Χ. Καφαντάρη: Διεθνής διασυρμός της χώρας η διαχείριση της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

28.01.2022

H Χαρά Καφαντάρη  Βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ  Π.Σ., Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής σε τοποθέτηση της, στις 28.01.2022, στην Ολομέλεια της Βουλής, στην συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης που κατατέθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανέφερε:

 «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη  «στήνει», πρόχειρα και επικοινωνιακά,  υπουργεία  όπως το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς οργανόγραμμα και σαφείς αρμοδιότητες, χωρίς σαφές νομοθετικό πλαίσιο και επιλεκτικά αξιοποιεί κάποια άρθρα ενώ οι συνέπειες των ακραίων φαινομένων επελαύνουν, με σοβαρές συνέπειες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές. Γενικά, αντιμετωπίζει το θέμα με προχειρότητα, χωρίς ετοιμότητα, χωρίς σχέδιο, «έτσι χωρίς πρόγραμμα», και «αδιαφορεί» για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι ανεπίδεκτη μαθήσεως. Δεν  πρέπει να ξεχνάμε ότι στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ συνέβησαν σημαντικές φυσικές καταστροφές. Από τον ΓΥΡΥΟΝΗ, τον ΙΑΝΟ, τη ΜΗΔΕΙΑ, τις  ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ του  καλοκαιριού, το ΜΠΑΛΛΟ και την ΕΛΠΙΣ. Σε όλες αυτές τις κρίσεις η κυβέρνηση απέτυχε, ενώ τις χειρίστηκε άκρως επικοινωνιακά με αποτέλεσμα στο τελευταίο καιρικό φαινόμενο ΕΛΠΙΣ να εγκλωβιστούν για πολλές ώρες συμπολίτες μας στην Αττική Οδό.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην προσπάθεια της να «ξεπεράσει» την αποτυχία της στη διαχείριση της κρίσης λόγω της κακοκαιρίας ΕΛΠΙΣ, διαστρεβλώνει θέσεις, παραποιεί την επιστημονική αλήθεια και αγνοεί προειδοποιήσεις επιστημονικών φορέων και ιδρυμάτων της χώρας μας (Εθνικό Αστεροσκοπείο, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία).

Την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη την ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνία, οι συσκέψεις επί συσκέψεων στο νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενώ δεν υπάρχει καμιά πολιτική πρόληψης, ούτε στοιχειώδης συντονισμός.  Για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πάντα ευθύνεται κάποιος άλλος και ποτέ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι πολύ «φθηνό» το επιχείρημα της κλιματικής αλλαγής πίσω από το οποίο κρύβεται η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Κύριο μέλημα του νέου υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, και το έχει πει και ο κ. Μητσοτάκης, είναι το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ (1,7 εκ ευρώ για εξοπλισμό-αεροπλάνα, τεχνολογικά μέσα κλπ).

 Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πάντα προβάλλει συγκεκριμένες θέσεις.  Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγκαιρα, αμέσως μετά τις τραγικές πυρκαγιές στο Μάτι διατύπωσε σχέδιο νόμου για τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας. Το χαρακτηριστικό της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που κατατέθηκε ως σχέδιο νόμου το Φθινόπωρο του 2019, είναι η σημαντική συνεισφορά της Επιστημονικής Κοινότητας, καθώς και η αναβάθμιση των επιχειρησιακών φορέων.

Τέλος, μιλάτε για επενδύσεις. Ποιός σοβαρός επενδυτής θα έρθει σε χώρα η οποία έχει έρθει στα πρωτοσέλιδα διεθνούς τύπου για την κατάσταση της πρωτεύουσας  με τις χιονοπτώσεις, σε μια χώρα χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, χωρίς κτηματολόγιο, χωρίς δασικούς χάρτες; Θέλει η ΝΔ σοβαρούς επενδυτές ή θέλει επενδυτές ευκαιριακούς χωρίς κανόνες και όρια; Καλούμε τη δημοκρατική αντιπολίτευση να συστρατευθεί για ανατροπή της πιο καταστροφικής κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης. Για δημοκρατική προοδευτική λύση».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Βέβαια ο προλαλήσας συνάδελφος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε ευσεβείς πόθους. Φοβάμαι όμως ότι θα διαψευστεί.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που στηρίζετε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, είστε πραγματικά ευχαριστημένοι για αυτό που ζήσαμε και ζούμε την τελευταία εβδομάδα; Είστε ευχαριστημένοι με το «κρατήσαμε το κράτος λειτουργικό», που πολλάκις εξέφρασε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας; Είστε ευχαριστημένοι με την δήλωση του κ. Πέτσα –που τυχαίνει να είναι εδώ- «Η πολιτική προστασία είναι σε καλό επίπεδο»; «Χτίζουμε ένα νέο Υπουργείο με προσόντα το μεράκι και το κέφι», αυτή είναι η δήλωση του κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβρη. Ιδρύθηκε δηλαδή ένα νέο Υπουργείο και πέντε μήνες είναι χωρίς οργανόγραμμα, χωρίς σαφές νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς νόμο ο οποίος να εφαρμόζεται, γιατί δεν έχουν εκδοθεί οι κανονιστικές πράξεις, παρά μόνο επιλεκτικά χρησιμοποιούνται κάποια άρθρα όπως είναι το ειδικής κινητοποίησης, το άρθρο 26 δηλαδή, όπου πάλι και σε αυτό αποτύχατε όταν το εφαρμόσατε. Γιατί το θέμα των Δρυάδων είναι πολύ κοντά, τον Αύγουστο συνέβη, στα δεκαοχτώ σημεία της Αττικής. Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Αποτυχία και εκεί. Κάηκαν 1,4 εκατομμύρια στρέμματα γης.

Από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνησή του έχουμε πολλές φυσικές καταστροφές οι οποίες συνέβησαν. Ήταν ο «Ιανός», η «Μήδεια», οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, ο «Μπάλλος» και βέβαια το πρόσφατο, που βιώνουμε ακόμα, η «Ελπίς». Όμως το μεράκι και το κέφι του κ. Μητσοτάκη γλίστρησε στις λάσπες και τα χιόνια της «Ελπίδος». Και βέβαια εγκλωβίστηκε. Το τραγικό βέβαια είναι ότι εγκλωβίστηκαν πολλοί συμπολίτες μας, πολλοί συμπατριώτες μας ακόμα και είκοσι τέσσερις ώρες μέσα στην Αττική Οδό.

Πράγματι στην προσπάθειά σας να αλλάξετε τη συζήτηση, να το ξεπεράσετε -θα έλεγα εγώ- διαστρεβλώνετε θέσεις, παραποιείτε πράγματα. Και το χαρακτηριστικό –και αυτό, ξέρετε, για μία ευνομούμενη πολιτεία είναι τραγικό θα έλεγα- είναι να παραποιείτε αλλά και να αγνοείτε προειδοποιήσεις επιστημόνων και ειδικών επιστημονικών φορέων και ιδρυμάτων της χώρας σας, είτε του Αστεροσκοπείου είτε της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ακόμα και για τον χρόνο έναρξης του φαινομένου είχατε συγκεκριμένες προειδοποιήσεις από τον επιστημονικό κόσμο.

Χρησιμοποιείτε το επιχείρημα ότι ήταν πρωτοφανής η χιονόπτωση. Όμως έρχεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο –και καταθέτω εδώ την ανάρτηση που έχει γίνει και την ανακοίνωσή του- και αναφέρει συγκεκριμένα ότι στα 112 χρόνια είχαμε τέτοιες μεγάλες και σοβαρές χιονοπτώσεις ακόμα και μέσα στην πρωτεύουσα.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Χαρούλα (Χαρά) Καφαντάρη, καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Αυτό είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να σας απασχολήσει και απασχολούν και την κοινωνία αυτά τα οποία γίνονται σήμερα.

Εσάς όμως σας ενδιαφέρει ένα πράγμα. Σας ενδιαφέρει η επικοινωνία, σας ενδιαφέρει να κάνετε συσκέψεις επικοινωνιακού τύπου διαδοχικές και στο νέο Υπουργείο, ενώ δεν έχετε καμία πολιτική πρόληψης, καμία προετοιμασία, ούτε ετοιμότητα του επιχειρησιακού μηχανισμού, ούτε βέβαια και καταφέρατε και στοιχειώδη συντονισμό, πολύ περισσότερο βέβαια για πολιτικές βραχείας αποκατάστασης.

Ποιος φταίει για εσάς; Φταίνε άλλοι. Η Κυβέρνηση, το επιτελικό κράτος δεν φταίει σε τίποτα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία ευθύνη. Έχει ευθύνη –λέτε- η Αττική Οδός, μπορεί να έχει ευθύνη και η Περιφέρεια Αττικής και πράγματι υπάρχουν ευθύνες εκεί και δεν θέλουμε να τις ξεπεράσουμε. Χαρακτηριστικά θα πω ότι το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας συνεδρίασε την Δευτέρα, τη στιγμή που την Δευτέρα το πρωί ξεκίνησε το εν λόγω φαινόμενο.

Δεν υπάρχουν λοιπόν άλλες ευθύνες κεντρικά στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό, πάντα κάποιος άλλος φταίει. Αλλά η ευθύνη είναι βασικά στο ανεπαρκές και στο ανίκανο, θα έλεγα, επιτελικό σας κράτος.

Επίσης κρύβεστε πίσω από την κλιματική αλλαγή, που κανείς δεν αρνείται φυσικά. Αλλά είναι ένα πολύ φθηνό επιχείρημα για την ανεπάρκεια στην εφαρμογή πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Ήταν από τα πρώτα που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και σε περιφερειακό επίπεδο δεν υλοποιείται τίποτα.

Διδασκόμαστε από τα λάθη μας, είπε ο κ. Μητσοτάκης προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο. Κάθε φορά λέει ότι διδασκόμαστε! Ανεπίδεκτοι μαθήσεως η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, όλο διδάσκετε. Στην εφαρμογή επάνω στο πεδίο, όταν υπάρχει το πρόβλημα, το αποτέλεσμα πάντα είναι τραγικό και μια μεγάλη αποτυχία. Αλλά βέβαια και το καινούριο σας Υπουργείο αυτό που το ενδιαφέρει -και το έχει πει και ο κ. Μητσοτάκης πολύ έντονα-, είναι αυτό το λεγόμενο Πρόγραμμα «Αιγίς», ένα Πρόγραμμα της τάξης των 1,71 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα αφορά εξοπλισμό, προμήθεια από διεθνή μέσα, ουσιαστικά με αεροπλάνα -τα οποία ακόμα δεν έγιναν, τα Καναντέρ από το 2025 θα παράγονται-, με άλλα επιστημονικά όργανα, διαφόρων ειδών εξοπλισμό. Βέβαια δεν έχετε ξεχάσει στο ν. 4662 που εμείς καταψηφίσαμε και αναδείξαμε στην Βουλή τις ανεπάρκειες, ότι υπάρχουν και τα απόρρητα κονδύλια. Υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που μιλάει για απόρρητα κονδύλια στην Πολιτική Προστασία. Ο καθένας που μας ακούει, Έλληνας και Ελληνίδα αυτήν τη στιγμή, βγάζει κάποια συμπεράσματα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ πάντα και στην κριτική την οποία κάνουμε προβάλλουμε θέσεις συγκεκριμένες. Και επειδή πάντα προσπαθείτε –και σήμερα ξεκίνησε αυτό και είμαι σίγουρη ότι και τις άλλες μέρες θα γίνει- έναν συμψηφισμό ότι τι κάνατε εσείς και τι κάναμε εμείς, θα πούμε με υπευθυνότητα ότι μετά το τραγικό γεγονός στο Μάτι συντάχθηκε ένα συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, το οποίο κατατέθηκε το φθινόπωρο του 2019 στο ελληνικό Κοινοβούλιο για τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, με ουσιαστική συμμετοχή του επιστημονικού κόσμου, με αναβαθμισμένο επιχειρησιακό μηχανισμό και βέβαια με επικεφαλής άτομο διεθνούς κύρους μέσα από διεθνείς διαδικασίες, βασισμένοι και στο Πρόγραμμα Goldammer, μιας ομάδας επιστημόνων. Εσείς τότε το ψηφίσατε, συμφωνήσατε, συμφωνούσε και η ΚΕΔΕ.

Η ανικανότητά σας είναι παροιμιώδης σε όλα τα επίπεδα. Τι να πω για την πανδημία, για την ακρίβεια, για τις τιμές, για την παιδεία, για τους μικρομεσαίους, για τα πάντα!

Μιλάτε για επενδύσεις, και με αυτό θα ήθελα να κλείσω.

Κοιτάξτε, πανηγυρίσατε μέσα στη διαδικασία του «Ελπίς», του φυσικού φαινομένου αυτού που συμβαίνει αυτήν την εβδομάδα, για μεγάλες επενδύσεις που έρχονται στη χώρα, συμφωνίες κλπ. Βέβαια πρέπει να πούμε το εξής: Ο διασυρμός της πατρίδας, όταν η Αθήνα είναι σε διεθνή και ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα, το κέντρο της Αθήνας, η κατάσταση με τα χιόνια και την έλλειψη δυνατότητας κυκλοφορίας ε, αυτό δεν είναι και το καλύτερο για την πατρίδα μας.

Οι επενδυτές θέλουν ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, θέλουν κανόνες, θέλουν κτηματολόγια, θέλουν πολεοδομικό σχεδιασμό, δασικούς χάρτες για να έρθουν να επενδύσουν. Αλλά εσείς, φαίνεται, θέλετε ευκαιριακούς επενδυτές, που έρχονται στην πατρίδα μας για να κερδίσουν και μόνο χωρίς καμία προστιθέμενη αξία.

Για αυτόν τον λόγο και εμείς, για όλα αυτά, καταψηφίζουμε την Κυβέρνηση. Ψηφίζουμε την πρόταση μομφής και καλούμε τη δημοκρατική αντιπολίτευση σε κοινό βηματισμό για μία πολιτική λύση, για μία δημοκρατική προοδευτική αλλαγή. Να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: