα από το ΦΠΑ είναι επτά φορές περισσότερα από τα έσοδα της φορολόγησης των επιχειρήσεων, όταν είμαστε στην πρώτη και στη δεύτερη θέση στη βενζίνη και βέβαια στην τρίτη με τέταρτη θέση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, όταν έχουν χάσει τα νοικοκυριά, με έσοδα μέχρι 750 ευρώ περίπου, το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Όλα αυτά τα στοιχεία -και βέβαια είναι στοιχεία επίσημα και είναι στοιχεία της EUROSTAT- τα οποία ανέφερα, δείχνουν ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας. Και εκεί πρέπει να κρινόμαστε, στο πώς προχωρεί η κοινωνία και πώς επιβιώνει. 

Επίσης, θα ήθελα να πω στον κύριο Υπουργό ότι ο στόχος του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης -στο οποίο αναφέρθηκε- δεν είναι οι επιδοτήσεις, ο στόχος του είναι τα κονδύλια να διοχετεύονται σε τομείς για ενεργειακή μετάβαση, δηλαδή σε επενδύσεις, σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και λοιπά. Επίσης, για τις συντάξεις θα αναφερθώ λίγο πιο κάτω στην τοποθέτησή μου πάνω στο νομοσχέδιο. Αυτά για αρχή.

Ένα όμως είναι γεγονός, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι δεν πάει άλλο! Από κάθε γωνιά της πατρίδας μας αυτό ακούγεται. Η φτωχοποίηση του λαού μας επιταχύνεται. Ο δείκτης φτωχοποίησης της κοινωνίας μάς κατατάσσει στις πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης το ενεργειακό κόστος και η αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης. Ακούγονται κραυγές αγωνίας σε όλη την Ελλάδα και από φυσικά πρόσωπα, εργαζόμενους και λοιπά, αλλά και από επιχειρήσεις, και ειδικά από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στην οποία όλοι ομνύουμε και φυσικά και η Κυβέρνηση, ως προστάτης των μικρομεσαίων. Αναφέρομαι στα μικρομεσαία και μεσαία στρώματα τα οποία φτωχοποιούνται, που τα όργανά τους που τους εκπροσωπούν -είτε αυτό έχει να κάνει με τη ΓΣΕΒΕΕ είτε με την ΕΣΕΕ είτε με επιμελητήρια είτε με εμπορικούς συλλόγους- βγάζουν μια κραυγή αγωνίας για την πολιτική που ακολουθείτε, μια κραυγή που φτάνει μέχρι το Μαξίμου. Το θέμα είναι: ακούει το Μαξίμου ή ζείτε πραγματικά σε έναν άλλο κόσμο, σε μια άλλη -θα έλεγα- εικονική πραγματικότητα;

Καταρχάς, δεν είναι μικρό πράγμα ότι έχουμε έναν Πρωθυπουργό φοβισμένο, ένα Πρωθυπουργό ο οποίος δεν τολμά -τολμώ να πω- να έρθει στη Βουλή να απαντήσει σε σοβαρά ζητήματα που θέτει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ένας κατ’ εξοχήν θεσμικός παράγων του πολιτειακού μας συστήματος, σχετικά με αυτά τα οποία βιώνουμε τον τελευταίο καιρό και μαθαίνουμε, για τα ζητήματα των υποκλοπών και λοιπά. Τρεις φορές δεν ήρθε. Ας ελπίσουμε –λέω!- ότι την τέταρτη φορά θα έχει το πολιτικό θάρρος να έρθει εδώ να τοποθετηθεί. 

Λέει η Κυβέρνηση ότι τον κόσμο τον ενδιαφέρει μόνο η ακρίβεια και ότι τα θέματα των υποκλοπών και όλα αυτά είναι δευτερεύοντα. Προσπαθεί να τα υποβαθμίσει, αν και το κουβάρι άρχισε πλέον να ξετυλίγεται. Όμως, αν ρίξουμε μια ματιά στα δημοσιεύματα που έχουν έρθει στη δημοσιότητα -και όχι από φίλια μέσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία- θα δούμε ότι λένε και για τα θέματα των εξοπλιστικών και λένε για τα δισεκατομμύρια που έχουμε δώσει τριάμισι χρόνια τώρα για εξοπλισμούς και ότι δεν είναι τυχαίο, πιθανόν, μέσα σε αυτούς που παρακολουθούνται, να είναι και ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων στο Υπουργείο Άμυνας. Βλέπουμε λοιπόν ότι όλα πραγματικά συνδέονται, την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός υποφέρει και δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα και ο μισθός τελειώνουν στις δέκα, άντε στις δεκαπέντε πρώτες ημέρες.

Φέρνετε λοιπόν ένα νομοσχέδιο, το οποίο είναι ένα «νομοσχέδιο-σκούπα», στο κομμάτι του ΕΦΚΑ και της κοινωνικής ασφάλισης, με έντονα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά. Άλλωστε η επικοινωνία είναι εκείνη η οποία χαρακτηρίζει την πολιτική σας, γιατί πάρα πολλά που είπε ο κύριος Υπουργός που έχουν ψηφιστεί, δεν έχουν υλοποιηθεί στην πράξη, όμως επικοινωνιακά λέμε ότι λύσαμε ζητήματα και στην κοινωνική ασφάλιση! 

Αναφέρω ένα παράδειγμα: επανυπολογισμός συντάξεων. Επανυπολογισμός συντάξεων δεν έχει ολοκληρωθεί. Και θα αναφερθώ συγκεκριμένα παρακάτω. Λέτε για αυτούς που εργάζονται ότι έχει μειωθεί το ποσοστό παρακράτησης από τη σύνταξη. Δεν έχει υλοποιηθεί αυτό το πράγμα παντού. Μάλιστα, το λέτε και σαν επιτυχία! Θα λέω το προσωπικό μου παράδειγμα, παραδείγματος χάρη. Έτσι; 

Επικοινωνιακά έχουμε το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το οποίο όπου και να γυρίσεις -και στις λαϊκές γειτονιές και στην Αθήνα και στην επαρχία και λοιπά- ο κόσμος το αντιμετωπίζει περισσότερο ειρωνικά. Ενώ, από την άλλη μεριά, επικοινωνιακά χρησιμοποιείτε και τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, και με τα δικά μας λεφτά μετά μάς επιδοτείτε.

Αυτοί, όμως, που παράγουν κέρδη είναι αυτοί τους οποίους δεν τολμάτε να ακουμπήσετε. Δεν τολμάτε ούτε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης να μειώσετε, όπως κάνει η πλειοψηφία των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε φυσικά τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή που από Νοέμβρη μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνουν περίπου σαράντα τέσσερις χιλιάδες πλειστηριασμοί. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία. Έχουμε καταθέσει και ερωτήσεις για το πόσοι από αυτούς τους πλειστηριασμούς είναι πρώτες κατοικίες, όμως απαντήσεις –αν και το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα έχει περάσει- δεν έχουμε πάρει από την πλευρά σας.

Μπορεί αυτό το νομοσχέδιο να περιλαμβάνει μέσα και κάποιες θετικές διατάξεις. Παραδείγματος χάριν, ακούγεται πάρα πολύ ωραίο «η διαγραφή οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία πέρα της δεκαετίας». Όμως, αυτό -αναλύθηκε και από άλλους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία- αφορά μόνο αυτές τις οφειλές οι οποίες δεν έχουν βεβαιωθεί. Εδώ πέρα, λοιπόν, από τα 43,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε οφειλές σήμερα, ένα μικρό ποσοστό είναι αυτό το οποίο ουσιαστικά αφορά ελαφρύνσεις πραγματικές. Αναφερθήκατε σε ένα συγκεκριμένο νούμερο, αλλά δεν θα το χρησιμοποιήσω, αφού το διαψεύσατε. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι και αυτή η ρύθμιση αφορά λίγους. Ξέρετε, όταν λέμε μισή αλήθεια -επιτρέψτε μου να πω- είναι σαν να λέμε ψέμα.

Στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ που έχουμε σήμερα πρέπει να πούμε μερικά πράγματα. Πρέπει να πούμε πρώτα από όλα τι προσωπικό έχει ο ΕΦΚΑ. Το 2012 είχε γύρω στους δωδεκάμισι χιλιάδες υπαλλήλους, σήμερα είναι κάτι παραπάνω από έξι χιλιάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα δηλαδή στα μνημόνια και στις δυσκολίες που είχε, προσπάθησε, έστω και μέσω του ΟΑΕΔ, να προσλάβει χίλιους επιστήμονες, μέσα από ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, για να βγάζουν τις συντάξεις. Βγήκατε εσείς, δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις, φύγαν αυτοί και έχουμε την κατάσταση που έχουμε. Και όλα αυτά γιατί; Επειδή θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε την κοινωνική ασφάλιση. 

Ξεκινήσατε με τους ιδιώτες στον ΕΦΚΑ -με όποιο μισθό, μεγάλο πάντως, δεν θα πω πάλι νούμερο- με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης -η οποία, σημειωτέον, είναι δημόσια κοινωνική ασφάλιση, τα επικουρικά- και την επαναφορά του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Πάλι επικοινωνιακά: «fast track» συντάξεις που βγαίνουν όλες με το πάτημα ενός κουμπιού και τις βγάζουμε γρήγορα! Πόσες από αυτές όμως είναι σωστές; Υπάρχουν ατελείωτες καταγγελίες. Περιμένουν εκατόν είκοσι πέντε χιλιάδες επικουρικές, εβδομήντα χιλιάδες παράλληλες συντάξεις και πενήντα πέντε χιλιάδες εφάπαξ. Και τώρα έρχεστε και μας λέτε ότι πετύχατε πολλά!

Εδώ θα αναφερθώ στην Εθνική Τράπεζα και στους συνταξιούχους της που είναι περίπου δωδεκάμισι χιλιάδες. Δεν έχουν γίνει επανυπολογισμοί συντάξεων, ατελής ή μηδενικός επανυπολογισμός, του ν. 4670/2020 του κ. Βρούτση, στις κύριες συντάξεις. Ένα ακόμη ζήτημα είναι η μη δυνατότητα έκδοσης εκκαθαριστικών στις επικουρικές από το 2019. Εδώ είναι πολλές οι περιπτώσεις. Είναι πολυετής η αναμονή συντάξεων για όσους δούλεψαν, δηλαδή αναγνώριση χρόνου, μετά τη συνταξιοδότησή τους. Και πάρα πολλά άλλα ζητήματα τα οποία σας τα έχουμε καταθέσει πρόσφατα και σε αναφορά, και περιμένουμε μια απάντηση από εσάς.

Θέλω να κλείσω με μία τροπολογία την οποία καταθέσαμε με τη συνάδελφο την κυρία Ξενογιαννακοπούλου που αφορά το άρθρο 23 του παρόντος σχεδίου νόμου. Αφορά τους πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστες, οι οποίοι μπορεί να προσλαμβάνονται σε πολύ μεγάλη ηλικία και καλό είναι να υπάρξει εξαίρεση όταν η έξοδός τους από την υπηρεσία γίνεται με αίτηση του ενδιαφερόμενου, να μην απαιτείται η συμπλήρωση είκοσι πέντε ετών πραγματικής υπηρεσίας, για να ισχύσει ο παραπάνω διπλασιασμός στη σύνταξη. Θα θέλαμε να την κάνετε δεκτή. 

Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να το υπερψηφίσουμε. Δεν ψηφίζουμε το εν λόγω σχέδιο νόμου. 

Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: