Χαρά Καφαντάρη: «Παγκόσμια ημέρα εθελόντη Αιμοδότη»
14/06/2022 Σχολιάστε
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
14.06.2022
Χαρά Καφαντάρη: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ
Σήμερα, 14 Ιουνίου , εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη όπως καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο.
Για το 2022 , το μήνυμα είναι «Η προσφορά αίματος είναι μία πράξη αλληλεγγύης. Γίνε μέλος της προσπάθειας και σώσε ζωές».
Οι στόχοι δε της καμπάνιας φέτος είναι, να αναγνωρισθεί και να προαχθεί η αξία της εθελοντικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας ,στοχεύοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Επίσης, να τονισθεί η ανάγκη για προσφορά αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με σκοπό την επάρκειά του και την καθολική και έγκαιρη κάλυψη των αναγκών για μεταγγίσεις αίματος.
Η ανάγκη για αίμα είναι καθολική , δυστυχώς, η πρόσβαση σε όλους όσους το χρειάζονται ,δεν είναι. Οι ελλείψεις αίματος είναι ιδιαίτερα μεγάλες στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Έχει υπολογισθεί ότι κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίματος ανά 1.000.000 κατοίκους, άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες. Δυστυχώς, μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.
Υπενθυμίζουμε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναβαθμίστηκε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και η κεντρική διαχείριση του Αίματος.
Ευχαριστούμε τους αφανείς ήρωες αιμοδότες σε όλη τη χώρα για την ανιδιοτελή προσφορά του δώρου της ζωής σε όλους μας , ελπίζοντας το φετινό μήνυμα να δώσει καρπούς προσφοράς και αλληλεγγύης.
Το Γραφείο Τύπου