Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ :Ανατιμήσεις αγαθών. Η ακρίβεια, συνεχίζει να σαρώνει …

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

06.05.2022

Ανατιμήσεις αγαθών. Η ακρίβεια, συνεχίζει να σαρώνει …

Η Χαρά Καφαντάρη βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής δήλωσε:

Ο πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης, μετά από εννεάμηνη καθυστέρηση κατάφερε να ψελλίσει κάποια μέτρα για την ακρίβεια της ηλεκτρικής ενέργειας, αφήνοντας, βέβαια, απείραχτο το όποιο καρτέλ που διαμορφώνει τις τιμές. Ο κος Μητσοτάκης, παρά τις καθημερινές ειδήσεις για αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών, ξέχασε την οποιαδήποτε αναφορά στην λήψη μέτρων για την ανακούφιση και από τις αυξήσεις βασικών διατροφικών αγαθών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) o δείκτης τιμών τροφίμων, παρουσιάζει συνεχείς αυξήσεις, σημειώνοντας τον Μάρτιο του 2022, απόλυτο ρεκόρ ανόδου, ακόμα και από την δεκαετία του 1990! Πρωταθλητής σε όλη την Ευρώπη φαίνεται να είναι η Ελλάδα και η κυβέρνηση παραμένει άπραγη, πιστή στις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις της και των νεοφιλελεύθερων δογμάτων περί «αυτορρύθμισης της αγοράς».

Παρά την ανακήρυξη από τον ΟΉ.Ε. του δικαιώματος στην διατροφή σαν θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος, πολλά πρέπει να γίνουν. Εντωμεταξύ, η τριπλή κρίση, κλιματική αλλαγή – απώλεια βιοποικιλότητας – διατροφικής και ενεργειακής ανασφάλειας, θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Μια πρώτη δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών, θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

.- μείωση του Φ.Π.Α. και ειδική έκπτωση, στους λογαριασμούς καταναλωτών.

.- αυστηρούς κοστολογικούς ελέγχους με σκοπό την αποτροπή αυξήσεων και νέες διεθνείς και διακρατικές διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση καλύτερων τιμών.

.- σχεδιασμός  κοινωνικών μέτρων προστασίας  για την διεύρυνση της προστασίας των πλέον αδυνάτων συμπολιτών μας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε