Χ.ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ.

H Χαρά Καφαντάρη Βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στις 17.03.2022, στον κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή «Τι Λέει ο Νόμος» σχολίασε την επικαιρότητα και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του ανέφερε ότι η αύξηση της τιμής των καυσίμων και της ενέργειας οφείλεται στον ουκρανικό πόλεμο. Όμως, η διαδικασία αύξηση των τιμών των καυσίμων και  της ενέργειας έχει ξεκινήσει πάνω από 10 μήνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει έγκαιρα σωρεία προτάσεων, οι οποίες είναι δραματικά επίκαιρες να υλοποιηθούν. Ενδεικτικά αναφέρονται, η Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ, η μείωση στο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, και η ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών, με πάταξη της κερδοσκοπίας.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο θέμα της ενέργειας, έχει δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να βάζουν πλαφόν στις τιμές ενέργειας και να προχωρήσουν ακόμη και σε εθνικοποίηση  υποδομών.

 Η κυβέρνηση όμως του κ. Μητσοτάκη, ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ, τα golden boys της υπεραμείβονται, ενώ προωθεί απευθείας αναθέσεις περίπου 7 δισ. Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει 13 ευρώ το μήνα επιδότηση για τη βενζίνη. Το ποσό αντιστοιχεί σε 40 ευρώ για τα αυτοκίνητα για τους μήνες Απρίλιο -Μάιο – Ιούνιο και 30 ευρώ για όσους έχουν μοτοσυκλέτα. Να υπενθυμίσω, ότι επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη δεν είναι αυτά που απαιτούνται. Ως  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επαναφέρουμε το πάγιο αίτημά μας, το οποίο κατατέθηκε 3 φορές με τροπολογία, για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, αύξηση του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ, πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά και ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Βρισκόμαστε σε μια περίδο κλιματικής κρίσης άρα η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι επείγουσα. Έχουμε το σύμφωνο των Παρισίων του 2015 και την COP26 στη Γλασκώβη που βάζουν συγκεκριμένους στόχους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, είχε συντάξει, το 2017, το ΕΣΕΚ (Εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα) που περιλάμβανε την σταδιακή αποδέσμευσή μας από τον λιγνίτη και  παράλληλη ανάπτυξη των ΑΠΕ, με στόχο πάντα την απανθρακοποίηση, όχι μόνο την απολιγνιτοποίηση. Υπενθυμίζουμε, ότι το φυσικό αέριο είναι και αυτό ορυκτό καύσιμο και έχει αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον Σεπτέμβρη του 2019 την βίαιη απολιγνιτοποίηση και εισήγαγε το φυσικό αέριο σε μεγάλο ποσοστό στο μείγμα ενέργειας. Η πρόσδεση της χώρας μας στο φυσικό αέριο στο μείγμα ενέργειας, που έγινε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, έφτασε το 50% στα τέλη του έτους, ενώ η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη σήμερα είναι πιο φτηνή από το  φυσικό αέριο. Το αντίθετο που διατείνεται ο κ Μητσοτάκης είναι ψέμα.

Για όσο θα διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση, είναι αναγκαία η λειτουργία, η συντήρηση και η αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων με παράλληλη ανάπτυξη των ΑΠΕ με ειδικό χωροταξικό και να προωθηθεί ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης, δυστυχώς, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της πυρηνικής ενέργειας στην  ταξινομία της Ε.Ε. Εμείς δεν θεωρούμε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή ενέργεια».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: