Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ (ΚΙΓΚΑΛΙ ΡΟΥΑΝΤΑ) ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12.10.2022.

Η Χαρά  Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, συμμετέχοντας στην 145η Διεθνή Διακοινοβουλευτική Σύνοδο, που έλαβε χώρα στην Κιγκάλι, πρωτεύουσα της Ρουάντα (Αν Αφρική), απηύθυνε λόγο στην Σύνοδο πάνω στην Έμφυλη Διάσταση της Κλιματικής Αλλαγής.

Παραθέτουμε ολόκληρη την παρέμβαση:

Οι γυναίκες έχουν δώσει αγώνες  για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους όπως για τη μόρφωση και την ψήφο τους. Παρ όλα αυτά στον 21ο αιώνα το γυναικείο φύλο συνεχίζει να υφίσταται περιορισμούς, εξευτελισμούς, δημόσιες απειλές μέχρι και δολοφονίες. Πιο πρόσφατο παράδειγμα οι γυναίκες του Ιράν οι οποίες κάποιες από αυτές χάνουν τη ζωή τους γιατί διεκδικούν το αυτονόητο, τα δικαιώματα τους. Οι γυναίκες χρειάζονται την αλληλεγγύη όλων μας. Οι γυναικοκτονίες στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί δραματικά ειδικά μετά την άρση του lockdown. Οι γυναικοκτονίες είναι ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Επιπλέον, σε κάθε προσφυγική ομάδα το 50% είναι γυναίκες και παιδιά. Οι γυναίκες πρόσφυγες αποτελούν μια πολύ ευαίσθητη κοινωνική ομάδα καθώς βρίσκονται μακριά από την ασφάλεια το σπιτιού τους αλλά και των δικών τους ανθρώπων.

Στο δρόμο προς την ξενιτιά βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κακουχίες, με την παρενόχληση, με την αδιαφορία ή με την κακοποίηση, ακόμα και αφού φτάσουν σε έναν φαινομενικά ασφαλή τόπο, ενώ παράλληλα πρέπει να σταθούν ως μητέρες, δασκάλες αλλά και ως φυσικοί προστάτες των οικογενειών τους.

Συγχρόνως η κλιματική αλλαγή πλήττει περισσότερο τις γυναίκες. Οι γυναίκες είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες στις κλιματικές καταστροφές. Με βάση έρευνα του ΟΗΕ υπογραμμίζεται ότι η πλειοψηφία στο 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπων που ζουν καθημερινά με ένα δολάριο -ή και λιγότερο- είναι γυναίκες. Αυτές είναι που βιώνουν σε μεγαλύτερη ένταση τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανεργία. Οι γυναίκες δυστυχώς έχουν μέχρι και 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε μια φυσική καταστροφή. Παράλληλα, οι γυναίκες οι οποίες ασχολούνται με τη γεωργία, πλήττονται ιδιαίτερα από την ξηρασία, τις πλημμύρες και τις φυσικές καταστροφές των καλλιεργειών με αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Η έμφυλη ανισότητα δημιουργεί συνθήκες εκτεταμένης ευαλωτότητας για τις γυναίκες . Από την άλλη, οι γυναίκες μπορούν να  αποτελέσουν και έναν βασικό και καίριο πυλώνα της λύσης. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες αποτελούν το κλειδί για  την αποτελεσματική εξεύρεση λύσεων για την κλιματική αλλαγή. Αυτό οφείλεται στο ότι συχνά διαθέτουν ένα ισχυρό σύνολο γνώσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία στρατηγικών για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Σήμερα, όλες οι κρίσεις (πόλεμος, ενέργεια, διατροφική, …) είναι αλληλένδετες. Σε αυτές τις πολλές και μεγάλες προκλήσεις, η λύση είναι η δυναμική δράση και η ενδυνάμωση των γυναικών, που ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες αναζητούν και βρίσκουν καινοτόμες λύσεις, ώστε να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της. Και βέβαια, να διασφαλισθεί ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν την κατάρτιση, την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση, τους πόρους κ.ά. για όλα αυτά. Να έχουν  τα εφόδια που χρειάζονται για  να συμμετέχουν ενεργά στην κοινότητα και γιατί όχι, να ηγηθούν στο νέο διαμορφούμενο περιβάλλον.

Εν κατακλείδι η ισότητα των φύλων είναι το κλειδί. Έτσι υποστηρίζω, ισχυρά, τα λόγια της  Αναπληρωτού Γενικής Γραμματέως του ΟΗΕ  Amina Mohammed «Η κατάληψη ηγετικών θέσεων και η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών είναι θέμα δικαιοσύνης  και υλοποίησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ακόμα και,  ζήτημα αποτελεσματικότητας. Κανένα από τα παγκόσμια προβλήματα δεν μπορεί να λυθεί, χωρίς την συνεισφορά του μισού πληθυσμού της γης». 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: