Χ. Καφαντάρη: Επιτέλους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά από τρία χρόνια, κατάφερε να αντιληφθεί την ανάγκη συνεργασίας δασικών υπηρεσιών και πυροσβεστικού σώματος!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

29.03.2022

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ!

Η Χαρά Καφαντάρη βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής δήλωσε:

Έπρεπε να περάσουν 3 σχεδόν χρόνια και μετά από αποτυχημένες αντιπυρικές περιόδους, ειδικά το καλοκαίρι του 2021, για να αντιληφθεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ότι βασικός παράγων επιτυχίας αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, είναι η συνεργασία Δασικών υπηρεσιών και Πυροσβεστικού Σώματος.

Με μια σειρά περιοδειών σε όλη την Ελλάδα, οι υπουργοί του  νεοσυσταθέντος  υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  και του ΥΠΕΝ, συναντώνται με τις Δασικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της χώρας. Συναντήσεις που βέβαια, κρίνονται θετικά, καθώς σκοπός τους είναι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος σχεδιασμός της αντιπυρικής περιόδου.

Μόνον, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται οι εν λόγω υπηρεσίες, όπως διθυραμβικά αναγγέλλουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Άλλωστε, το κράτος έχει συνέχεια και προφανώς, δεν ξεκίνησε με την εκλογή Μητσοτάκη. Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, ότι με ΚΥΑ 181752 2.5.2019 (ΦΕΚ 1525/7.5.2019) επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το σαφές πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, με αρμοδιότητες και ανάλογες ενέργειες. Συγκεκριμένα η εν λόγω ΚΥΑ διαρθρώνεται σε τρία άρθρα, με το πρώτο να καλύπτει το γενικό πλαίσιο συνεργασίας των δύο υπηρεσιών, το δεύτερο να αναλύει τις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος και το τρίτο τις αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, καθώς και των Δασικών Υπηρεσιών.. Δημιουργήθηκε δηλαδή για πρώτη φορά πλαίσιο πρόληψης  και καλής διακυβέρνησης, με συντονισμό υψηλής υπεραξίας, όπως ζητούσε και η Ε. Ε.

΅Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε μεριμνήσει στη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών για εγκεκριμένες προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων μέσω ΑΣΕΠ (200 ΓΙΑ ΤΟ 2019) και προσλήψεις του προγράμματος πρόληψης δασικών πυρκαγιών (350 τριετείς συμβάσεις έργου για το 2019-2020) με βάση την Απόφαση αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΔΔΠ/61420/447. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις 5000 περίπου προσλήψεις μέσω οκτάμηνων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κατήργησε.

Έτσι, λοιπόν, δεν πέρασαν 24 χρόνια, όπως δήλωσε ο  υπουργός  κ. Χ Στυλιανίδης, αλλά τρία χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ώστε να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα και να επανέλθει αυτή η συνεργασία.

Η αντιπυρική περίοδος 2022 αρχίζει σε ένα μήνα, το νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πέραν από την επικοινωνία,  θα κριθεί στην πράξη και ελπίζουμε τα αποτελέσματα να είναι θετικά, για τη βιοποικιλότητα και το δασικό πλούτο της Πατρίδας μας, καθώς και την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Απαιτείται τώρα… ορθολογική ενίσχυση τόσο του Π.Σ., όσον και των Δασικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Δεν αρκούν μόνον οι «δασοκομάντος».. εγχώριοι και «εισαγόμενοι» του κ. Στυλιανίδη…

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: