Χ.ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: 22 MAΡΤΙΟΥ 2022, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ, ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 22 Μαρτίου 2022

H 22 Μαρτίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Επίσης, ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει «την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο Νερό και σε ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής» σαν ΘΕΜΕΛΕΙΩΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

Βασικός πυλώνας της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού είναι η επίτευξη του Στόχου 6 Βιώσιμης Ανάπτυξης, μέσω του οποίου διασφαλίζεται η αρχή “Νερό και Αποχέτευση για όλους μέχρι το 2030”. Φέτος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με τη θεματική του 2022 “Υπόγεια Νερά – Κάνοντας το αόρατο ορατό”, μας υπενθυμίζει πως τα υπόγεια ύδατα μπορεί να είναι αόρατα, αλλά η επίδρασή τους είναι ορατή παντού. Καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται, τα υπόγεια ύδατα θα γίνονται όλο και πιο κρίσιμα. Πρέπει να συνεργαστούμε για τη βιώσιμη διαχείριση αυτού του πολύτιμου πόρου.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, το 2018 περίπου 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν μη επαρκή πρόσβαση σε νερό, για τουλάχιστον ένα μήνα. Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε πάνω από 5 δισεκατομμύρια.

Λόγω της κλιματικής κρίσης, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες αυξάνονται. Σύμφωνα δε με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από έλλειψη νερού θα αυξηθεί δραματικά, τόσο λόγω της αύξησης του πληθυσμού, όσο και της μείωσης της διαθεσιμότητας των υδάτινων πόρων.

Στην πατρίδα μας η ραγδαία αύξηση της ενέργειας και των τιμών του ηλεκτρικού, θα προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις και στην τιμή του Νερού (αντλιοστάσια κλπ), με κίνδυνο πλέον, να πούμε και «το νερό-νεράκι».

Στη χώρα μας, πρέπει:

Να εναρμονισθεί η ελληνική νομοθεσία με τη Νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία 2020/2184, για τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας νερού και βελτίωση της πρόσβασης σε αυτό, για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Η οδηγία 2020/2184, αντικαθιστά τη 98/83 που ήταν σε ισχύ επί 22 χρόνια, δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. 23/12/2020, τέθηκε σε εφαρμογή 12/1/2021 και όλα τα κράτη – μέλη πρέπει να την εισάγουν στις εθνικές τους νομοθεσίες εντός 2 ετών.

Να επικαιροποιηθούν οι χημικοί και μικροβιολογικοί παράμετροι και τα όρια στο πόσιμο νερό (π.χ. όριο εξασθενούς χρωμίου), με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.

Να εφαρμοσθούν υποχρεωτικά διαδικασίες εκτίμησης-διαχείρισης διακινδύνευσης της ποιότητας και στις 3 φάσεις της διαδρομής του νερού, από τη πηγή έως τη βρύση.

Να εισαχθεί σύστημα για το καθορισμό ελάχιστων απαιτήσεων ασφαλείας και υγιεινής για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό.

Να συνταχθούν νέες υποχρεώσεις πληροφόρησης από τους προμηθευτές, προς τους καταναλωτές.

Να ελεγχθούν και να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας, ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις και στην τιμή του Νερού.

Σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προτείνουμε την συνταγματική κατοχύρωση και καθιέρωση του νερού –μαζί με την ενέργεια- «ως κοινωνικό αγαθό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα διεκδικήσει την πρόσβαση όλων των πολιτών στο πόσιμο νερό, τη μη ιδιωτικοποίηση υποδομών της ΕΥΔΑΠ, και τη διαφύλαξη των μόνιμων θέσεων εργασίας. Επιμένουμε στην αναγκαιότητα καθολικής πρόσβασης στο νερό, όπως υποστηρίξαμε και στηρίξαμε το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας, η αξία του οποίου φαίνεται στη υγειονομική σημερινή κρίση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: