Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ, ΟΙ ΜΙΚΡΟMΕΣΑΙΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

H Χαρά Καφαντάρη  Βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ  Π.Σ., Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στις 09.04.2022, στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο», σχολίασε την επικαιρότητα και μεταξύ άλλων ανέφερε:

 «Ο Μάρτης έκλεισε με 8.9% πληθωρισμό, ρεκόρ 27 ετών, ο οποίος πλήττει τους καταναλωτές, τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα.

Για το θέμα της απολιγνιτοποίησης, ο κ. Μητσοτάκης εσπευσμένα εξήγγειλε το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων το 2023. Είπε, ότι ο λιγνίτης είναι πιο ακριβός από το φυσικό αέριο ενώ αναγκάστηκε εκ των υστέρων να παραδεχτεί ότι ο λιγνίτης είναι πιο φθηνός συμπεριλαμβανομένων των ρύπων. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ευνοήσει συγκεκριμένες επιχειρήσεις συγκεκριμένου αερίου. Η συμμετοχή του φυσικού αερίου μέσα στο ενεργειακό μείγμα έφτασε το 50% στα τέλη του έτους. Υπενθυμίζουμε, ότι το φυσικό αέριο είναι και αυτό ορυκτό καύσιμο και έχει αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το φυσικό αέριο είναι ακριβό γιατί κάποιοι κερδίζουν και δεν κερδίζουν τώρα, από τις 24 Φεβρουαρίου, που δυστυχώς ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά, από πέρσι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε προειδοποιήσει για το κύμα ακρίβειας με ερωτήσεις, επερωτήσεις και με προτάσεις, και έχουμε προτάσεις.

Άλλες κυβερνήσεις σε χώρες της Ε.Ε. παρεμβαίνουν και παίρνουν μέτρα υπέρ των πολιτών. Βάζουν πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, φορολογούν τις ενεργειακές εταιρείες, καταργούν ή μειώνουν τον ΕΦΚ. Να υπογραμμίσω στο σημείο αυτό ότι και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να προχωρήσουν ακόμη και σε εθνικοποίηση υποδομών.

Η κυβέρνηση όμως του κ. Μητσοτάκη, μέσα στην ενεργειακή κρίση, ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και τα golden boys της υπεραμείβονται.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη όλα τα αποδίδει σε εξωγενείς παράγοντες. Για τις πυρκαγιές φταίει η κλιματική αλλαγή, για την πανδημία είναι παγκόσμιο φαινόμενο, για την κρίση φταίνε όλοι οι αλλοί. Αυτοί όμως που πλήττονται στο τέλος είναι ο απλός καταναλωτής, ο μικρομεσαίος και η βιομηχανία. Να τονίσω, ότι η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, αναφέρει ότι η αύξηση του ηλεκτρικού επιβαρύνει υπέρμετρα τη βιομηχανία, μιλώντας ακόμα και για αισχροκέρδεια στην διαμόρφωση των τιμών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων.

Τέλος, να αναφέρω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν κυβέρνηση, είχε συντάξει, το 2017, το ΕΣΕΚ (Εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα) που περιλάμβανε την σταδιακή αποδέσμευσή μας από τον λιγνίτη μέχρι το 2030 και παράλληλη ανάπτυξη των ΑΠΕ.»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: