Χ. Καφαντάρη: Η επισιτιστική κρίση προ των πυλών

H Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στις 31.05.2022 στη ΓΕΚ – ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Πρωτοσέλιδο του Economist αναφέρει: Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα μιας κρίσης στο κόστος ζωής αλλά δεν έχουν καταλάβει ακόμη τίποτε με το τι μπορεί να τους περιμένει.

Το παραπάνω συνδυάζεται με το θέμα της επισιτιστικής κρίση στην δίνη της οποίας βρίσκεται ο κόσμος. Επιδεινώνεται από την κλιματική κρίση αλλά και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία FAO (Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) τον Ιούλιο του 2021 υπήρχε μια μικρή κάμψη αλλά ο γενικός δείκτης τιμών τροφίμων είναι υψηλός κατά 31% από τον Ιούλιο του 2020. Αποθέματα δημητριακών σε υψηλά αποθέματα από την αρχή της πανδημίας με αυξητικές τάσεις.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO το 2020 έδειχνε 98 μονάδες, το 2021, 127 μονάδες και τον Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή στην Ουκρανία,159 μονάδες.

H κρίση στην Ουκρανία επηρέασε δείκτες των σιτηρών και ελαίων. Η σεμνή άποψη που βρίσκεται στα χείλη περισσοτέρων είναι ότι επικρατούν κερδοσκοπικές τάσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του FAO η πορεία των 21 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030 του ΟΗΕ, δεν πηγαίνει καλά καθώς μεγάλοι πληθυσμοί όπως η υποσαχάρια Αφρική και οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες παραμένουν υποσιτισμένες.

Έγινε υπό τον ΟΗΕ διάσκεψη κορυφής στη Νέα Υόρκη για την ενεργειακή και διατροφική κρίση. Όμως τα αποτελέσματα δεν ήταν σοβαρά ενώ επισκιάστηκε με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Και η χώρα μας χρειάζεται μέτρα η οποία αντιμετωπίζει και σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αυστηροί κοστολογικοί έλεγχοι, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, διεθνής και διακρατικές διαπραγματεύσεις για καλύτερες τιμές και μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει μικρότερες επιπτώσεις από την παγκόσμια επισιτιστική κρίση αν είχε αναπτύξει και εκσυγχρονίσει την αγροτική παραγωγή. Επίσης υπάρχουν και μεγάλες ευκαιρίες εξαγωγών.

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αναφέρει ότι καταρρέει ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα.

Πρέπει να αυξηθεί η καλλιέργεια σιτηρών και σε αγρούς που παράγουν βιοκαύσιμα.  

Η Διεθνής κοινότητα πρέπει να βρει λύσεις ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος επιβαρύνει την επισιτιστική κρίση και να βρει τρόπους ώστε τα σιτηρά της Ουκρανίας να εξαχθούν για να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη και τον κόσμο.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: