Η  Χαρά  Καφαντάρη στη Φεμινιστική Συνέλευση του  6ου Πανευρωπαϊκού Forum στην Αθήνα

Δελτίο Τύπου

25.10.2022

Στην τοποθέτησή της η  Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δ Αθήνας , α αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής  και αναπλ. τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε, μεταξύ άλλων:

Η κλιματική αλλαγή πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες στις κλιματικές καταστροφές. Με βάση έρευνα του ΟΗΕ υπογραμμίζεται ότι η πλειοψηφία στο 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπων που ζουν καθημερινά με ένα δολάριο -ή και λιγότερο- είναι γυναίκες. Αυτές είναι που βιώνουν σε μεγαλύτερη ένταση τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανεργία. Οι γυναίκες δυστυχώς έχουν μέχρι και 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε μια φυσική καταστροφή. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες αποτελούν το κλειδί για  την αποτελεσματική εξεύρεση λύσεων για την κλιματική αλλαγή. Αυτό οφείλεται στο ότι συχνά διαθέτουν ένα ισχυρό σύνολο γνώσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία στρατηγικών για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Το θέμα της Ισότητας των γυναικών σε όλους τους τομείς  δραστηριοτήτων της κοινωνικοπολιτικής ζωής, ήταν και το βασικό θέμα της 145ης  διεθνούς συνδιάσκεψης της IPU(διεθνής διακοινοβουλευτική Ένωση), που έγινε στο Κιγκάλι της Ρουάντα, πρόσφατα. Γυναίκες και άνδρες από 117 κοινοβούλια που συμμετείχαν στη διεθνή συνάντηση, τοποθετήθηκαν υπερ  δράσεων  και πολιτικών απόλυτα ισότιμης συμμετοχής γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ εξέθεσαν την κατάσταση στη χώρα τους.

Στην Ελλάδα,  η κατάσταση των γυναικών δεν είναι ιδανική. Η ενδοοικογενειακή βία «ανθεί», οι γυναικοκτονίες αυξάνουν και η Πολιτεία φαίνεται αδύναμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα, με κοινωνικές δομές  και αντίστοιχες πολιτικές, ενώ αρνείται να εισάγει τον όρο «γυναικοκτονία» στο Ποινικό μας Δίκαιο.

Κλείνοντας η Χαρά Καφαντάρη ανέφερε:

Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη της της  Αναπληρωτού Γενικής Γραμματέως του ΟΗΕ  Amina Mohammed «Η κατάληψη ηγετικών θέσεων και η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών είναι θέμα δικαιοσύνης  και υλοποίησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ακόμα και,  ζήτημα αποτελεσματικότητας. Κανένα από τα παγκόσμια προβλήματα δεν μπορεί να λυθεί, χωρίς την συνεισφορά του μισού πληθυσμού της γης».

ΤΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: