Χ. Καφαντάρη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ακούει…ακολουθεί την σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της

Tοποθέτηση (22.3.2022) της ​Χαράς Καφαντάρη Βουλευτού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στο σ/ν Υπουργείου Εσωτερικών:«Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για θέματα ανθρώπ. δυναμικού και ΟΤΑ  νομοθ. πλαίσιο εκπαίδευσης ΕΣΣΔΑ  για την ένταξη στον κλάδο Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών, διατάξεις για ολοκλήρωση μεταφοράς δασικών υπηρεσιών στο Υπ. Περιβάλλοντος, διατάξεις για εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0″, Εθνική Σύνταξη Ομογενών κ.ά».

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτησή της:

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.

Κύριε Υπουργέ, εκπροσωπείτε την Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, οπότε θα ήθελα να πω κάτι το οποίο νομίζω είναι σαφές και φαίνεται σε όλες τις κινήσεις που κάνει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Δεν ακούτε και όταν λέμε δεν ακούτε δεν είναι ότι δεν ακούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι η κακή αντιπολίτευση, είναι λαϊκιστές, είναι έτσι, είναι αλλιώς. Εννοούμε ότι δεν ακούτε την κοινωνία, δεν ακούτε τους φορείς της, τους επαγγελματικούς φορείς, τους επιμελητηριακού φορείς. Και βέβαια αυτό έχει να κάνει και με τη ραγδαία αύξηση των τιμών και ειδικότερα με το κομμάτι της ενέργειας που αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν ακούτε την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, τη βιομηχανία της χώρας μας. Δεν ακούτε τις συντεχνίες και τις πανελλήνιες ομοσπονδίας αρτοποιών. Κανέναν δεν ακούτε.

Συνεχίζετε ακάθεκτοι σε αυτή την πολιτική γιατί βέβαια και αν θέλετε και ο αρμόδιος Υπουργός Αναπτύξεως -όπως λέγεται- ανέφερε ότι ο κόσμος δεν κρυώνει, ότι είναι ψυχολογικά τα θέματα της ακρίβειας και της ανόδου της βενζίνης και του πετρελαίου και λοιπά.

Αυτή, λοιπόν, η υποτίμηση στη νοημοσύνη του μέσου Έλληνα -και δεν μιλάω εδώ στο Κοινοβούλιο που είναι ναός της δημοκρατίας και πρέπει να μας χαρακτηρίζει μία σοβαρότητα, αλήθεια και υπευθυνότητα-, και η απαξίωση φαίνεται και με τον τρόπο με τον οποίο νομοθετείτε. Γιατί εσείς αυτή τη στιγμή νομοθετείτε με κακό εντελώς τρόπο και φαίνεται ανάγλυφα αυτό για άλλη μια φορά και στο σημερινό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τον βαρύγδουπο τίτλο: «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς». Είναι έξι, επτά σελίδες ο τίτλος του.

Φέρατε ένα νομοσχέδιο χωρίς διαβούλευση και συζήτηση με την κοινωνία. Στη διαβούλευση είχε πενήντα ένα άρθρα. Έρχεται εδώ σήμερα και αυτά τα άρθρα έχουν φτάσει τα ογδόντα εννιά. Δεν ακούσατε τους φορείς και όσους ενδιαφέρει αυτό το νομοσχέδιο. Πολύ περισσότερο εφτά υπουργεία -μπορεί και παραπάνω-ουσιαστικά έχουν λόγο μέσα στα άρθρα αυτού του εν λόγω νομοσχεδίου. Γιατί να μην γίνεται μία σωστή νομοθέτηση ανάλογα με το κάθε Υπουργείο που αφορούν οι ρυθμίσεις και οι προτάσεις οι νομοθετικές;

Αύριο ας πούμε, έχουμε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών κι εδώ πέρα μπαίνουν θέματα για το Ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί αυτά να μην συζητηθούν αύριο στο αντίστοιχο νομοσχέδιο; Αλλά εσάς δεν σας ενδιαφέρει αυτό. Σας ενδιαφέρει να προχωρήσετε στην υλοποίηση αυτής της καταστροφικής πολιτικήςόσο καιρό ακόμα θα είστε στη διακυβέρνηση της χώρας, γιατί η κοινωνία ακούει, παρακολουθεί, αρχίζει έντονα να καταλαβαίνει το πού πηγαίνει και οι ανάγκες της καθημερινότητας για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα πολίτη είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Με τις ρυθμίσεις προωθείτε την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα. Μιλάτε για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας η οποία, όμως, βάσει του δικού σας νόμου στελεχώνεται από μέλη της επιλογής σας. Προτείνετε σύσταση μιας ακόμα Κεντρικής Επιτροπής Συντονισμού η οποία πάλι έχει μέλη γενικούς γραμματείς επιλογές της Κυβέρνησης. Σε όλους τους θεσμούς, καθώς και στο Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας που σχεδιάζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, με τις ρυθμίσεις που εισάγονται, η πλειοψηφία είναι επιλογές της Κυβέρνησης.

Έρχομαι σε άρθρα και θα αναφερθώ στο άρθρο 15 του προτείνονται διατάξεις για να μπορέσουν οι δήμοι να καταρτίσουν προϋπολογισμούς για το 2022. Είναι γνωστό ότι οι δήμοι έχουν πολλά προβλήματα δημοσιονομικά και το ενεργειακό κόστος, που αναφέρθηκα στην αρχή, χτυπά πραγματικά τους δήμους και αυτό είναι πολύ σοβαρό. Και βέβαια έχει να κάνει και με τη λειτουργία των εταιρειών ύδρευσης. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα είναι και η Παγκόσμια Μέρα του Νερού, ενός θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος που ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να έχει και πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλα αυτά. Το ενεργειακό αυτό κόστος τείνει να αυξήσει ουσιαστικά και τις τιμές αυτού του πόρου, του σημαντικού για τη ζωή και για την ανάπτυξη, που είναι το νερό.

Προχωράτε σε παράταση της δυνατότητας ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων για την προμήθεια υλικών για αντιμετώπιση υγειονομικής κρίσης με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση. Δεν σας αρκούν τα 6,7 δισεκατομμύρια που έχετε δώσει μέχρι τώρα σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Εσείς συνεχίζετε πραγματικά με την ίδια λογική. Αναφέρομαι στο άρθρο 7 με το οποίο μεταφέρετε στους δήμους πάλι αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και έχει να κάνει με το άρθρο 7 που ανέφερα, που αφορά τα ζώα συντροφιάς που με τον ν. 4830/21 μεταφέρατε στην αυτοδιοίκηση.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και τώρα έρχεστε πάλι και ουσιαστικά βάζετε όρους και στους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν και πόρους. Για αυτό και η ΚΕΔΕ ζητάει απ’ ευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό πόρους και όχι μέσω των ΟΤΑ.

Βέβαια, να μην αναφερθώ στο τέλος ταφής που από την πρώτη του χρόνου εφαρμόζεται και είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Δηλαδή, μιλάμε για στραγγαλισμό των δήμων.

Έρχομαι στο άρθρο 23 «Φυσικές καταστροφές και δράσεις πυροπροστασίας». Παρατείνεται για το τρέχον έτος η απ’ ευθείας διάθεση πιστώσεων από δήμους στους συνδέσμους τους για κάλυψη αποκλειστικά δράσεων προστασίας. Αξιοποιούνται από τον ανενεργό, θα έλεγα, νόμο που θριαμβολογούσατε όταν ψηφίστηκε, τον νόμο για την πολιτική προστασία, τον ν. 4662/2020, κάποια άρθρα, η κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας, που πάλι με τον ίδιο τρόπο, με απ’ ευθείας αναθέσεις, θα γίνεται μια προετοιμασία, τέλος πάντων, για την αντιπυρική περίοδο σε συγκεκριμένες περιοχές. Βέβαια, τα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτής τα ζήσαμε πέρυσι τον Αύγουστο και με το πρόγραμμα «ΔΡΥΑΔΕΣ» και με το 1,4 εκατομμύρια στρέμματα γης τα οποία κάηκαν. Έτσι ετοιμάζετε την αντιπυρική περίοδο; Έτσι την ετοιμάζετε;

Αναφέρθηκε πριν ο κ. Υφυπουργός Περιβάλλοντος για τις παρουσίες σε όλη την Ελλάδα μαζί με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης κ.λπ. ότι «συντονιζόμαστε για πρώτη φορά, οι δασικές υπηρεσίες μαζί με την Πυροσβεστική, δηλαδή το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης με τις δασικές υπηρεσίες και όλα αυτά που είναι Υπουργείο Περιβάλλοντος».

Εγώ, όμως, θα σας πω ότι ήδη από την Άνοιξη του 2019, όταν ακόμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση, ουσιαστικά υπήρχε το μνημόνιο συνεργασίας δασικών υπηρεσιών και Πυροσβεστικής. Από τότε υπήρχε. Μετά έγιναν εκλογές, άλλαξε δημοκρατικά η Κυβέρνηση μέσα από εκλογική διαδικασία. Και έρχεστε μετά από τρία χρόνια και λέτε «πρώτη φορά».

Θα υπενθυμίσω, όμως, ότι αυτό το μνημόνιο και το ΦΕΚ το οποίο είχε βγει περιλάμβανε και προσλήψεις και δασολόγων και δασοπόνων πεντακοσίων στον αριθμό, οι οποίοι ουσιαστικά θα στελέχωναν και τις δασικές υπηρεσίες, τις οποίες τώρα έρχεστε και τις μεταφέρετε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα. Τώρα θα ψηφίσουμε κάποια πράγματα. Και, τέλος πάντων, έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2001.

Η επικοινωνία, αυτό είναι χαρακτηριστικό στα πάντα τα οποία ακολουθεί η συγκεκριμένη Κυβέρνηση. Άλλωστε και μετά την αποτυχία του καλοκαιριού στις δασικές πυρκαγιές ιδρύσατε επικοινωνιακά ένα υπουργείο, το Υπουργείο  Κλιματικής Κρίσης, και λέτε ότι ετοιμάζεστε για την αντιπυρική περίοδο. Έχουμε κάνει ερωτήματα, επίκαιρες. Απαντήσεις μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει. Περιοδείες, όμως, γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Δεν λέω ότι είναι κακό αυτό, αρκεί να υπάρχει και μια ουσία. Όμως, το πρόβλημα δεν θα το λύσουν οι δασοκομάντος, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν προσληφθεί και σε ένα μήνα και δέκα μέρες περίπου αρχίζει η αντιπυρική περίοδος.

Είπε πολλά ο κύριος Υπουργός -έρχομαι στο άρθρο 80- για τους διασωθέντες αγρούς. Εγώ, όμως, θα πω: Τι κάνετε στ’ αλήθεια;

 Για τους δασωθέντες αγρούς τι κάνετε; Δίνετε την κυριότητα σε εκτάσεις δασικές και δασών χωρίς να υπάρχει προγενέστερος τίτλος. Αλλάζει η χρήση των δασών σε αγροτικές εκτάσεις.

Μόνο θα κλείσω και θα πω ότι για τους διασωθέντες αγρούς ακούσαμε πολλά ωραία από τους αντίστοιχους Υφυπουργούς. Εγώ, όμως, θα πω ότι είναι αντιφατικό την εποχή της κλιματικής κρίσης, όταν υπάρχει εθνικό σχέδιο αναδασώσεων που θα χρηματοδοτηθεί μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης -και αυτό το λέει και ο ΟΗΕ, το λέει και η διακυβερνητική της προστασίας της βιοποικιλότητας, καθώς και την αποφυγή εκτός σχεδίου οικιστικής ανάπτυξης- την ίδια στιγμή και ενώ λέτε ότι σε δέκα χρόνια θα έχει γίνει αναδάσωση μέσα από αυτό το εθνικό σχέδιο πεντακόσιες χιλιάδες στρέμματα, την ίδια στιγμή με τη διάταξη αυτή θα δώσουμε τη δυνατότητα, αν όχι σε εξίμισι εκατομμύρια στρέμματα να αλλάξουν χρήση…

Το 50% από αυτά να αλλάξει χρήση, τρεισήμισι εκατομμύρια στρέμματα γης θα αλλάξουν χρήση από δασικά. Όμως, τι να περιμένει κανείς από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;

Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: