Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΝΔ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ «ΓΙΑ ΌΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ..», ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, βουλευτού Δυτ. Αθήνας  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αντιπροέδρου επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής και αναπληρώτριας τομεάρχη  Πολιτικής Προστασίας, στο σ/ν Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις» 

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτησή της

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.

Πραγματικά πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου για το σχέδιο νόμου που συζητάμε θα ήθελα να καταθέσω μία διαπίστωση που έκανα σήμερα παρακολουθώντας το μεγαλύτερο μέρος της Ολομέλειας.

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση από την πλειοψηφία των Βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας η απαξίωση και οι χαρακτηρισμοί με τους οποίους χαρακτήρισαν κάποιες φορές ουσιαστικά τους ανέργους. Μου έκανε εντύπωση η απαξίωση στον άνεργο.

Και μάλιστα, επειδή και ο προηγούμενος συνάδελφος αναφέρθηκε για τα πολιτικά γραφεία, μου γεννήθηκε το ερώτημα: Στις περιφέρειές τους οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στα χωριά τους από όπου είναι ο καθένας δεν έχουν να αντιμετωπίσουν ανέργους, δεν έρχονται άνεργοι να ζητήσουν δουλειά; Με αυτόν τον τρόπο, όμως και τους χαρακτηρισμούς, οι οποίοι δεν τιμούν θα έλεγα, απορώ πώς μπορούν και στέκονται.

Κύριε Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, πραγματικά χαρακτηριστικό δόγμα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις πολιτικές είναι ότι για όλα φταίει κάποιος άλλος. Η Κυβέρνηση δεν φταίει σε τίποτα.

Ο κ. Μητσοτάκης που μίλησε σήμερα είπε: «Όλα τα κάναμε καλά, ό,τι μπορούσαμε κάναμε». Για την ενέργεια, για τις αυξήσεις της τιμής της ενέργειας, για τους λογαριασμούς που οι πολίτες σιγά-σιγά δεν μπορούν να καλύψουν, να μην πω επιχειρήσεις ακόμα και βιομηχανία, φταίει ο πόλεμος.

Αυτά τα οποία ζούμε όμως στην ενέργεια και στην αύξηση των τιμών, δεν τα έχουμε δει ακόμα συνεπεία του πολέμου που γίνεται στην Ουκρανία. Είναι μια πολιτική που έχει βάθος χρόνου τουλάχιστον οκτώ με δέκα μήνες.

Ως προς την πανδημία είμαστε πρωταθλητές στους θανάτους από COVID και λέτε ότι είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, κάναμε ό,τι μπορέσαμε. Πώς δικαιολογούνται τα συγκεκριμένα στοιχεία όμως, σε σύγκριση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Ως προς την ανεργία λοιπόν, μιας και συζητάμε γι’ αυτό σήμερα, φταίει ο ίδιος ο άνεργος. «Οι νέοι δεν ξέρουν να κάνουν βιογραφικό, γι’ αυτό δεν μπορούν να βρουν δουλειά», είπε ένας Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό πραγματικά έχει μείνει! Το βιογραφικό φταίει που δεν βρίσκουν δουλειά! Ή αυτό το οποίο λέμε και φαίνεται, δηλαδή ότι οικειοποιείται η Νέα Δημοκρατία αυτό που λέει και το πόρισμα Πισσαρίδη, ότι οι νέοι φταίνε για την ανεργία, ότι η εργασία είναι ένα προνόμιο, η στήριξη των ανέργων μάλλον είναι ένα προνόμιο και όλα αυτά.

Έτσι λοιπόν έρχεστε και καταργείτε ουσιαστικά τον ΟΑΕΔ, με τη μορφή και τη λειτουργία που είχε μέχρι σήμερα, γιατί κάποιοι -υπάρχουν περιπτώσεις, ένα μικρό ποσοστό- καταχρώνται κάποιων δικαιωμάτων και λόγω εισοδηματικών δεδομένων ή για άλλα θέματα. Και γι’ αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις έρχεστε και καταργείτε ένα ολόκληρο σύστημα, καταργείτε ουσιαστικά την προστασία του ανέργου. Λογική σας είναι μόνο η τιμωρία του ανέργου και όχι η στήριξη της εργασίας και η προστασία των ανέργων και πολύ περισσότερο βέβαια συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες θα δημιουργήσουν καινούργιες θέσεις εργασίας.

Φταίει λοιπόν ο νέος επιστήμονας που δεν βρίσκει δουλειά σ’ αυτό που σπούδασε. Φταίει ο τεχνικός που δεν έχει την ίδια ειδικότητα. Φταίει ο ανεκπαίδευτος, ο οποίος δεν έχει και τόσα προσόντα, που δεν δέχεται να κάνει με την όποια εξευτελιστική αμοιβή μια ταπεινή εργασία.

Όμως, τα δικά σας παιδιά, κύριοι της Κυβέρνησης, που σπούδασαν σε κολέγια, πήραν περγαμηνές από ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα βρουν δουλειά σαν στελέχη σε επιχειρήσεις, golden boys, με τεράστια μπόνους κ.λπ.. Πώς θα σκεφτείτε εσείς τους νέους στη Δυτική Αθήνα που η ανεργία είναι πολύ αυξημένη; Εσείς τους έχετε αυτούς τους νέους μόνο για ψυκτικούς και για επισκευαστές ασανσέρ. Το έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης αυτό. Τι σας νοιάζει λοιπόν για τους άλλους;

Και εδώ είναι και η μεγάλη διαφορά μας. Εμείς τον ΟΑΕΔ, την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον δυναμώσαμε. Αναβαθμίσαμε με πλήθος μεταρρυθμίσεων το κύρος του ΟΑΕΔ σαν Δημόσιο Φορέα Απασχόλησης του εργατικού δυναμικού, αναπτύξαμε μηχανισμό διάγνωσης αναγκών εργασίας. Μεγάλο πρόγραμμα μεταρρύθμισης του ΟΑΕΔ υλοποιήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πάλι. Υπήρξε το απαιτητικότερο από τα ορόσημα του Γ΄ μνημονίου στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών στην αγορά εργασίας.

Τα κεντρικά συνθήματα 2015-2019 ήταν «Ο ΟΑΕΔ αλλάζει» και στη συνέχεια το πιο οραματικό, «Ο δικός σου ΟΑΕΔ», που σηματοδοτούσε τον τελικό σκοπό και στόχο της τεράστιας προσπάθειας να γίνει ο ΟΑΕΔ ένας φερέγγυος σύγχρονος οργανισμός που να βρίσκεται δίπλα στον άνεργο και ο τελευταίος να αισθάνεται τον ΟΑΕΔ δικό του.

Πολλά τα επιτεύγματά μας στον τομέα και πρέπει να τα λέμε, όπως ψηφιακά εργαλεία ανάλυσης προφίλ ανέργων και ηλεκτρονική παρακολούθηση τάσεων της ζήτησης των επαγγελμάτων, της επιχειρηματικότητας ανά κλάδο στις τοπικές αγορές εργασίας, καινοτόμα προγράμματα απασχόλησης, πρόσληψη μεγάλου αριθμού εργασιακών συμβούλων, κατάρτιση του συνόλου του προσωπικού του ΟΑΕΔ, πιλοτική εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ανοικτών προγραμμάτων απασχόλησης, νέο μοντέλο διοίκησης, προπαντός με διαφάνεια, συμμετοχή, διαπερατότητα ιεραρχικών επιπέδων.

Εσείς όμως, κύριοι της Κυβέρνησης, τι κάνετε; Αλλάζετε όνομα στον ΟΑΕΔ. Τον κάνετε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Σβήνετε το όνομα ενός Οργανισμού με πενήντα τρία χρόνια ιστορίας. Απαξιώνετε τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, απαξιώνετε τους εργαζόμενους του φορέα. Αντιμετώπισαν και αστυνομική βία πρόσφατα.

Για ποιο λόγο ο Οργανισμός να γίνει Υπηρεσία; Γιατί λέτε ότι εκσυγχρονίζετε τη σχέση ΟΑΕΔ- ανέργων, ενώ στην πραγματικότητα κόβετε και άλλο κοινωνικές παροχές και επιβάλλετε κυρώσεις για αποκλεισμό ανέργων; Δημιουργείτε εντυπώσεις με φρασεολογίες, με τίτλους όπως «δουλειές ξανά». Στόχος σας είναι να αλλάξουμε το όνομα με βαρύγδουπες δηλώσεις «δουλειές ξανά», όπως είπαμε. Βέβαια άλλο εργασία, που είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, άλλο δουλειά-δουλεία, όπως εσείς πραγματικά θέλετε.

Για να δημιουργηθούν όμως δουλειές χρειάζεται να πάει καλά η οικονομία μας, να υπάρχει ανάπτυξη σε όλους και όχι σε λίγους τομείς, να υπάρχουν προσλήψεις, προγράμματα απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, να γίνεται επένδυση στην παιδεία, στην αναβάθμιση εργατικού δυναμικού, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες συνθήκες, να προσφέρονται κατάλληλες θέσεις εργασίας στους ανέργους, αφού ληφθούν υπόψη οι ικανότητές τους, οι ανάγκες, οι επαγγελματικές προσδοκίες. Το σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης να προσαρμοστεί στις ανάγκες των ανέργων, στις ανάγκες της παραγωγής.

Και μιας και η περισσότερη ανεργία εμφανίζεται σε αυτούς που έχουν χαμηλά γενικά προσόντα, ιδιαίτερη σημασία χρειάζεται να δοθεί στην αναβάθμιση της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης, κάτι το οποίο πρέπει να γίνει και μέσα από την παιδεία. Αυτό θα έπρεπε να είναι ένα περιεχόμενο ενός νομοσχεδίου σύγχρονου που θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα.

Το προτεινόμενο όμως σχέδιο νόμου, που εσείς «κατεβάζετε», δεν υπηρετεί με τίποτα όλα αυτά, απλά τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες σας και τίποτα παραπάνω.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: