Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ. ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥΣ.

H Χαρά Καφαντάρη  Βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στις 15.03.2022, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑLERT TV» και στην εκπομπή «ALERT ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» σχολίασε την επικαιρότητα και μεταξύ άλλων ανέφερε:

« Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν είναι θετική κίνηση. Άλλωστε είναι μια πάγια αντίληψη και στάση που έχουμε ότι οι όποιες διαφορές πρέπει να λυθούν ειρηνικά με βάση διεθνείς κανόνες και με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Θέλω να τονίσω ότι το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας δεν πρέπει να είναι μικροκομματικό αλλά ένα εθνικό ζήτημα. Οι όποιες διαφορές πρέπει να λύνονται, και αν υπάρχουν διαφωνίες να παραπέμπονται στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Μία είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, η οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Όσο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση υπηρέτησε την πολυδιάστατη και την ενεργητική εξωτερική πολιτική. Δυστυχώς, τα 3 αυτά χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. λείπει αυτό το στοιχείο του πολυδιάστατου. Υπάρχουν διαρκείς παραβιάσεις χωρικών υδάτων και πιο συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2020 είχαμε το Oruc Reis που σουλάτσαρε στο Αιγαίο και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη απλά παρακολουθούσε.

Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ καταδικάζουμε την εισβολή στην Ουκρανία και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Στις μεγάλες κρίσεις, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, μπορεί να αλλάξει γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά τον κόσμο και την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έστειλε πολεμικό υλικό στην Ουκρανία ενώ δεν ήταν υποχρεωμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα έπρεπε να είναι πρωταγωνίστρια σε πρωτοβουλίες διευθέτησης της πολεμικής σύρραξης με τη λογική της ειρήνευσης. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει τώρα. Όταν έστειλε ο κ. Μητσοτάκης πολεμικό υλικό στην Ουκρανία δεν υπήρχε καν απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Η Τουρκία όχι μόνο δεν είναι απομονωμένη, αλλά ασκεί εξωτερική πολιτική και παίζει και ένα ρόλο στο διεθνές σκηνικό. Έχει παρουσία, πρωτοβουλία και παρεμβαίνει για το δικό της συμφέρον. Ο κ. Μητσοτάκης απλά παρακολουθεί.

Για πρώτη φορά ψηφίστηκαν κυρώσεις για την Τουρκία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο 2019.

Αν δεν υπήρχε η συμφωνία των Πρεσπών, αυτή τη στιγμή ο εναέριος χώρος της Βόρειας Μακεδονίας θα επιτηρείτο από την Τουρκία. Ενώ τώρα επιτηρείται από την Ελλάδα.

Μπαίνουμε σε ένα καινούργιο γεωπολιτικό τοπίο τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια. Ο επανεξοπλισμός της Γερμανίας έχει κάποια στοιχεία επικινδυνότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε ενιαία αμυντική πολιτική και σε πολιτικές ενοποίησης.

Όσον αφορά τον EASTMED, μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας και στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει συντάξει το 2017 το ΕΣΕΚ (Εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα) που έδινε προοπτική για την κατάργηση του λιγνίτη και των ορυκτών καυσίμων σταδιακά. Εμείς μιλάμε για απανθρακοποίηση, όχι μόνο για απολιγνιτοποίηση. Ο κ. Μητσοτάκης όμως ανακοίνωσε τον Σεπτέμβρη του 2019 την βίαιη απολιγνιτοποίηση και εισήγαγε το φυσικό αέριο σε μεγάλο ποσοστό στο μείγμα ενέργειας. Υπενθυμίζουμε ότι το φυσικό αέριο είναι και αυτό ορυκτό καύσιμο, έχει αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι εισαγόμενο και είμαστε εξαρτημένοι από αυτό. Είναι αναγκαία η λειτουργία, η συντήρηση και η αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων για όσο θα διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση, με παράλληλη ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Τέλος, αυτοί που ωφελούνται από όλη αυτήν την κατάσταση είναι τρεις, τέσσερις μεγάλες εταιρείες οι οποίες κερδοσκοπούν και παίζουν παιχνίδια με τις τιμές. Πρέπει να παρθούν μέτρα κατά της αισχροκέρδειας στην ενέργεια, να αξιοποιηθούν διμερή συμβόλαια, να αλλάξει η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, ενώ ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε (ΡΑΕ, Επιτροπή Ανταγωνισμού).

Ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, 3 φορές καταθέσαμε τροπολογία για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, αύξηση του κατώτατου μισθού, πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: