ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

09.02.2022

9η  Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα  Ελληνικής Γλώσσας

Η 9η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στη Νάπολη της Ιταλίας, στις 20 Μαΐου 2016, ύστερα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Ύστερα από πρόταση της Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ορίστηκε ο εορτασμός της την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Η ελληνική γλώσσα αποτελεί μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως και την αρχαιότερη γραπτή γλώσσα με πλούσια λογοτεχνική παράδοση στην Ευρωπαϊκή επικράτεια.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να  μεριμνήσει για την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η ΟΥΝΕΣΚΟ.

Πρόσφατα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών έπαψε να ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Βενετίας, αφήνοντας μεταξύ άλλων αβοήθητα τα άπορα μέλη της και χωρίς μαθήματα ελληνικών τα παιδιά της κοινότητας.

Όλοι έχουμε καθήκον να διατηρήσουμε την ελληνική γλώσσα γιατί η γλώσσα μας είναι το κύριο στοιχείο που καθορίζει την ταυτότητα ενός έθνους. Είναι αναγκαίο το ελληνικό κράτος η ελληνική πολιτεία, η ελληνική εκπαίδευση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να επιμείνουν με αποφασιστικότητα και θέληση ώστε να αποκτήσουν οι νέες γενιές σωστά την ελληνική μόρφωση και παιδεία.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας δεν αρκούν οι εκδηλώσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, και του εξωτερικού, που διατηρούν τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ή ελληνικών σπουδών. Αυτό που χρειάζεται ώστε να διαδοθεί η ελληνική γλώσσα αλλά και να αναβαθμιστεί και να βελτιωθεί η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, είναι η ανάπτυξη πρωτοβουλιών, η ενίσχυση δραστηριοτήτων οι επιχορηγήσεις των εκπαιδευτικών μονάδων στο εξωτερικό, αλλά και η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για επικοινωνία με όσους θα ήθελαν να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: