Χαρά Καφαντάρη: Η κυβέρνηση δίνει δημόσιο χρήμα σε ιδιωτικούς φορείς για να «φροντίζουν» τα Ασυνόδευτα Ανήλικα»
20/07/2022 Σχολιάστε
Αθήνα, 20.07.2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ «ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ» ΤΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ
Η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, σήμερα στην συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Mετανάστευσης και Ασύλου μεταξύ άλλων ανέφερε:
– Σχετικά με τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο 24ώρο στην περιοχή της Αττικής και των Μεγάρων θα τονίσω ότι δεν είναι τώρα η ώρα για κριτική. Η πολιτική της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη θα κριθεί όταν τελειώσει αυτό το κακό με βάση τις πολιτικές πρόληψης και τι υλοποιήθηκε και τις πολιτικές αποκατάστασης.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι παρόν στα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές και μάλιστα σήμερα βρεθήκαμε στην Παλλήνη και συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο Παλλήνης και εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας έμπρακτα. Περαστικά σε όσους βρίσκονται στα νοσοκομεία και είμαστε δίπλα σε όλους όσους έχουν συνδράμει στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και βέβαια και στους κατοίκους των περιοχών αυτών.
-Σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, πρόκειται για ένα χαώδες νομοσχέδιο το οποίο μετακυλύει τη σημαντική δουλειά της επιτροπείας στους Δήμους και τις ΜΚΟ τους οποίους ονομάζει Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Επιτροπείας (ΦΠΥΕ) στους οποίους δεν απαιτείται ούτε εξειδικευμένο προσωπικό ούτε προηγούμενη πείρα. Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει απαξιώσει, ουκ ολίγες φορές το έργο των ΜΚΟ, και μάλιστα τις κατηγορούσε ότι δρούσαν και χρηματοδοτούνταν ανεξέλεγκτα επί ΣΥΡΙΖΑ και δεσμευόταν να τις καταργήσει. Σήμερα όμως έρχεται και μετακυλύει το βάρος και τις ευθύνες της επιτροπείας σε αυτές δείχνοντάς τους όχι μόνο απόλυτη εμπιστοσύνη για την φροντίδα των ασυνόδευτων, αλλά και αναθέτοντας του και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
– Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που έχετε εντάξει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είναι πλήρως αναρμόδιο για αυτή την ευθύνη καθώς στερείται επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας. Η κυβέρνηση αποποιείται ευθύνες, και αποσύρεται από την φροντίδα των ασυνόδευτων. Δίνει δημόσιο χρήμα στους ιδιωτικούς φορείς για να «φροντίζουν» τα παιδιά αυτά.
– Καταπατώνται τα δικαιώματα αυτών των παιδιών αφού το εν λόγω νομοσχέδιο τα αντιμετωπίζει πρωτίστως ως πρόσφυγες και μετανάστες και όχι ως παιδιά, εξαιρώντας τα από το Ενιαίο Δημόσιο Σύστημα Παιδικής Προστασίας του κράτους.
– Είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς συνοχή, που είναι βέβαιο ότι θα κάνει πολύ δύσκολα τα πράγματα για την προστασία και φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων με αποτέλεσμα να ακυρωθεί στην πράξη η επιτροπεία.
-Σχεδόν οι μισοί πρόσφυγες στον κόσμο είναι παιδιά. Να επισημάνω ότι η πλειοψηφία των παιδιών προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι ηλικίας έως 11 ετών, ενώ σχετικά με τα ασυνόδευτα πάνω από το 90% είναι άνω των 14 ετών.
– Δεν ακούτε τους φόβους και τις ανάγκες των παιδιών αυτών αλλά ούτε και τα όνειρά τους. Αντ΄αυτού προχωράτε σε διακρίσεις σε άστεγα και στεγασμένα σε ιθαγενή και ξένα, σε άνω και κάτω των 15 ετών και τα επιστρέφετε σε χώρες δήθεν «ασφαλείς». Ξεχνάτε ότι τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είναι οι μεγάλοι χαμένοι των πολέμων. Όχι μόνο γιατί ξεριζώνονται από τον τόπο τους και το σπίτι τους, αλλά κυρίως γιατί δεν έχουν το βασικό τους στήριγμα, τους γονείς τους. Είναι ανυπεράσπιστα και έτσι γίνονται τα εύκολα, θύματα διαφόρων κυκλωμάτων.
-Ακόμα και αν καταφέρουν να ριζώσουν στην Ελλάδα κινδυνεύουν ξανά με το που γίνουν ενήλικες να απελαθούν. Και μοιάζει να ξεχνάτε την ιστορία της προσφυγιάς και της μετανάστευσης της χώρας που κυβερνάτε. Μην ξεχνάμε την πρόσφατη περίπτωση του αριστούχου πρόσφυγα μαθητή από τη Γουϊνέα που κινδύνευε με απέλαση μετά την ενηλικίωσή του αλλά οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές του, απέτρεψαν με την κινητοποίησή τους τον νέο εκπατρισμό του και θα παραμείνει στην Ελλάδα.
– Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε πλαίσιο ρυθμισμένο ήδη με νόμο από το 2018 ο οποίος μάλιστα έτυχε και εξαιρετικών εγκωμίων ως καινοτόμο από διεθνείς φορείς, που ποτέ όμως δεν προχώρησε με ευθύνη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αρνούνταν να τον εφαρμόσει διότι όπως αποδεικνύεται με το εν λόγω νομοσχέδιο επεφύλασσε άλλα σχέδια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα καθώς επιθυμεί να απαλλαγεί από αυτά αλλά να δείξει και ένα φιλόστοργο προφίλ.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση :
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε και κυρία Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πραγματικά θα ήθελα να πω δυο λόγια για αυτά τα οποία συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας ορμώμενη βέβαια και από την τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, του κ. Θεοχάρη.
Εμείς, ξέρετε, ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είμαστε μια υπεύθυνη αντιπολίτευση. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στη στιγμή της μάχης. Οι πυρκαγιές δεν έχουν σταματήσει. Καινούργιες εστίες πρόσφατα εμφανίστηκαν στην Αττική και στην περιοχή των Μεγάρων. Δεν είναι ώρα για κριτική. Άλλωστε, η πολιτική σας, η πολιτική της Κυβέρνησης, θα κριθεί, όταν τελειώσει αυτό το κακό, με βάση δύο θέματα: τις πολιτικές πρόληψης -τι υλοποιήθηκε- και τις πολιτικές αποκατάστασης.
Δεν είναι επί του παρόντος να αναφερθώ συγκεκριμένα. Φιλότιμα προσπάθησε ο κ. Θεοχάρης, όπως κάνουν και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να μας πείσουν ότι λειτούργησε ο μηχανισμός, αλλά αυτά δεν είναι ώρα τώρα να τα συζητήσουμε. Θα τα δούμε, όταν τελειώσει το κακό, που όλοι ευχόμαστε να είναι αυτό γρήγορα.
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τη συγκεκριμένη στιγμή και από χθες που ξεκίνησαν οι πυρκαγιές στην Αττική είμαστε παρόντες στα μέτωπα, γνωρίζουμε το τι συμβαίνει πραγματικά, έχουμε εικόνα, να το πω απλά. Και εγώ προσωπικά ήμουν παρούσα χθες το βράδυ. Αλλά και σήμερα κάναμε μία επίσκεψη στην Παλλήνη, συναντηθήκαμε και με τον δήμαρχο Παλλήνης, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας και την ανάγκη να βοηθήσουμε στο βαθμό που μπορούμε, για να επιλυθούν ζητήματα και να αντιμετωπιστεί το μέγα ζήτημα αυτό που βιώνουμε και των δασικών πυρκαγιών και εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας και έμπρακτα.
Από εκεί και πέρα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κλείνοντας αυτήν τη μικρή παρένθεση στην τοποθέτησή μου, θα πω γρήγορα περαστικά σε όσους βρίσκονται στα νοσοκομεία, είτε είναι πυροσβέστες είτε κάτοικοι των περιοχών αυτών που έχουν κάποια προβλήματα, κυρίως αναπνευστικά. Είμαστε δίπλα σε όλους αυτούς που επιχειρούν, τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας -Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, πιθανώς Στρατό και λοιπά- και βέβαια, και στους κατοίκους της περιοχής και τους εθελοντές.
Ερχόμαστε τώρα στο σχέδιο νόμου το οποίο συζητάμε σήμερα. Είναι νόμος για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Το εν λόγω σχέδιο νόμου διατείνεται ότι ρυθμίζει ζητήματα επιτροπείας των ασυνόδευτων παιδιών και της φιλοξενίας τους σε δομές, ότι στοχεύει στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου, λειτουργικού εθνικού συστήματος επιτροπείας και στη συγκρότηση ενός συνεκτικού πλαισίου για κανόνες, διαδικασίες που διέπουν το σύστημα φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αντιμετωπίζεται με το εν λόγω σχέδιο νόμου με τρόπο συνολικό και ενιαίο το ζήτημα επιτροπείας, προστασίας ανηλίκων πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς τους γονείς ή τους ασκούντες την επιμέλειά τους. Στην ουσία, όμως, πρόκειται για ένα χαώδες νομοσχέδιο το οποίο μετακυλίει τη σημαντική δουλειά της επιτροπείας στους δήμους και στις ΜΚΟ, τους οποίους ονομάζετε Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Επιτροπείας και στους οποίους δεν απαιτείται να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό ούτε προηγούμενη πείρα.
Θα επαναλάβω άλλη μια φορά τι έχουμε ακούσει από εσάς, κύριοι και κυρίες της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τον ρόλο των ΜΚΟ. Να υπενθυμίσω ότι η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει απαξιώσει πολλές φορές αυτόν τον ρόλο των ΜΚΟ και μάλιστα τις κατηγορούσε ότι δρούσαν και χρηματοδοτούνταν ανεξέλεγκτα από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεσμευόταν να τις καταργήσει. Σήμερα, όμως, έρχεται με το εν λόγω νομοσχέδιο και μετακυλίει το βάρος και τις ευθύνες της επιτροπείας στις ΜΚΟ δείχνοντας τους όχι μόνο απόλυτη εμπιστοσύνη για την φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών, αλλά αναθέτοντάς τους και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Καταπατώνται τα δικαιώματα των παιδιών, αφού το εν λόγω νομοσχέδιο τα αντιμετωπίζει πρώτα από όλα ως πρόσφυγες και μετανάστες και ξεχνά ουσιαστικά την ουσιαστική τους ταυτότητα, η οποία είναι ανήλικοι, εξαιρώντας τα από το ενιαίο δημόσιο σύστημα παιδικής προστασίας του κράτους.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου έχετε εντάξει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, είναι αναρμόδιο γι’ αυτήν την ευθύνη, καθώς στερείται επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας. Η Κυβέρνηση αποποιείται ευθύνες και αποσύρεται από τη φροντίδα των ασυνόδευτων, δίνει δε χρήμα δημόσιο σε ιδιωτικούς φορείς να φροντίζουν τα παιδιά.
Είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς συνοχή, που είναι βέβαιο ότι θα κάνει δύσκολα τα πράγματα για την προστασία και φροντίδα ασυνόδευτων, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί στην πράξη η επιτροπεία. Δεν ακούτε τους φόβους και τις ανάγκες των παιδιών αυτών, αλλά ούτε και τα όνειρά τους δεν υπολογίζετε. Δεν καταλαβαίνετε ότι τα παιδιά γλίτωσαν τότε, ενώ τώρα πρέπει να υπάρχει ελπίδα. Αντ’ αυτού προχωράτε σε διακρίσεις σε άστεγα και στεγασμένα, σε ιθαγενή και ξένα, σε άνω και κάτω των 15 ετών, και τα επιστρέφετε σε δήθεν σε χώρες δήθεν ασφαλείς. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε κάνει τη διάκριση αυτή με τα δεκαπέντε έτη πάνω και κάτω.
Σχεδόν οι μισοί πρόσφυγες στον κόσμο είναι παιδιά. Ως το τέλος του 2021 εκτιμάται ότι υπάρχουν στη χώρα μας περισσότερα από 28.000 παιδιά πρόσφυγες, από τα οποία τα 2.2025 είναι ασυνόδευτα, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αλλά και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Και αυτά τα στοιχεία είναι για το τέλος του 2021. Μπορείτε να φανταστείτε ποια είναι η κατάσταση σήμερα. Να επισημάνω δε ότι η πλειοψηφία αυτών των παιδιών προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι ηλικίας μέχρι 11 χρόνια, ενώ σχετικά με τα ασυνόδευτα, πάνω από το 90% είναι πάνω από 14 χρόνια. Ξεχνάτε, όμως, ότι τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είναι οι μεγάλοι χαμένοι των πολέμων, όχι μόνο γιατί ξεριζώνονται από τον τόπο τους, το σπίτι τους, όχι μόνο γιατί εξαναγκάζονται να οδηγηθούν σε μέρη ακατάλληλα, όπως είναι τα στρατόπεδα προσφύγων στην ελληνική επικράτεια, μέσα σε θλιβερά κοντέινερ, αλλά κυρίως γιατί δεν έχουν το βασικό τους στήριγμα, τους γονείς τους. Είναι ανυπεράσπιστα και γίνονται έτσι εύκολα θύματα διαφόρων κυκλωμάτων. Αλλά ακόμα και αν καταφέρουν παρά τις δυσκολίες να ριζώσουν στην Ελλάδα έχοντας σπίτι, φοίτηση σε σχολείο, παρέες, κινδυνεύουν ξανά, όταν γίνουν ενήλικες, να απελαθούν.
Μοιάζει σαν να ξεχνάτε την ιστορία της προσφυγιάς και της μετανάστευσης της χώρας που κυβερνάτε. Μην ξεχνάμε τη Μικρά Ασία. Έχουμε προσφυγική ιστορία εδώ στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε δε και την πρόσφατη περίπτωση του αριστούχου πρόσφυγα μαθητή από τη Γουινέα που κινδύνευσε με απέλαση μετά την ενηλικίωσή του, αλλά οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές του απέτρεψαν με την κινητοποίηση τους τον νέο εκπατρισμό και θα παραμείνει στην Ελλάδα. Και πολλοί άλλοι είναι σαν κι αυτόν.
Η Κυβέρνηση ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για την επιτροπεία είναι ανεφάρμοστος και ότι γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν έβγαλε καμία υπουργική απόφαση ούτε ΚΥΑ. Όμως, υπήρχε πλαίσιο ρυθμισμένο με νόμο από το 2018, που ποτέ δεν προχώρησε με ευθύνη της νυν Κυβέρνησης. Ήταν μάλιστα ένας νόμος που έτυχε εξαιρετικών εγκωμίων σε διεθνείς φορείς. Η Κυβέρνηση αρνούνταν να τον εφαρμόσει τρία χρόνια τώρα, διότι, όπως αποδεικνύεται με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, επιφυλάσσει άλλα σχέδια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, καθώς επιθυμεί να απαλλαγεί από αυτά, παράλληλα όμως να δείξει ένα φιλόστοργο προφίλ.
Η πρωτοτυπία του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι προέβλεπε ένα τριμερές πληροφοριακό σύστημα στο ΕΚΑ που διασταύρωνε τρία μητρώα: ασυνόδευτα, επιτρόπους και δομές διαβίωσης. Δηλαδή, ήξερε κάθε ημέρα το κράτος πού βρίσκεται το παιδί, από ποιον εποπτεύεται, αν το επισκέπτεται μια φορά την εβδομάδα ο επίτροπος και αν στέλνει αναφορά μια φορά το μήνα στο ΕΚΑ. Το όλο σύστημα το παρακολουθούσε η Διεύθυνση Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο ΕΚΑ. Επί ΣΥΡΙΖΑ στο νόμο του ο επίτροπος ήταν φυσικό πρόσωπο και επιλεγόταν από το ΕΚΑ, ενώ με το νομοσχέδιο που συζητάμε ο ανειδίκευτος υπάλληλος μιας ΜΚΟ, ο εντεταλμένος της επιτροπείας, καλείται να αποφασίσει και να στηρίξει το βέλτιστο συμφέρον ενός τραυματισμένου ψυχικά εφήβου.
Αρνηθήκατε επί τρία χρόνια να εφαρμόσετε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο πριν ένα μήνα τώρα εντάξατε στον κώδικα και σήμερα τον καταργείτε. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ στις 28/6/2022 επισημαίνει την καθυστέρηση της Ελλάδας στην εφαρμογή του θεσμού της επιτροπείας. Με αυτό το νομοσχέδιο βάζετε νέες περιπέτειες. Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, παιδιά κατατρεγμένα, από τα οποία το 85% είναι έφηβοι με ψυχικά τραύματα, παιδιά που χρειάζονται στήριξη και βοήθεια, παραμένουν αβοήθητα.
Κλείνω. Το 2015 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών έσωσαν την τιμή της Ευρώπης. Διαχειριστήκαμε ένα διεθνές ζήτημα πολυδιάστατο, σύνθετο με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Αντίθετα η κυβέρνηση Σαμαρά καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα για τη διαχείριση του τραγικού περιστατικού στο Φαρμακονήσι το 2014 με θύματα οκτώ γυναίκες και τρία παιδιά. Δεν πρέπει να τα ξεχνάμε αυτά.
‘