Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΖΩΩΝ

Χαρά ΚαφαντάρηΒουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας 

Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος

Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

04.10.2022

H Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ζώων:

Σήμερα, 4 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων. Καθιερώθηκε το 1931 στο πλαίσιο ενός συνεδρίου περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία. Συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, (προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος, κατά τη Καθολική Εκκλησία ) και  αποτελεί αφορμή για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ,για όλα τα ζώα.

Υπάρχουν 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων (από την πείνα και τη δίψα, από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, από φόβο και αγωνία, καθώς και ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης) και τα αντίστοιχα δικαιώματα. Δυστυχώς, πρόσφατα είχαμε και στη χώρα μας περιστατικά κακοποίησης ζώων που δείχνουν έλλειμα γνώσης, παιδείας και ανθρωπιάς.

Στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων 2022 ο κόσμος παροτρύνεται να κάνει πράξεις προς όφελος των ζώων, υπογράφοντας  αναφορές και διαμαρτυρίες που αφορούν την κακοποίηση των ζώων, με εθελοντική βοήθεια, με υιοθεσίες κλπ.

Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει τα δικαιώματα των ζώων και να ευαισθητοποιεί τη κοινωνία συνδέοντας την αρμόζουσα συμπεριφορά των ανθρώπων προς αυτά, με την ευρύτερη έννοια του πολιτισμού.

Ο πρόσφατος ν. 4830/2021 προσπάθησε να θέσει κανόνες για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα, όμως εκκρεμούν ακόμα αρκετές  κανονιστικές πράξεις  όπως  ΚΥΑ του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, ΚΥΑ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αδειοδότηση των καταφυγίων, ΚΥΑ με το Υπουργείο Οικονομικών για την πάγια χρηματοδότηση των Δήμων, ώστε το νέο θεσμικό πλαίσιο να καταστεί λειτουργικό.

Επιπλέον το διαφημιζόμενο πρόγραμμα «Άργος» με λίγα χρήματα από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ», δεν φαίνεται να αρκεί ώστε οι δήμοι να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες  αρμοδιότητες που τους δόθηκαν.

Η παγκόσμια ημέρα των ζώων –όπως όλες οι παγκόσμιες ημέρες- δεν είναι για αναφορές, γιορτές ή εφησυχασμό.

Είναι για υπενθύμιση της αξίας της Ζωής –και της Ευζωίας- όλων των Οντων και υπενθύμιση αντίστοιχα, της διακριτής ευθύνης Πολιτείας και Πολιτών.

Το Γραφείο Τύπου  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: