Χαρά Καφαντάρη: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι δέσμιος σε καρτέλ ενέργειας, που φοβάται να ακουμπήσει»

Αναδημοσίευση :Kontra news.gr

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη KontranewsΧαρά Καφαντάρη (Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας – Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας ΣΥΡΙΖΑ): Ο κ. Μητσοτάκης είναι δέσμιος σε καρτέλ ενέργειας, που φοβάται να ακουμπήσει

«Με ό,τι ασχολήθηκε η κυβέρνηση, δεν τα πήγε καλά. Εκεί όμως, που τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, είναι τα Ελληνοτουρκικά…»

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει “δεσμεύσεις” σε συγκεκριμένα συμφέροντα και ειδικά σε καρτέλ ενέργειας, που “φοβάται” να ακουμπήσει» τονίζει στην Κυριακάτικη Kontranews η Χαρά Καφαντάρη και σημειώνει πως όσο παραμένει η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια που σαρώνει, δεν ελέγχεται ουσιαστικά η αισχροκέρδεια και η Δημοκρατία και τα δικαιώματα πλήττονται.Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις και την απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσει τα μέτρα για τον κορωνοϊο, μιλά για τη νέα Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και υποστηρίζει πως η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά πάει «από το κακό στο χειρότερο».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διεθνοποιήσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων… Ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Τι διαφορετικό θα κάνατε;

H κυβέρνηση προσπαθεί ακόμα μια φορά να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Από το 2019 που ανέλαβε, όλη η προσπάθεια της στρέφεται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της πολιτικής του. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, αφού ανέτρεψε τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έπλεξε ένα νέο πλέγμα διεθνών σχέσεων, που υποτίθεται ότι θα έβαζε τη χώρα μας στην πρωτοπορία. Τελικά, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να έχει μετατρέψει την χώρα στο ρόλο του «δεδομένου» και πρόθυμου υπηκόου, ενώ έχουμε απομονωθεί διεθνώς.Με ό,τι ασχολήθηκε η κυβέρνηση, δεν τα πήγε καλά. Εκεί όμως, που τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, είναι τα Ελληνοτουρκικά. Με ρηχές αναλύσεις, όπως «ο απομονωμένος Ερντογάν», άφησαν τον εξ ανατολών «φίλο» να σουλατσάρει ανενόχλητος στο Αιγαίο. Δικαιολογίες, «τους παρέσυρε ο άνεμος», που ακούσαμε το 2020 δεν πείθουν κανένα. Σήμερα, με την κρίση στην Ουκρανία, η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Αφού εγκαταλείφθηκε η πάγια τακτική, όλων των κυβερνήσεων του παρελθόντος, περί μη ενεργούς εμπλοκής της χώρας μας σε πολεμικές συρράξεις, εστάλησαν όπλα και πολεμικό υλικό. Οι πληροφορίες, όμως, για αυτές τις κινήσεις, αποκαλύφθηκαν από ξένους υπουργούς και όχι από την Ελληνική κυβέρνηση.Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει δώσει δείγματα τι είδους εξωτερική πολιτική μπορεί να ακολουθήσει και πώς να υπερασπιστεί τα εθνικά ζητήματα. Τόσο με διεθνείς συμφωνίες που επικροτούνται από όλους, όσο και με ενεργητική αποτροπή των προκλήσεων της γείτονος. Το σημαντικό όμως είναι ότι, θα συνέχιζε την ενεργητική, εξωτερική πολιτική του, οικοδομώντας σχέσεις ισοτιμίας, αλληλοσεβασμού και αμοιβαίου συμφέροντος. Θα υπενθυμίσουμε ότι, με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Ε.Ε. είχε αποφασίσει το 2019 κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, που η σημερινή κυβέρνηση απεμπόλησε και τις έστειλε στις καλένδες. Η συνέχεια της φιλειρηνικής πολιτικής και της ενεργούς παρουσίας στα μεγάλα γεγονότα και τις διεθνείς συνδιασκέψεις θα ήταν μοχλός στις μελλοντικές εξελίξεις , πάντα για το συμφέρον της χώρας μας.

Θεωρείτε ότι ο πρωθυπουργός θα αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο;

Ένα είναι γεγονός, ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Όσο παραμένει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια που σαρώνει, δεν ελέγχεται ουσιαστικά η αισχροκέρδεια, η Δημοκρατία και τα δικαιώματα πλήττονται, ενώ η διεθνής στάση του κ. Μητσοτάκη στα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν «αποπνέουν» εθνική υπερηφάνεια. Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση με τη βοήθεια «φιλικών» μέσων να αλλάξει το κλίμα με «δήθεν» παροχές, επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό κλπ, η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Ήδη η λαϊκή δυσαρέσκεια οξύνεται, όταν με πρόσφατα στοιχεία η αγοραστική δύναμη του κατώτερου μισθού έχει μειωθεί κατά 18%, στη δε μερική απασχόληση 28%, εξ αιτίας της ακρίβειας. Όταν η Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στενάζει με τη μείωση του τζίρου, την αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων όπως ασφαλιστικές εισφορές, λογαριασμοί ενέργειας, περιορισμένη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό (το 85% των επιχειρήσεων δεν μπορούν να πλησιάσουν …τράπεζα), και έναν πληθωρισμό που αγγίζει τα επίπεδα της δεκαετίας του ’90, καμιά κυβερνητική επικοινωνιακή πολιτική δεν πείθει.Γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν μπορεί να χειριστεί αυτή την κατάσταση, γιατί έχει «δεσμεύσεις» σε συγκεκριμένα συμφέροντα και ειδικά σε καρτέλ ενέργειας, που «φοβάται» να ακουμπήσει. Η αισχροκέρδεια «ανθίζει», ελεγκτικοί μηχανισμοί, είτε στην Αγορά, είτε στην Εργασία, υπολειτουργούν και η διεθνής εικόνα μας «γκριζάρει».Η κυβέρνηση «φοβάται», έτσι ασκεί αυταρχισμό και βία, ειδικά στη Νεολαία (πρόσφατα στο ΑΠΘ). Δεν θα τα καταφέρει όμως.Μέσα σε αυτό το κλίμα, η πιθανότητα Εκλογών το Φθινόπωρο είναι ορατή. Δεν μπορεί να σταθεί άλλο η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Γιατί να εμπιστευθεί ο κόσμος τον ΣΥΡΙΖΑ; Τι προτείνετε για να γίνει καλύτερη η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση 4,5 χρόνια έδωσε δείγμα γραφής, μέσα σε σκληρές μνημονιακές συνθήκες. Τόσο στην κοινωνική πολιτική (ΚΕΑ, ελεύθερη πρόσβαση όλων στην Υγεία κ.α), όσο και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής (Διμερείς, τριμερείς με γείτονες χώρες, συμφωνία των Πρεσπών κ.α). Και το πιο σημαντικό, μας έβγαλε από τα μνημόνια και ρύθμισε το χρέος, αφήνοντας 37 δισ. απόθεμα.Σήμερα με τεκμηριωμένες προτάσεις σε όλους τους τομείς, με το πρόγραμμά μας και το κυβερνητικό, που θα παρουσιασθεί στη ΔΕΘ από τον Πρόεδρο Α. Τσίπρα, καθώς και με την υπεύθυνη αντιπολίτευση που ασκούμε, χωρίς λαϊκισμούς, πείθει τον κόσμο για την ανάγκη άμεσης πολιτικής Αλλαγής.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ… Σας ανησυχεί αυτό; Μήπως τις θεωρείτε στημένες όπως άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτό που έχει σημασία είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων. Η πτώση εμπιστοσύνης στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, είτε σχετικά με την ακρίβεια, είτε σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας covid 19, είναι χαρακτηριστική. Σημειώνω ότι οι δημοσκοπήσεις πολλές φορές έχουν πέσει έξω. Όχι μόνο στην Ελλάδα (πχ το 2012), αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πχ Πορτογαλία). Βέβαια η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η Κάλπη. Βέβαια υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο διενέργειας των μετρήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ζητήσει να κληθούν σε αρμόδια επιτροπή της Βουλής εταιρίες δημοσκοπήσεων για σχετική συζήτηση της μεθοδολογίας που ακολουθείται.

Ποια η γνώμη σας για τη νέα γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου; Από το ρεπορτάζ βγαίνει πως κάποιοι αντέδρασαν διότι -όπως υποστήριξαν- δεν στήριξε την προσπάθεια διεύρυνσης…

H Ράνια είναι μια νέα γυναίκα με σταθερή παρουσία και προσφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, από τη νεολαία του ΣΥΝ, έχοντας εκλεγεί σε πολλές θέσεις ευθύνης του κόμματος, θέσεις, τις οποίες τίμησε ιδιαίτερα. Από τα κινήματα μέχρι την θέση του Γραμματέα του κόμματος, χαρακτηρίζεται από βαθιά κομματικότητα και σεβασμό στις συλλογικά ληφθείσες αποφάσεις. Πιστεύω ότι έτσι θα κινηθεί και ως Γραμματέας του κόμματος, στις δύσκολες και καθοριστικές συνθήκες που αναλαμβάνει τη θέση αυτή.

Είστε υπέρ της κατάργησης της μάσκας και της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό που αποφάσισε η κυβέρνηση;

Η μάσκα είναι μέσο προστασίας και όχι μέσο καταστολής. Η μη χρήση της μάσκας σαν προστατευτικό μέσο από τον κορωνοϊό, δεν σημαίνει και κατάργηση της χρήσης της μάσκας γενικώς, αφού ακόμα πρέπει να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις συνωστισμού, κλειστών χώρων κλπ. Όμως η γενική χαλάρωση των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού είναι άλλο θέμα. Η χαλάρωση, έτσι χωρίς σχέδιο, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Ο ιός είναι παρών και οι ειδικοί φοβούνται για νέα έξαρση το Φθινόπωρο. Άλλωστε, και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας εξέφρασε φόβους, προαναγγέλλοντας την τέταρτη δόση του εμβολίου. Οφείλει η Πολιτεία να ενισχύσει το ΕΣΥ και να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για ιδιωτικοποίηση.

Χαρά Καφαντάρη

Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας

 Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: