Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ «ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ’ ΣΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

03.11.2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ «ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ’ ΣΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Η  Χ. Καφαντάρη, βουλευτής δυτικής Αθήνας, αναπλ. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αντιπρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ως εισηγήτρια στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης: “Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος” και διατάξεις για τη λειτουργία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» μεταξύ άλλων ανέφερε:

·     Αναφέρθηκε στο όρος Παπίκιο που καίγεται εδώ και δεκατέσσερις ημέρες, ζητώντας ενημέρωση και επέκταση της αντιπυρικής περιόδου. Επίσης, στις 3600 κενές οργανικές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

·     Όσον αφορά στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι το Υπουργείο πατά πάνω σε ένα υπαρκτό και λεπτό ζήτημα, την ανάγκη αεροδιάσωσης μετά από ατυχήματα, (με αφορμή τον Ερμή Θεοχαρόπουλο που έχασε τη ζωή του στις αρχές του 2022). Βεβαίως, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θεωρεί ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαμφισβήτητα και ό,τι γίνεται στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ανθρώπινης ζωής, είναι πάντα θετικό.

·     Το εν λόγω σχέδιο νόμου όμως είναι γραμμένο πρόχειρα, με ασάφειες, με ανάγκη έκδοσης πληθώρας προεδρικών διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων και ΚΥΑ.

·     Προβλέπεται θέσπιση μιας μόνιμης δομής που θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο του Πυροσβεστικού Σώματος, όμως, αυτό θα γίνει μετά από πέντε χρόνια, με μεταβατικό διάστημα σύναψης συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης με πιστοποιημένες (ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ) εταιρείες .

·     Ενώ, υπάρχουν οι ΕΜΑΚ, οι οποίες είναι στο Πυροσβεστικό Σώμα αποτελούνται από εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο συμβάλλει και στο κομμάτι της έρευνας και της διάσωσης, υπάρχουν διασώστες, δύτες, ορειβάτες, Πολεμική Αεροπορία και το ΕΚΑΒ.

·     Στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη. Οι απευθείας αναθέσεις και τα σκάνδαλα που βγαίνουν το τελευταίο διάστημα και το «πάρτι» των απευθείας αναθέσεων είναι μέσα στο dna αυτής της Κυβέρνησης.

·     Δεν έχει απαντηθεί η χρηματοδότηση της δημιουργίας του μηχανισμού και το κόστος της δημιουργίας.

·     Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι υπέρ της δημιουργίας ενός δημόσιου φορέα έρευνας και διάσωσης που θα αξιοποιεί και θα αναβαθμίζει και την Πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ, θα βασίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει και στην Πυροσβεστική και στην Πολεμική Αεροπορία και στο ΕΚΑΒ και σε ορειβατικούς συλλόγους και έμπειρους πιστοποιημένους εθελοντές.

·     Όσον αφορά στον ΟΑΣΠ τα άρθρα δεν είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ο ΟΑΣΠ είναι ένας οργανισμός ο οποίος έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στον τομέα αντισεισμικής προστασίας της χώρας μας, απασχολεί επιστήμονες, μηχανικούς, γεωλόγους και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό.

·     Δημιουργείται θέση γενικού διευθυντή από μετακλητό υπάλληλο.

·      Στην τροπολογία που αφορά την Πυροσβεστική Ακαδημία δεν διευκρινίζεται αν οι εθελοντές και οι απόστρατοι του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι σε εθελοντικές ομάδες ΠΠ θα επανεκπαιδευτούν για να πιστοποιηθούν.

·     Με την δεύτερη τροπολογία για τα ζητήματα της μετάθεσης των κατεδαφίσεων, στην ουσία αναβάλλονται οι κατεδαφίσεις μέχρι να τακτοποιηθούν τα αυθαίρετα και ανοίγουν τα μαγαζιά την Κυριακή στις 6 Νοεμβρίου, χτυπώντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τα μικρά καταστήματα, ευνοώντας τις μεγάλες αλυσίδες και τα διάφορα εμπορικά κέντρα, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο, τη ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Επιμελητήρια και Εμπορικούς Συλλόγους.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: