Χαρά Καφαντάρη: Πλήρης αποτυχία της ΝΔ στην ενεργειακή πολιτική

ομιλία της Χαράς Καφαντάρη με την ιδιότητα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο Σ/Ν του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν μπορώ να μην αναφερθώ για αυτό το οποίο συνέβη χθες το βράδυ και εξακολουθεί και ισχύει, τη μάχη με τις φλόγες που δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις, τοπική αυτοδιοίκηση, εθελοντές σε πολλές πλευρές της πατρίδας μας.

Να πω, αν και με ευχές δεν χτίζεται ούτε πολιτική προστασία ούτε αντιπυρική θωράκιση, να μην έχουμε τα προηγούμενα του περσινού καλοκαιριού, για τα οποία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη, για το ένα 1,33 εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης. Και είμαστε ακόμα, θα έλεγα, στο μέσον, μάλλον περισσότερο προς την αρχή, της αντιπυρικής περιόδου.

Για αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ηλεία, κυρίως στη Φωκίδα και σε Εύβοια και σε Αργολίδα και σε άλλες περιοχές της χώρας μας να πω ότι χρειάζεται πράγματι ένας σοβαρός σχεδιασμός αντιπυρικής, όχι με επικοινωνιακές κινήσεις και μόνον. Και αν θέλετε, η λειτουργία του 112, που ξεκίνησε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι η πανάκεια για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων μέσα στη λογική των εκκενώσεων, που βλέπω ότι συνεχίζεται και στη νυν ηγεσία αυτού του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που, όπως έχουμε πει πολλές φορές, στήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους και ουσιαστικά είναι ένα άδειο πουκάμισο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τις αδυναμίες σε προσωπικό, σε μέσα, σε υλικά και το φιλότιμο των πυροσβεστών για άλλη μία φορά θα κριθούν και θα σώσουν ό,τι μπορούν περισσότερο.

Απαιτείται άμεση ενίσχυση σε προσωπικό, μέσα και το ξαναλέω, όχι μόνον επικοινωνία. Ένα αυτό.

Δεύτερον, είναι σαφές ότι η ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης είναι πλήρως αποτυχημένη από τον Σεπτέμβρη του 2019, που ο κ. Χατζηδάκης αύξησε τις τιμές του ηλεκτρικού γύρω στα 15% με 20% μεσοσταθμικά. Στην πορεία αυτής της Κυβέρνησης και οι δηλώσεις υπάρχουν, έχουν γίνει, ο ελεύθερος ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές και βλέπουμε από πέρυσι το καλοκαίρι μία ραγδαία αύξηση της ενέργειας.

Βέβαια, όπως πάντα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα ρίχνει κάπου αλλού. Πάντα κάποιος άλλος φταίει. Φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ναι, ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβάρυνε μία κατάσταση. Δεν τη δημιούργησε. Αυτό είχε ήδη ξεκινήσει. Η Κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα και δεν είναι μόνο οι επιδοτήσεις και όλα αυτά τα οποία πρόσφατα αναγγέλθηκαν -fuel pass, επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό και όλα αυτά. Χρειάζεται συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα χτυπήσουν την αισχροκέρδεια, θα χτυπήσουν εκεί που διαμορφώνονται οι τιμές, που έχουν να κάνουν, φυσικά, με ένα κλειστό καρτέλ φυσικού αερίου.

Οποιαδήποτε ενίσχυση, βέβαια, είναι θετική για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το θέμα, όμως, είναι ότι επανέρχεται γρήγορα η ενεργειακή φτώχεια και οι εικόνες που ζήσαμε την περίοδο 2012-2015. Αυτό το οποίο αναφέρει η Κυβέρνηση, που καταργεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή ουσιαστικά την ενσωματώνει στην τιμή των κυμαινόμενων τιμολογίων, είναι μια πραγματικότητα που πολύ γρήγορα στους πρώτους λογαριασμούς, πιθανόν από το φθινόπωρο, να  δουν και οι καταναλωτές τι πραγματικά είναι η παρέμβαση η οποία γίνεται.

Την ίδια στιγμή, αποκόπτονται ηλεκτρικές συνδέσεις σε νοικοκυριά, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό δεν το λέει η Καφαντάρη ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Το λένε οι φορείς, το λένε τα επιμελητήρια, έρευνα που έχει κάνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σχετικά, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το θέμα της ενέργειας.  (AM)

Έχουμε, λοιπόν, αποτυχημένη πολιτική, αποτυχημένη σε όλα ενεργειακή πολιτική, αποτυχημένη και στο θέμα το οποίο συζητάμε σήμερα. Ανακαλύψατε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας που είναι ένα ζητούμενο σαφώς, ένα ζητούμενο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και έχει να κάνει φυσικά και με τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Έχουμε την κύρωση της σύμβασης, την έκτη τροποποιητική σύμβαση σε λίγα χρόνια, με την ENERGEAN OIL. 

Όμως, υπάρχουν πολλά ερωτήματα, κύριε Υπουργέ, και εγείρονται πολλές αμφισβητήσεις που πρέπει να απαντηθούν. Έχουν γίνει έλεγχοι τόσο από τη ΔΕΗ όσο από αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ και ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων;

Έχουν γίνει έλεγχοι όσον αφορά την εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας; Έχει γίνει σοβαρή μελέτη για τη δυνατότητα μετατροπής του χώρου σε αποθήκη φυσικού αερίου για την ασφάλεια της χώρας, όπως λέτε εσείς, την ενεργειακή και ποιες άλλες εναλλακτικές δυνατότητες έχουν μελετηθεί; Έχουν υποβληθεί σχέδια εκθέσεων ετήσιου προγράμματος εργασιών που προβλέπονται από τη σύμβαση παραχώρησης; Πώς έχουν αξιολογηθεί και έχει ελεγχθεί η ορθή εφαρμογή τους; 

Είναι παραχώρηση η οποία ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το κοίτασμα έχει κηρυχθεί εξαντλημένο από το 2012. Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης έπρεπε να είχε επιστραφεί στο δημόσιο χωρίς έξοδα για το δημόσιο. Δυστυχώς, η επιστροφή παραχώρησης δεν έγινε σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης. Αντί για αυτό έχουμε τις συνεχείς παρατάσεις, έστω και αναγκαστικές λόγω της μη επιστροφής, με την τελευταία να λήγει τον Νοέμβρη του 2021. 

Σήμερα συζητάμε μια καινούργια παράταση και, μάλιστα, εξουσιοδοτούμε τον Υπουργό για άγνωστο χρονικό διάστημα. 

Ας προσπαθήσουμε, όμως, κάτι το οποίο θα ήθελα να ακουστεί στη Βουλή γιατί δεν λύνεται το πρόβλημα με την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου το θέμα της επάρκειας και των αποθεμάτων της χώρας. Ας προσπαθήσουμε μια μικρή προσέγγιση να υπολογίσουμε τον όγκο του φυσικού αερίου που μπορεί να αποθηκευτεί. 

Η συνολική παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα υπολογίζεται ότι  έφτασε το 1,2 bcm. Σύμφωνα με δημοσιευμένες από το 2001 μελέτες, το αέριο βάσης που χρειάζεται σε εξαντλημένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι της τάξης του 50%. Άρα, η ωφέλιμη αποθηκευτική ικανότητα του χώρου μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του μισού bcm. 

Τι εξασφάλιση μπορεί να δώσουν μόνο πεντακόσια εκατομμύρια κυβικά μέτρα με τη συνολική κατανάλωση αερίου να φτάνει τα 6,5 bcm και την παραγωγή ενέργειας να βασίζεται στη χώρα μας κατά 55% στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο; Προφανώς δεν εξυπηρετεί ανάγκες βιομηχανίας ή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. 

Η δημιουργία αυτής της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου τι ανάγκες εξυπηρετεί; Έχουν γίνει μελέτες για το κατά πόσο το φυσικό αέριο μπορεί να αποθηκευτεί, πόσο φυσικό αέριο χρειάζεται για την πλήρωση των πόρων του χώρου για αέριο βάσης, ποιες και πόσες απώλειες ανά κύκλο φόρτισης-εκφόρτωσης υπολογίζονται; Έχουν υπολογιστεί πόσες ποσότητες μεθανίου θα διαφύγουν στην ατμόσφαιρα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την πρόσφατη συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών κατά 30% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η μορφή του φυσικού αερίου που θα αποθηκευτεί θα είναι ελαφρά συμπιεσμένο αέριο και όχι LNG, αφού δεν υπάρχουν δυνατότητες να απομονωθεί η περιοχή της αποθήκευσης και να εξασφαλιστούν οι κρυογενικές συνθήκες διατήρησης. 

Σημειώνεται ότι για την κατάλληλη προετοιμασία τέτοιου χώρου το 50% της ποσότητας φυσικού αερίου που εισάγεται χρησιμοποιείται για την πλήρωση των πόρων και δεν είναι δυνατή η ανάκτησή του. Το κοίτασμα, εξαντλημένο σήμερα, έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί από το 2012. Έχει ελεγχθεί και πότε αν η παραχωρησιούχος εταιρεία έχει προσφύγει σε συντήρηση των εγκαταστάσεων;

 Πολλά ερωτήματα δημιουργούνται και, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον πέμπτο του 2021 το ελληνικό δημόσιο έδωσε την εγγύηση για δανεισμό και από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της εταιρείας και, βέβαια, πάντα υπήρχε το επιχείρημα των εργαζομένων. Όμως, βλέπουμε ότι οι εργαζόμενοι σήμερα έχουν απολυθεί και, βέβαια, κανείς δεν ξεχνάει ότι στις 21.11.2021 τα ΜΑΤ μπήκαν στον χώρο του εργοστασίου και χτύπησαν και εργαζόμενους.

Είναι πολλά τα ερωτήματα για τις αντεργατικές συμπεριφορές της παραχωρησιούχου εταιρείας. Δεν ξέρουμε και ποιος είναι ο ρόλος του κράτους στο συγκεκριμένο γιατί χρησιμοποιήθηκαν κρατικά μέσα καταστολής.

Βέβαια, από την άλλη μεριά υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τη συμμόρφωση της εταιρείας στις υπογραφείσες συμβάσεις.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτήν την παράταση. 

Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: