Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.. ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ, ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ, ΜΕ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

Aκολουθεί άρθρο της Χαράς Καφαντάρη που δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη KONTRA (6-2-2022):

« Χτίζουμε το νέο Υπουργείο.., το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο. Ο δε υπουργός  κ. Στυλιανίδης, συμπληρώνοντας, ανέφερε  ότι «διατηρήσαμε το κράτος λειτουργικό….» στην πρόσφατη κακοκαιρία. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν «φτηνές» δικαιολογίες, για την ανεπιτυχή και παταγώδη αποτυχία διαχείρισης μιας έντονης χιονόπτωσης, που όμως είχε προαγγελθεί από επιστημονικούς φορείς έγκαιρα και η Πολιτεία όφειλε να είναι άκρως προετοιμασμένη.

Πάνω από  πέντε μήνες πέρασαν από  την δημιουργία του Υπουργείου  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ένα υπουργείο που δημιούργησε ο κ. Μητσοτάκης σε κλίμα πανικού μετά το φιάσκο των πυρκαγιών του καλοκαιριού, ένα υπουργείο «άδειο πουκάμισο». Υπουργείο χωρίς οργανόγραμμα, στελεχωμένο ως επί το πλείστο με αποσπάσεις και μετατάξεις προσωπικού, με ασαφές νομοθετικό πλαίσιο, καθώς ο πολυδιαφημιζόμενος νόμος Χαρδαλιά (4662/2020) τελεί υπό αναστολή με ΠΝΠ του Μαρτίου 2020, με επιχειρησιακά σχέδια ανά κίνδυνο παρωχημένα και επιλεκτική χρήση άρθρων του, όπως το άρθρο 26 (περί κατάστασης ειδικής κινητοποίησης), που όμως όταν χρησιμοποιήθηκε (σχέδιο  Δρυάδες),  απέτυχε.

Το νέο υπουργείο, όμως, πάει πολύ καλά στον τομέα της επικοινωνίας. Μεγάλα λόγια και σχέδια, «war room» κλπ εξαγγέλθηκαν από τον κ. Στυλιανίδη στη Βουλή, παράλληλα με το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα Αιγίς του 1,71 δις, που αφορά εξοπλισμό ΠΠ, πιθανόν μία νέα «αγορά του αιώνα». Συγχρόνως,  έχουμε και απευθείας ανάθεση σε  εταιρία δημοσκοπήσεων έρευνας γνώμης για την κλιματική αλλαγή και νέο ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό φορέα  για σχέδιο προσαρμογής της κλιματικής αλλαγής. Ο δε κ. υπουργός επισκέπτεται τη Λυών, να διαφημίσει… τη δημιουργία του νέου υπουργείου.

Η αντιμετώπιση όμως των ακραίων καιρικών φαινομένων, που αυξάνουν και οξύνονται και λόγω κλιματικής αλλαγής, απαιτούν σχέδιο, απαιτούν συντονισμό εμπλεκόμενων φορέων και ιδιαίτερα αξιοποίηση των πορισμάτων της Επιστήμης, μέσω των προτάσεων επιστημονικών φορέων και Πανεπιστημιακής κοινότητας. Αντίθετα η κυβέρνηση, στο πρόσφατο συμβάν της χιονόπτωση,  αφενός υποτίμησε τις προειδοποιήσεις των αρμοδίων επιστημονικών ιδρυμάτων, τις παραποίησε, ενώ υπάρχει εκφρασμένη άποψη και από τον πρωθυπουργό για ενσωμάτωση μετεωρολογικών φορέων και ιδρυμάτων στο νέο υπουργείο, καταργώντας έτσι την αυτονομία της επιστημονικής έρευνας….

Κατά τη  συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας , ακούσαμε, κατά κόρον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έχει προτάσεις. ¨Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε πρόταση νόμου το φθινόπωρο του 2019  περί αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και δημιουργίας Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας. Ένα σχέδιο νόμου που συντάχθηκε μετά την τραγωδία στο Μάτι, με συμμετοχή και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας (πόρισμα  επιτροπής Γκολντάμερ), ενώ προβλέπει δημιουργία μηχανισμού ΠΠ με  αναβαθμισμένη συμμετοχή επιστημόνων, καθώς και επιχειρησιακό σκέλος εκπαιδευμένο, σε ετοιμότητα,  με συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων (πυροσβεστικό σώμα, ΕΛΑΣ, στρατός, ΕΚΑΒ, Τ.Α. α’ και β’ βαθμού κ.α.). Το σχέδιό μας, δε, προβλέπει επί κεφαλή της Αρχής, πρόσωπο κύρους μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Δυστυχώς,  καθημερινά αποδεικνύεται ότι έχουμε μια κυβέρνηση κατώτερη των αναγκών της Κοινωνίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει και να δώσει τη θέση της σε μια δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση, που θα «σώσει, ότι σώζεται…».

Χαρά Καφαντάρη

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δυτικής Αθήνας

Αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: